Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Lambriuri din PVC destinate placărilor interioare şi exterioare

F.A. Materiale /

Lambriuri din PVC destinate placărilor interioare şi exterioare

Ca o alternativă la mult cunoscutele lambriuri din lemn, au apărut, pe piaţa materialelor pentru amenajări interioare, lambriurile din PVC. Acestea sunt obţinute din granule extrudate de policrorură de vinil şi au foarte multe calităţi care le fac potrivite pentru placarea pereţilor interiori şi a plafoanelor, putând fi folosite oriunde în casă, dar şi pentru finisarea faţadelor.

Fiind un material igienic şi rezistent la umezeală, specialiştii în amenajări interioare din cadrul firmei "Decorama Invest" SRL din Bucureşti, recomandă montarea acestui tip de lambriu în bucătării sau băi. De asemenea, se potriveşte foarte bine în dormitoare sau holuri.

Lambriurile din PVC sunt disponibile în trei nuanţe: de cireş, stejar şi pin.

Montate vertical, lambriurile din PVC măresc vizual înălţimea camerei, contribuind la senzaţia de spaţialitate a încăperii, fiind astfel recomandate în încăperi mici.

Montajul lambriurilor

Lambriurile se pot monta vertical sau orizontal pe orice suprafaţă plană. Plăcile se fixează direct pe perete sau, în cazul unor suprafeţe denivelate, pe şipci. Prin montarea lambriurilor pe şipci se obţin două mari avantaje: ascunderea denivelărilor zidurilor şi facilitarea unei mai bune circulaţii a aerului între zid şi lambriu, împiedicând astfel formarea condensului şi contribuind la izolarea termică a încăperii.

- Peste pereţii sau tavanele din gips-carton sau lemn: se montează direct pe acestea, lambriu lângă lambriu, în cuie sau şuruburi filetante pentru gips-carton

- Peste pereţi din zidărie (cărămidă, BCA, beton, gletuit sau tencuit) : se montează cu dibluri f4 sau cuie de beton un rastel din bare orizontale egal distanţate la 35 cm (fie şipci de lemn de 2 cm grosime, fie profile metalice zincate de gips-carton). Se montează lambriurile vertical sau orizontal, prinse cu şuruburi de gips-carton, capse sau cuie de rastelul deja montat.

Uşor de întreţinut

Lambriurile nu necesită o întreţinere specială, curăţarea petelor făcându-se cu o cârpă umedă cu detergent neutru. În plus, dacă se doreşte schimbarea modelului sau culorii aceste subt mai uşor de înlocuit decât plăcile de faianţă.

Accesorii

Baghetele utilizate ca accesorii ale lambriului PVC sunt: colţ interior, colţ exterior, legătură şi terminaţie. Acestea au lungimea standard de 3 ml şi sunt disponibile în culorile de stejar, cireş şi pin.

Baghetele folosite în cazul lambriului imitaţie furnir sunt comercializate la un preţ de 9,9 lei/bucată, iar cele pentru lambriuri albe costă 12 lei/bucată cu o lungime de 3 metri liniari.

Lambriurile din PVC pentru exterior pot fi montate în orice perioadă a anului

Lambriurile din PVC pentru exterior pot fi aplicate pe construcţii noi sau vechi, îmbunătăţindu-le aspectul şi rezis-tenţa la intemperii.

Avantajul lor faţă de tencuiala clasică este că formează o faţadă ventilată pe peretele exterior al casei. Astfel, se elimină problema igrasiei, atât la exteriorul zidului, cât şi la interior, între plăci şi perete circulând aerul.

Lambriurile se montează orizontal sau vertical, fie pe structură din lemn, fie din aluminiu, prin nituire sau lipire cu un adeziv special.

Sistemul poate fi folosit la placarea ornamentală a pereţilor exteriori şi a plafoanelor, dar şi la închideri perimetrale ale acoperişului (sageacuri).

Acesta nu contribuie la rezistenţa structurii, dar asigură durabilitate şi stabilitate faţadei.

Lambriurile din PVC pentru exterior se pot monta în orice condiţii meteorologice, deoarece nu necesită uscare sau întărire. De asemenea, timpul de punere în operă este mult mai scăzut decât în cazul tencuielilor umede. Acest lucru, dar şi faptul că sistemul de montare este foarte uşor, duc la costuri reduse de montaj faţă de placările exterioare tradiţionale.

Un alt avantaj este greutatea redusă a finisajului (2 kg/mp) şi faptul că permite montarea rapidă şi ieftină a unui sistem de izolaţii exterioare, micşorând consumul de energie pentru încălzire sau răcire cu până la 30%.

Pe lângă avantajele tehnice, lambriurile din PVC pentru faţade exterioare oferă posibilitatea alegerii dintr-o gamă variată de culori şi forme potrivite pentru arhitectura casei.

Coloritul lambriurilor este stabil în timp, datorită pigmenţilor de protecţie UV din compoziţia materialului. Lambriurile sunt flexibile şi nu îşi modifică forma la diferenţe de temperatură.

Nu necesită vopsire în timp, deoarece finisajul nu crapă şi nu se exfoliază.

Datorită tehnologiei de montaj uscat, întreaga operaţiune va fi extrem de curată, placarea făcându-se fără mizerie.

Ca şi lambriurile de interior, cele de exterior beneficiază de diferite accesorii şi elemente de montare, care dau posibilitatea unor îmbinări armonioase şi estetice: bandă decorativă, list-uri, colţare, baghete, etc.

-Dimensiunile lambriurilor din PVC pentru placare interioară: lungime - 2700 mm; lăţime - 250 mm; grosime - 8 mm.

Lambriurile sunt prezente în două sortimente: imitaţie furnir la un preţ de 22 lei/mp, cu TVA folosit în interior şi lambriul alb la 20 lei/mp, cu TVA, folosit atât la interior cât şi la exterior.

-Avantaje ale lambriurilor din PVC pentru interior:

- rezistenţa la şocuri mecanice (lovituri, zgârieturi);

- rezistenţa la raze ultraviolete şi la lumină, aces-tea păstrându-şi în timp culoarea, durabilitatea, etc;

- nu necesită o întreţinere specială, curăţarea petelor făcându-se cu o cârpă umedă cu detergent neutru;

- materialul este igienic, împiedicând răspândirea alergiilor;

- nu întreţine arderea;

- este reciclabil în întregime;

- se montează uşor, într-un timp foarte scurt, fără a face în casă mizerie sau deranj;

- oferă posibilitatea mascării cablurilor electrice şi a ţevilor termice;

- sunt rezistente la umezeală, putând fi montate în baie sau bucătărie;

- au aspect decorativ, fiind potrivite pentru orice tip de cameră sau locuinţă;

- montate vertical, lambriurile măresc vizual înălţimea camerei, contribuind la senzaţia de spaţialitate a încăperii.

-Dimensiunile lambriurilor din PVC pentru placare exterioară: lungime - 2600 mm, 3000 mm, 6000 mm; lăţime - 100 mm; grosime - 10 mm.

Preţul de comercializare al lambriurilor din PVC pentru placare exterioară este de 52 lei/pachet (2,6 mp).

- Avantaje ale lambriurilor din PVC pentru exterior:

- pot fi aplicate pe construcţii noi sau vechi;

- asigură durabilitate şi stabilitate faţadei;

- sistemul de montare este uşor şi rapid;

- datorită pigmenţilor de protecţie UV coloritul lambriurilor este stabil în timp;

- nu necesită vopsire;

- gamă variată de culori;

- nu întreţin arderea;

- rezistente la şocuri mecanice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional