Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LAURENŢIU ISTRATE, AUSTROTHERM ROMÂNIA:"Ne aşteptăm la o revenire a pieţei de polistiren la nivelul din 2012"

Companii /

"Ne aşteptăm la o revenire a pieţei de polistiren la nivelul din 2012"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa de polistiren a înregistrat, anul trecut, o contracţie de 16%, ne-a declarat Laurenţiu Istrate, directorul general al Austrotherm România. În 2013, Austrotherm a avut o cifră de afaceri de aproximativ 18,5 milioane de euro, ne-a precizat domnia sa, care a subliniat că una dintre problemele cu care se confruntă compania este reprezentată de prezenţa pe piaţă a produselor de proastă calitate, cu caracteristici tehnice inferioare, dar care sunt preferate prin prisma preţului. Pentru 2014, directorul Austrotherm România se aşteaptă la o revenire a vânzărilor de polistiren măcar la nivelul celor din 2012.

    Reporter: Ce cifră de afaceri şi ce profit a realizat, anul trecut, Austrotherm România şi cum au fost aceste rezultate faţă de 2012?

    Laurenţiu Istrate: Rezultatele noastre sunt legate de evoluţia pieţei de polistiren, care a înregistrat o contracţie de 16% anul trecut. Cu toate acestea, în 2013, Austrotherm a avut o cifră de afaceri de aproximativ 18,5 milioane de euro.

    În această perioadă, pe fondul unor capacităţi de producţie excedentare pe piaţa de EPS, motiv pentru care comportamentul unor jucători nu este etic, toţi producătorii de polistiren luptă pentru supravieţuire. Nu putem vorbi de o competitivitate crescută, ci mai degrabă de o neloialitate faţă de clientul final.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa de polistiren în 2013 ca volum şi ca valoare? Ce tendinţe noi aţi remarcat pe piaţă?

    Laurenţiu Istrate: Raportându-ne la importurile de materie primă, am putea spune că în 2013 piaţa de EPS a scăzut cu 16% faţă de 2012, înregistrând o valoare de 39.346 tone.

    Ca tendinţe noi, remarcăm faptul că se înregistrează o creştere a dorinţei de informare a clientului final, acesta din urma solicitând informaţii despre alegerea produsului corect şi punerea lui în operă. Acest fapt este confirmat de creşterea numărului de lucrări efectuate cu materiale corespunzătoare cum ar fi utilizarea sortimentului EPS AF80 pentru termosistemele de faţadă.

    Reporter: Ţara noastră trebuie să implementeze directiva europeană privind eficienţa energetică, în care componenta de izolare termică a clădirilor are un capitol important. La cât estimaţi ca valoare necesarul investiţional pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiilor privind izolarea tuturor clădirilor?

    Laurenţiu Istrate: Potrivit datelor statistice, România are un fond de 1,4 milioane apartamente cu nevoi stringente de reabilitare termică. Apreciind o valoare de 3.600 de euro/apartament, valoarea investiţiei totale se ridică la aproximativ 5 miliarde de euro.

    Reporter: Cum au evoluat vânzările companiei în 2013 faţă de 2012?

    Laurenţiu Istrate: Deşi în 2013 piaţa de polistiren a înregistrat o scădere de aproximativ 15-16%, vânzările noastre au scăzut cu numai 10% faţă de 2012. Prin acţiunile de promovare a calităţii şi a produselor corelate corect cu utilizările recomandate, prin acţiunile de educare şi informare, adresate deopotrivă clientului distribuitor, meşterilor, dar şi clientului final, Austrotherm a reuşit să-şi crească cota de piaţă pentru polistiren expandat într-un an dificil pentru producătorii de profil.

    Reporter: Care produse s-au vândut cel mai bine anul trecut? Care este profilul cumpărătorului de materiale Austrotherm şi în ce zone ale ţării aţi înregistrat cele mai multe comenzi?

    Laurenţiu Istrate: Clientul Austrotherm este cel care a înţeles necesitatea de a utiliza un produs certificat, standardizat, verificat şi realizat în condiţii controlate. Este clientul care a înţeles că termoizolarea este una din cele mai eficiente medode de "saving" (n.r. economisire). Asigurăm produse cu garanţii in situ de 25 de ani, dacă montajul se realizează conform instrucţiunilor noastre şi dacă toate celelalte componente ale sistemului sunt materiale de calitate similară.

    Produsele care înregistrează cele mai mari volume sunt cele destinate faţadelor (Eps AF80, EPS AF 80 plus). Datorită bugetelor reduse, o pondere însemnată înregistrează şi variantele economice recomandate pentru placările elementelor de construcţii.

    Vânzările sunt bine reprezentate naţional, vârfuri înregistrându-se pentru Bucureşti şi zonele limitrofe, Suceava, Botoşani, Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Constanţa.

    Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze piaţa pe care activaţi în acest an? Ce prognoze aveţi pentru sectorul construcţiilor şi creşterea economică în acest an?

    Laurenţiu Istrate: Pentru 2014 ne aşteptăm la o revenire a volumelor de polistiren măcar la nivelul celor din 2012. Alegerile europarlamentare şi prezidenţiale vor fi însoţite de o creştere a lucrărilor în construcţii, aşa cum ştim din istoric, ceea ce implicit înseamnă şi o creştere a termoizolărilor.

    Reporter: Care sunt estimările dumneavoastră în privinţa vânzărilor în 2014?

    Laurenţiu Istrate: Pornim cu optimism şi încredere în perspectiva 2014 şi suntem pregătiţi să livrăm produsele solicitate pliate pe nevoile consumatorilor. Din punct de vedere al vânzărilor estimăm cantităţi în creştere faţă de 2013.

    Reporter: Ce produse noi urmează să lanseze Austrotherm România în 2014?

    Laurenţiu Istrate: Pe 11 martie 2014, a fost inaugurat în Pinkafeld (Austria) un nou centru de cercetare-dezvoltare al grupului Schmid Industrie Holding. Investiţiile totale se ridică la aproximativ 6 milioane de euro şi nu vor întârzia să apară beneficiile şi posibile noi produse.

    Reporter: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntaţi pe piaţa de profil? Sunt cazuri de concurenţă neloială? Dacă da, vă rog să comentaţi.

    Laurenţiu Istrate: Una dintre probleme o reprezintă prezenţa pe piaţă a produselor de proastă calitate, cu caracteristici tehnice inferioare, dar care sunt preferate prin prisma preţului. Din păcate, aceste produse sunt cele mai utilizate pentru lucrările de reabilitare termică.

    De asemenea, produsele cu denumiri înşelătoare influenţează decizia cumpărătorului, transmiţând în mod fals un domeniu de utilizare necorespunzător pentru produsul respectiv.

    Aceste exemple pot fi considerate cazuri de "concurenţă neloială" care afectează atât afacerile companiilor oneste, cât şi integritatea lucrărilor unde sunt utilizate astfel de produse.

    Reporter: Cum au evoluat preţurile pe piaţă în 2013 şi ce estimări aveţi pentru acest an?

    Laurenţiu Istrate: Aşa cum este cunoscut deja, preţurile pentru produsele finite din polistiren sunt influenţate în mare măsură de preţurile materiilor prime. Se adaugă apoi utilităţile şi combustibilii. Orice modificare în aceste pieţe implică modificări majore de cost pentru producătorii de polistiren, implicit modificări de preţ. În 2013, am reuşit să corelăm politica de achiziţii cu cea de vânzări şi datorită unui echilibru corect, am avut doar două modificări de preţ pe parcursul anului.

    Sperăm ca şi în 2014 să reuşim să menţinem o linie corectă şi transparentă în această privinţă.

    Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare a companiei în 2014 şi pe termen mediu şi lung?

    Laurenţiu Istrate: Ne propunem o dezvoltare solidă, bazată pe politici corecte şi echilibrate care să răspundă nevoilor partenerilor noştri şi bineînţeles, clienţilor finali.

    Vom continua programul de informare a clienţilor cu privire la alegerea şi utilizarea corectă a produselor din polistiren şi seria şcolarizărilor de produs, oferind în permanenţă informaţii şi suport tehnic celor interesaţi să-şi termoizoleze corect locuinţele.

    Reporter: Care este opinia dumneavoastră privind accesul companiilor la finanţare? Dar despre costurile de finanţare?

    Laurenţiu Istrate: În România accesul la finanţare este încă dificil cu toate că interesul companiilor pentru creditare este în creştere, fie pentru derularea proiectelor investiţionale, fie din necesitatea desfăşurării activităţilor curente.

    Reporter: Sunteţi la curent cu procedura de "bail-in" a băncilor (salvarea instituţiilor financiare cu banii deponenţilor) aprobată anul trecut de UE? Cum comentaţi decizia UE şi ce efecte credeţi că va avea asupra mediului de afaceri?

    Laurenţiu Istrate: Procedura "bail-in" presupune ca într-o situaţie de criză să se apeleze la o salvare cu resurse interne a băncilor cu probleme, iar primii care trebuie să susţină băncile trebuie să fie acţionarii, apoi creditorii şi apoi deponenţii. Întrebarea este dacă nu cumva interesele anumitor acţionari, investitori sau deponenţi cu "conexiuni" politice nu vor fi mai bine protejate decât interesele celor lipsiţi de "conexiuni"?

    Prin aceste proceduri ("bail-in" şi "bail-out") se încearcă regularizarea riscului în sistemul financiar, dar aceste "intervenţii" nu cred că vor transforma băncile în creditori mai responsabili care nu vor mai specula sau inflama diversele bule financiare.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional