Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

LOCUINŢEPreţuri de construcţie: În 2011 oferta de case noi ar putea întâlni cererea

F.A. Locuinţe /

Preţuri de construcţie: În 2011 oferta de case noi ar putea întâlni cererea

Criza economică a afectat direct segmentul construcţiilor iar societăţile din piaţă au fost nevoite să ia măsuri de adaptare la noile condiţii economice, situaţie care a dus la reducerea preţurilor de construcţie a caselor cu 10-20% în anul 2010 faţă de 2009.

O influenţă directă asupra preţului de construcţie au avut-o şi preţurile principalelor materiale de construcţii care au scăzut în această perioadă.

"Dacă raportăm preţurile din 2011 la cele din 2010 putem spune că au rămas aceleaşi, însă preţurile din 2010 au scăzut cu aproximativ 15-20% faţă de 2009, scădere ce a survenit în urma diminuării preţurilor la principalele materiale de structură (fier, beton, cărămidă), cât şi a reducerii costurilor de manoperă", ne-a declarat domnul Dragoş Nohai, reprezentantul societăţii "Aced Group" Bucureşti.

Şi societatea "Bonsai-Struct" s-a adaptat condiţiilor pieţei iar din anul 2009 până în prezent preţul caselor din lemn a scăzut însă într-o mică măsură, aproximativ 10-15%, aceasta datorită faptului că profitul a fost şi este minim, preţul scăzut fiind mai mult reprezentat de evoluţia preţului materialelor de construcţie şi al serviciilor.

"Preţul actual a ajuns la un minim care să permită menţinerea unor standarde de calitate. Casele pe structură din lemn au reprezentat şi reprezintă cea mai ieftină alternativă. Mulţi constructori ar fi tentaţi să facă rabat de la calitate doar pentru a obţine un preţ mai mic pe metru pătrat şi astfel să câştige nişte contracte, aşă că mare atenţie în alegerea constructorului", atrage atenţia domnul ing. Alexandru Boncata, reprezentantul "Bonsai-Struct" Constanţa.

Aceeaşi tactică, de reducere a preţurilor, a aplicat-o şi societatea "Doralnic Grup" din Vatra Dornei. "Firma noastră a scăzut preţurile în 2010 faţă de 2009, iar în acest an, pentru început, păstrăm aceleaşi preţuri ca în 2010, neputând să le mai micşorăm din cauza preţurilor la consumabilele de bază care se scumpesc pe zi ce trece. Ne gândim serios să le creştem dacă nu o să scadă preţul la consumabilele de bază", ne-a declarat domnul Dorin Văideanu, administratorul societăţii "Doralnic Grup" din Vatra Dornei.

În ultimii doi ani oferta s-a apropiat de cerere. "În ultimii ani nu am avut schimbări de preţ importante, micşorarea preţurilor unor materiale ne-a permis o majorare de salarii. Diferenţa esenţială între ani este că până în 2007-2008 nu am putut satisface cerinţele, iar în anii 2009 şi 2010 am avut comenzi mai puţine, dar suficiente", ne-a declarat domnul ing. Bálint Balázs, reprezentant "Modern House".

Preţurile practicate de societatea "As Construct" din Sibiu se menţin în limitele celor din 2010, acestea din urmă fiind scăzute semnificativ faţă de tarifele aferente anului 2009, ne-a precizat domnul Adrian Vasiu, directorul general al societăţii.

Aceeaşi opinie o împărtăşeşte si domnul Cătălin Soare, reprezentantul societăţii "Axcon": "Faţă de anul trecut preţurile sunt similare, poate uşor mai mari iar faţă de 2009 preţurile sunt mai mici, la acest moment."

Preţurile "la cheie" pornesc de la 300 euro/mp

Preţul pe metru pătrat pentru construcţia unei case este orientativ, indiferent că este vorba de un preţ al construcţiei "la roşu" sau "la cheie". Valoarea fiecărei construcţii este unică şi depinde de foarte mulţi factori: tip structură, suprafaţă, complexitate arhitecturală, materiale şi soluţii tehnice, finisaje, instalaţii, modul de colaborare, eventual proiect existent, configuraţie teren etc.

Societatea "Aced Group" Bucureşti contractează, în general, lucrări cu material şi manoperă. Preţul mediu pe metru pătrat construit practicat de societate pentru construcţia "la roşu" a unei case (indiferent de tipul de structură) este de 180 euro + TVA, iar pentru o casă "la cheie" de 390 euro + TVA.

Preţul unei construcţii "la roşu" realizate de "Alfa Real Construct" SRL Bucureşti porneşte de la 150 euro, iar la cheie de la 250 euro/mp construit desfăşurat. Preţurile sunt stabilite în funcţie de complexitate şi cantităţile de materiale necesare.

"Noutatea în ceea ce priveşte societatea este un nou produs: . Pentru Ilfov, Bucureşti şi judeţele limitrofe propunem un pachet care include cumpărarea terenului de la colaboratorii noştri şi construirea de către noi, la cheie sau la roşu, a unor case tip cu preţ scăzut sau după nevoia viitorului locatar. Spre exemplu, în comunele din sudul Bucureştiului o casă parter cu două-trei camere, baie şi bucătărie ajunge la 50.000 euro incluzând terenul, construcţia la cheie şi utilităţile în cele mai multe locaţii", ne-a declarat domnul Ştefan Minică, directorul societăţii "Alfa Real Construct" Bucureşti.

Societatea "Bonsai-Struct" din Constanţa propune un preţ pentru structura "la roşu" începând de la 85 euro/mp fărăTVA, iar pentru structura "la cheie" preţul de plecare este de aproximativ 300 euro/mp fără TVA. "Primul lucru de care sunt interesaţi posibilii clienţi este preţul şi apoi ce reprezintă acel preţ. Proiectele cele mai căutate sunt casele unifamiliale, alcătuite din parter şi mansardă cu două sau trei dormitoare, cu suprafeţe între 130 şi 170 mp", afirmă domnul Boncata.

"Doralnic Grup" realizează construcţii "la roşu" de la 150 euro/mp construit desfăşurat. În varianta "la semifinit" preţul nu depăşeşte 200 euro/mp. În acest preţ este inclusă izolaţia termică şi fonică. La cererea clientului, societatea poate realiza şi construcţii "la cheie", menţionează domnul Dorin Văideanu.

Pentru case construite pe structură uşoară din lemn, societatea "Modern House" din Sfântu Gheorghe practică preţuri de 200-250 euro/mp + TVA fără fundaţii şi instalaţii şi de 400 - 500 euro/mp + TVA, "la cheie", ne-a declarat reprezentantul societăţii, domnul ing. Bálint Balázs.

Societatea "Axcon" construieşte numai cu materialele sale, case "la roşu" cu preţuri cuprinse între 140 şi 190 de euro/mp, iar "la cheie" la preţul de 300-380 euro/mp, potrivit domnul Cătălin Soare.

La societatea "As Construct" sunt disponibile ambele variante: "Tarifele actuale la care construim sunt relativ aceleaşi, atât la case cât şi la blocuri: pentru construcţia tariful este de 125 euro/mp cu materiale proprii sau de 40 euro/mp cu materialul clientului. Pentru construcţia vorbim de 380 euro/mp cu materiale proprii şi nivel de finisaj mai mult decât mediu sau 150 euro/mp cu materialul clientului", ne-a declarat domnul Adrian Vasiu.

Preţuri informative referitoare la suprafaţa desfăşurată S+P+M, ne-a oferit şi societatea "Modern House", pentru structura de cărămidă + beton armat sunt de 200 - 250 euro/mp + TVA "la roşu" şi de 500 - 650 euro/mp + TVA "la cheie".

Preţul construcţiilor mari este negociabil

Posibilitatea de negociere a preţului este dependentă de complexitatea proiectului, cantitatea de lucrări, dar şi de factorii specifici fiecărei lucrări în parte, iar pentru comenzile în serie sunt oferite reduceri substanţiale. "În gene­ral, o casă , de dimensiuni mai mari are un preţ pe metru pătrat mai mic faţă de una cu o suprafaţă de 100-120 mp. Putem spune că preţul se negociază în funcţie de dimensiunea construcţiei, tipul materialelor folosite şi modalităţile de plată", ne-a declarat domnul Dragoş Nohai de la "Aced Group".

Societatea "Bonsai-Struct" din Constanţa negociază preţul în funcţie de suprafaţa construită, complexitatea lucrării, locaţia unde se doreşte a fi construită locuinţa, posibilităţile din partea beneficiarului de a asigura cazarea echipei de muncitori, materialele dorite în etapa de finisaj. Toate acestea pot influenţa preţul final al construcţiei.

În negocierea preţului contează şi distanţa faţă de sediul constructorului: "Elementele în funcţie de care se pot negocia reduceri, eventual creşteri ale tarifelor de bază sunt, printre altele, distanţa faţă de sediul central din Sibiu sau complexitatea proiectului", ne-a declarat directorul general al societăţii "AS Construct".

Pe de altă parte, reprezentantul "Axcon" menţionează că într-o negociere cu clienţii se ţine cont de materialele de construcţie şi finisajele folosite, soluţiile tehnice adoptate şi modul de colaborare dintre executant şi client.

Perspectivă de stagnare a preţurilor de construcţie în 2011

Constructorii sunt de părere că în acest an vor păstra aceleaşi preţuri şi că vom asista la o stabilizare a lor, anul 2011 fiind un an bun pentru construcţia de locuinţe. "Cred că în primul trimestru din acest an preţurile rămân aceleaşi, dar ce se va întâmpla mai departe nu depinde de noi", spune administratorul societăţii "Doralnic Grup". De aceeaşi părere este şi domnul Boncata Alexandru care declară că "preţurile pentru structurile din lemn vor stagna la valorile actuale, ajungând la minimul ce permite menţinerea standardelor de calitate. Totodată, cred că şi preţurile elementelor care sunt în legătură directă cu construcţiile vor rămâne la valorile actuale".

Pe de altă parte, directorul societăţii "Alfa Real Construct" ne-a declarat: "Vom încerca să păstrăm aceleaşi preţuri pe care le-am practicat şi în 2010, poate chiar să le micşorăm pe alocuri, dar posibila evoluţie a preţurilor depinde şi de costul materialelor de construcţii ori materiilor prime. Dacă se adevereşte zvonul că în curând se vor scumpi spre exemplu fierul, oţelul beton şi alte materiale şi materii, vom fi nevoiţi să reducem cheltuielile şi profitul sau să majorăm uşor preţul. Pentru lucrările deja contractate sau în curs de contractare, chiar dacă există aprecieri de preţ, noi ne asumăm preţul pe care l-am convenit prin contract. Credem că este bine de construit în acest an, deşi nu prevedem o relansare spectaculoasă în domeniul construcţiilor de locuinţe".

Directorul general "AS Construct" apreciază ca în anul curent preţurile se vor menţine în aceleaşi limite din 2010.

Nici reprezentantul "Modern House" nu prevede mari modificări de preţ pentru anul 2011, considerând că redresarea pieţei este un proces îndelungat.

La polul opus, reprezentantul "Axcon" este încrezător că piaţa îşi va reveni după mijlocul anului, astfel încât şi preţurile vor creşte cu 10-20%.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional