Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Italienii şi nemţii construiesc locuinţe de vacanţă şi pensiuni în judeţul Arad

F.A. Locuinţe /

Italienii şi nemţii construiesc locuinţe de vacanţă şi pensiuni în judeţul Arad

Deşi nu este cunoscut ca des-tinaţie favorită în ceea ce priveşte turismul, judeţul Arad continuă să atragă amatorii de relaxare în aer liber prin relieful variat. De la câmpiile întinse, scăldate în apele Mureşului, la dealurile bogate în cetăţi istorice şi până la muntele Codru Moma, casele de vacanţă, pensiunile turistice şi, mai nou, hotelurile nu întârzie să apară. Faptul că Aradul este principala poartă de vest a ţării a adus pe aceste meleaguri mulţi investitori străini, pentru care casa de vacanţă va însemna, întotdeauna, un refugiu pe care nu şi-l vor refuza, indiferent de preţul acesteia.

Preţul caselor de vacanţă în judeţul Arad a crescut simţitor

Zina Morcoş, patronul agenţiei imobiliare "Arad West", ne-a declarat: "Cei mai interesaţi de o locuinţă la munte, în stil rustic, s-au arătat, în ultima perioadă, italienii şi nemţii, iar dintre conaţionali, arădenii şi timişorenii. Dealurile Monesei, Valea Mureşului şi Lunca Mureşului sunt cele mai solicitate zone în acest sens, cei interesaţi preferând să cumpere atât locuinţe cât şi terenuri. Au existat cazuri în care unele case au fost achiziţionate şi transformate în pensiuni turistice, iar cei care au făcut aceste investiţii nu regretă". Atunci când îşi cumpără o casă de vacanţă, cetăţenii străini se interesează, în special, de infrastructură, pentru a ajunge cât mai repede şi în siguranţă la destinaţie.

Domnia sa susţine că preţurile aces-tor case sunt destul de piperate pentru românul de rând, iar o creştere a cererii va fi posibilă în condiţiile în care creditul ipotecar ar putea fi contractat în condiţii facile. Există şi acum localităţi în judeţul Arad în care o "casă de ţară" poate fi cumpărată cu 2.000 - 3.000 de euro. Aceste localităţi sunt, însă, izolate şi nu reprezintă o atracţie nici măcar ca destinaţii de week-end. Însă, în localităţi precum Moneasa, Pătrâş, Vidra, Aciuţa, Ghioroc, Juliţa, scumpirea imobilelor se face deja simţită. Potrivit specialiştilor imobiliari, scumpirea este determinată, în special, de majorarea preţurilor pe ansamblul pieţei imobiliare, dar şi a cererii venite din partea unor speculatori interesaţi de regiunile pitoreşti. Aceştia achiziţionează case de vacanţă şi le revând, într-un timp relativ scurt, pentru un profit bun.

Florina Toma, agent imobiliar în cadrul "AR-Imobiliare", ne-a precizat: "Casele de vacanţă situate în localităţile din jurul municipiului se vând la preţuri cuprinse între 40.000 şi 50.000 euro. Acestea sunt construite în special din lemn, au în medie 100 mp construiţi şi un teren în jurul casei între 500 şi 1.000 mp. Cei care vor să cumpere numai terenul pentru a construi o locuinţă în aceste zone trebuie să achite de la 6 la 12 euro/mp, în localităţile Şag, Vinga, Zimand Cuz, Vladimirescu. Preţuri de până la 30 - 45 euro/mp sunt pentru terenurile din Moneasa". Cetăţenii italieni sunt principalii clienţi care caută terenuri pentru a-şi construi case de vacanţă şi pensiuni.

O nouă staţiune prinde viaţă în localitatea arădeană Groşeni

O nouă staţiune turistică este pe cale să apară în judeţul Arad, după ce, în localitatea Groşeni, au început să se pună bazele mai multor construcţii cu specific turistic. Potrivit lui Nicolae Valea, primarul comunei Archiş, localitate de care aparţine satul Groşeni, noua staţiune va fi amplasată la 700 de metri altitudine, la poalele Munţilor Codru Moma, chiar sub Vârful Pleşu. Domnia sa ne-a explicat: "A început deja construcţia satului de vacanţă. Au fost concesionate, până acum, 240 de parcele, fiecare de 300 de mp. Primele vile au fost ridicate, câteva suprafeţe sunt gazonate, şi sperăm că, în final, totul va arăta foarte bine. Oricum, în viitorul apropiat, ne dorim şi construirea unui hotel. Poate vom reuşi să încheiem un parteneriat public-privat. Avem în vedere chiar şi amenajarea unei pârtii de schi, numai zăpadă să fie".

În noua staţiune vor mai fi amenajate alei din 40 în 40 de metri, iar reţelele de utilităţi, în special cele de alimentare cu energie electrică şi apă potabilă, sunt aproape gata. Autorităţile din Groşeni speră ca noua staţiune să devină o tentaţie pentru cei care vor să petreacă un sfârşit de săptămână departe de oraş, dar şi pentru turiştii străini care s-ar putea transforma în potenţiali investitori.

"La început, am modernizat drumul care duce de la Archiş la Groşeni, apoi am parcelat terenurile şi au venit primele cereri de concesionare. Totul s-a concesionat cu o viteză record, având surprinzător de multe cereri şi din Timişoara. Acum toate cele 240 de parcele sunt atribuite şi se construieşte intens", a mai adăugat primarul Valea.

Potenţialul turistic de care dispune comuna Archiş şi localităţile aparţinătoare este unul de excepţie cuprinzând atât elemente ale fondului turistic natural, cât şi ale celui antropic. Frumuseţea peisajelor de pe bordura vestică a Munţilor Codru-Moma, combinate cu viitoarele pensiuni turistice din Groşeni, sunt câteva din obiectivele de mare atracţie turistică ale zonei.

Autorităţile vor să promoveze turismul ecologic, de agrement

Consiliul Judeţean Arad îşi doreşte, pe viitor, promovarea masivă a turis-mului ecologic şi de agrement. Pare să fie o necesitate izvorâtă din dorinţa redescoperirii naturii, de a cunoaşte îndeaproape flora şi fauna, adevărate tezaure naturale, cu valoare ştiinţifică, turistică şi peisagistică însemnată şi de care judeţul Arad nu duce lipsă. "Dimpotrivă, pentru vizitatorii care preferă acest tip de turism, propunerile Consiliului Judeţean Arad sunt dintre cele mai tentante: rezervaţiile botanice "Dosul Laurului" de la Zimbru, Poiana cu Narcise de la Rovina, rezervaţia naturală mixtă Moneasa, Grădina Botanică Macea sunt doar câteva dintre destinaţiile care ar putea capta atenţia turiştilor", a mai precizat Ramona Creţu.

De asemenea, apele minerale, acest dar al naturii preţuit din vremuri străvechi, oferă şi în prezent, în judeţul Arad, posibilităţi de ameliorare a sănătăţii şi de recreere atât generaţiilor tinere, cât şi celor mai vârstnice.

Staţiunea emblemă a judeţului Arad rămâne Moneasa, supranumită "Perla Apusenilor", care a intrat în circuitul turistic de peste un veac. Aşezare pitorească, aflată la 100 km de Municipiul Arad, înconjurată de culmile muntoase calcaroase ale masivului Codru Moma, străbătută de cursuri de apă limpede, de păduri şi pajişti naturale întinse, localitatea este cunoscută pentru izvoarele sale tămăduitoare încă de pe vremea romanilor.

De asemenea Staţiunea Lipova - Băi, situată într-o zonă colinară în imediata vecinătate a oraşului Lipova şi la circa 30 km de Arad, resursele sale naturale în ape minerale au fost cunoscute din timpul ocupaţiei otomane. Borvizul de Lipova a fost premiat, în anul 1928 cu "medalia de aur" la Expoziţia balneo-climaterică de la Bucureşti, fiindu-i acordat titlul de "Furnizorul Curţii Regale".

Totodată, caracteristicile geografice şi etnografice ale spaţiului rural arădean reprezintă elemente de luat în considerare de către majoritatea turiştilor care îşi doresc petrecerea vacanţei la ţară, departe de aglomeraţia urbană.

Oferta turistică actuală propune pensiuni rurale la Şiria, Cladova, Miniş, Juliţa, Hălmagiu, Brusturi, Galşa, Păuliş, Buteni, Cladova. Meşteşuguri tradiţionale cum ar fi olăritul pot fi admirate la Târnăviţa şi Bârsa, ţesături la Şicula şi Almaş, împletituri de nuiele la Ineu, Fântânele, Beliu şi pictură naivă la Brusturi şi Hălmagiu.

Satul de vacanţă de la Căsoaia, redat circuitului turistic

Satul de vacanţă Căsoaia, din judeţul Arad, a fost redat circuitului turistic, după ce s-au făcut investiţii de către o firmă privată. Cheltuielile companiei se cifrează la aproximativ 700.000 euro. Proaspăt renovat, satul de vacanţă poate primi până la 80 de turişti, oferindu-le spaţii de cazare în căsuţe, bungalow-uri şi o vilă. "Dorim ca Satul de vacanţă Căsoaia să fie o atracţie pentru toţi locuitorii din Târnova, comuna de care aparţine satul de vacanţă, dar şi pentru cei din judeţ şi, de ce nu, pentru străini. De alt-fel, acest lucru a început să se vadă. În urmă cu câţiva ani, un hectar de teren se vindea cu 200 de lei. Acum este 200.000 de lei. Preţurile sunt justificate de interesul tot mai mare al celor care vor să îşi ridice căsuţe de vacanţă. Pentru noi este bine pentru că vin bani la bugetul local", ne-a declarat Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova.

Primăria Târnova a contribuit la dezvoltarea zonei prin repararea drumului de la Târnova la satul de vacanţă, pe care se circula destul de greu până acum. Lucrările au început în anul 2000, dar au fost stopate destul de repede. În perioada 2002 - 2003 a fost asfaltat tronsonul dintre Târnova şi Arăneag (8 km). Acum a venit rândul tronsonului Arăneag-Căsoaia, o porţiune de 4,5 km pe care se circula extrem de greu. Domnul Farcaşiu a mai spus: "Investiţia a aşteptat atât de mult pentru că nu a reprezentat o prioritate. Acum am făcut lobby pentru că vrem să transformăm Căsoaia într-o destinaţie turistică. Investiţia va fi gata anul viitor deoarece lucrarea este deosebit de complexă: drumul trece peste 29 de podeţe şi trebuie lărgit".

Cătunul Zugău, destinaţie de vacanţă pentru timişoreni

În cătunul Zugău, se poate ajunge pe un drum paralel cu cel care duce în staţiunea Moneasa, după care urmează un drum forestier, bine întreţinut, care însoţeşte pârâul cu acelaşi nume şi care duce prin locuri de un pitoresc deosebit caracteristic întregii zone a Munţilor Codru-Moma. După aproximativ 8 km, pe lângă pepinierele de brazi ale ocolului silvic şi clădirile aparţinătoare de acesta, se ajunge la singura casă locuită din cătun. Celelalte case au fost părăsite de-a lungul anilor, ori au fost folosite ca sălaşe pentru adăpostirea ţăranilor care şi-au recăpătat terenurile de pe această vale. Întrucât frumuseţea locurilor nu a trecut neobservată, zeci de case de vacanţă au început să apară şi în această mirifică parte situată pe Valea Zugăului.

Liniştea şi aerul curat au atras locuitori din judeţul Arad şi din zonele învecinate. "Întâlnim, la Zugău, numeroşi turişti care vor să beneficieze de o zonă nepoluată, cum puţine se mai găsesc prin vecinătate", ne-a declarat Ramona Creţu, inspector relaţii mass- media în cadrul Consiliului Judeţean Arad. Zona "Zugău" a creat un peisaj deosebit, la scară umană, constând din baraje, lac de acumulare de mici dimensiuni, casa ecluzei, zona de traversare a Crişului Alb prin vad. Zona deschisă este înconjurată de livezi şi vegetaţie abundentă, constituindu-se într-un loc de petrecere a timpului liber în care pescuitul sportiv are un rol principal.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional