Continuă programul de construcţii de locuinţe prin credit ipotecar
Cu toate că rectificarea bugetară din luna august a însemnat pentru Agenţia Naţională pentru Locuinţe reducerea fondurilor alocate pentru construirea de locuinţe pentru tineri, nu au fost suspendate proiecte derulate. Toate proiectele începute vor fi finalizate, susţin oficialii ANL.
Anul acesta , agenţiei i s-a alocat un buget de 166.447 mii lei, pentru Programului Locuinţe pentru tineri, de la bugetul de stat.
În prezent, ANL derulează două programe: Locuinţe pentru tineri destinate închirierii şi Credit ipotecar.
La jumătatea lunii octombrie erau în faza de contractare ansambluri de locuinţe care urmează să fie construite în judeţele Constanţa, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi în Bucureşti, prin programul de Credit ipotecar.
Prin programul Locuinţe pentru tineri, se vor finaliza peste 1.500 locuinţe până la sfârşitul anului 2010, dintre care, până la jumătatea lunii octombrie, au fost recepţionate 1.365 de locuinţe. Prin programul de Credit ipotecar s-au finalizat 245 de locuinţe.
Prin Programul Locuinţe pentru tineri se construiesc locuinţe în toate judeţele ţării. Acest program se adresează tinerilor care nu au împlinit vârsta de 35 de ani şi care nu au locuinţă în proprietate. În acest moment, prin acest program sunt în execuţie 5.431 de locuinţe.
Programul Credit ipotecar se adresează persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă construită prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, indiferent de vârstă. În acest moment, prin acest program se construiesc 1.715 locuinţe, în judeţele Bihor, Constanţa, Dâmboviţa, Neamţ, Prahova, Tulcea şi în Bucureşti.
Au fost vândute 25 de locuinţe ANL
În cadrul programului Locuinţe pentru tineri, au intrat în procesul de vânzare aproximativ 25.000 de locuinţe. Acestea se vând de către consiliile locale. Au fost vândute 25 locuinţe în următoarele judeţe: Dâmboviţa, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Prahova, Vâlcea şi Vaslui.
Programul pilot pentru introducerea de noi tehnologii în imobilele ANL
În cadrul Programului-pilot Tehnologii noi se utilizează soluţii neconvenţionale, care prezintă următoarele avantaje: randament termic sporit, scurtarea duratei de execuţie, manipularea uşoară a elementelor, raportul calitate-preţ etc.
Locuinţele finalizate prin acest program sunt atent monitorizate, urmând ca ANL să stabilească dacă programul respectiv şi-a atins scopul. Până în acest moment, prin Programul-pilot Tehnologii noi s-au recepţionat 146 de locuinţe.