Staţiunea Buşteni, îndrăgită de turiştii care preferă traseele montane dificile şi, bineînţeles, schiul, a atras investiţii de câteva zeci de milioane de euro. Arhitectul Dan Manea ne-a spus că proiectele de amploare sunt, încă, în fază incipientă şi că investitorii au ales această staţiune şi datorită disponibilităţii terenurilor, dar şi pentru că administraţia locală a investit în infrastructură.
Domnia sa ne-a precizat că nişte inves-titori israelieni au achiziţionat circa 37.000 mp de teren din zona Piatra Arsă. Ei vor să realizeze circa 30.000 mp de spaţii de locuit în bloculeţe pe parter şi 2-4 etaje. Vor fi, în total, 26 de imobile, cu parcări subterane şi zona aferentă de servicii, dar şi cu spaţii de agrement şi comerciale. Investiţia este estimată la circa 15 milioane de euro.
Dan Manea ne-a mai spus că nişte investitori spanioli au achiziţionat Fabrica de Hârtie din Buşteni, situată pe drumul spre teleferic. Este vorba des-pre o suprafaţă de circa 2,4 hectare. Imobilele existente vor fi demolate pentru a face loc unui centru comercial de 7.000 mp şi unei zone rezidenţiale cu 200 de apartamente. Investiţia a fost evaluată la aproximativ 30 milioane de euro.
Cele mai multe case de vacanţă sunt tot în zona Piatra Arsă
Majoritatea noilor case de vacanţă sunt ridicate tot în zona Piatra Arsă, susţine domnul Manea. Aici încă se mai găsesc suprafeţe libere de teren potrivit pentru astfel de construcţii, deşi preţurile au crescut considerabil în ultimii ani. Pentru a atrage şi mai mulţi turişti, Primăria Buşteni a început modernizarea centrului oraşului cu bani europeni şi vrea să mai amenajeze încă o pârtie de schi.
Traseul actual al autostrăzii Bucureşti-Braşov pune în pericol şi Buşteniul
Cei mai mulţi locuitori ai staţiunii Buşteni, în frunte cu arhitectul Dan Manea, care a fost ani de zile preşedintele comisiei de urbanism din Primăria Buşteni, cred în continuare că autostrada Bucureşti-Braşov, ce urmează să traverseze localitatea, pune în pericol dezvoltarea oraşului.
Arhitectul Dan Manea susţine că autostrada generează zone de protecţie (circa 50 metri dreapta/stânga axului) care, pe lungimea de 6 km a oraşului, vor afecta aproximativ 60 hectare de teren aflat inclusiv în proprietate privată. "Acest lucru se întâmplă în condiţiile unei crize acute de teren disponibil la nivelul Buşteniului. În plus, nivelul de poluare, corelat cu valorile de trafic prog-nozate, va creşte în detrimentul factorilor naturali de mediu care vor fi profund afectaţi", a adăugat domnia sa.
Domnul Manea a propus, de mai multe ori, autorităţilor centrale să construiască autostrada pe o variantă care să ocolească oraşul. Domnia sa ne-a mai spus că, în forma actuală, autostrada separă brutal Buşteniul în două părţi, lucru ce va afecta grav dezvoltarea urbanistică şi turistică a localităţii.
Totodată, actualul traseu al autostrăzii preia ideile din vechile planuri de urbanism, aprobate înainte de 1989: "În afara faptului că sunt depăşite moral, nu mai ţin cont de strategiile de dezvoltare pe termen lung, mediu şi scurt ale localităţii", susţine Dan Manea.
În prezent, au fost licitate primele două tronsoane ale autostrăzii Bucureşti-Bra-şov. Autorităţile centrale nu au reluat, deocamdată, dis-cuţia pentru celelalte trei. Tronsonul Comarnic-Predeal este considerat cel mai dificil din acest proiect.