Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Lucrările care modifică structura apartamentului necesită Autorizaţie de Construire

F.A. Consilier /

Lucrările care modifică structura apartamentului necesită Autorizaţie de Construire

Mulţi dintre noi, mai ales cei care locuiesc în blocuri vechi, sunt în situaţia de a-şi reamenaja/refinisa apartamentul. În acest caz, cei interesaţi trebuie să ştie că, în funcţie de lucrările care trebuie realizate, este nevoie sau nu de obţinerea unei Autorizaţii de Construire. Potrivit specialiştilor în domeniu, aceasta este necesară în cazul efectuării unor lucrări care modifică planul iniţial al apartamentului (schimbarea compartimentărilor, demolări de ziduri interioare), care schimbă aspectul exterior al blocului (închiderea balconului), care modifică destinaţia imobilului din locuinţă în birou, sediu de firmă, atelier etc., chiar dacă nu se schimbă structura apartamentului.

Pentru obţinerea autorizaţiei, proprietarul locuinţei va trebui să depună la serviciul Urbanism, din cadrul primăriei de care aparţine, o cerere în care să fie specificate lucrările ce urmează să fie executate. Cererea va fi însoţită de actele de proprietate ale apartamentului şi de planurile topografice, la scara 1:500 şi 1:2000, de încadrare în zonă. Planurile se obţin de la serviciul de cadastru al Primăriei.

Ulterior, primăria va elibera un Certificat de Urbanism în care sunt stabilite lucrările ce pot fi realizate şi condiţiile necesare pentru execuţia acestora. De asemenea, prin Certificatul de Urbanism, autorităţile vor solicita un proiect pentru Autorizaţia de Construire (PAC), care va fi elaborat de o firmă de specialitate, precum şi o serie de avize şi o expertiză tehnică ce va demonstra că lucrările nu afectează rezistenţa clădirii. În urma depunerii acestor do-cumente, primăria va elibera Autorizaţia de Construire.

Întregul proces de obţinere a aprobărilor poate dura câteva luni, iar lucrările propriu-zise pot începe doar după obţinerea autorizaţiei. În caz contrar, cei în cauză riscă amenzi importante, ne-au precizat specialiştii.

Înainte de zugrăvire, pereţii trebuie spălaţi

Cei care doresc, însă, să schimbe instalaţiile, să placheze apartamentul cu gresie şi parchet, să monteze faianţă, să schimbe geamurile vechi nu au nevoie de autorizaţie. În acest caz, beneficiarii vor trebui să înceapă cu lucrările de demolare, desfacere, spargere, perforare - operaţii care distrug finisajele. După aceea, vor monta instalaţiile electrice (cabluri, prize, corpuri de iluminat etc.), sanitare, de ventilaţie, încălzire, gaze. Ghenele de ţevi vor fi mascate cu panori de gips carton.

Pentru finisajul pereţilor şi tavanelor, aceste suprafeţe vor trebui, în primul rând, pregătite, prin spălarea lor cu apă şi săpun, şi decaparea mecanică a straturilor de vopsea veche.

Următorul pas, potrivit surselor citate, este reprezentat de demontarea vechilor ferestre şi a uşii de la balcon şi montarea celor noi. Această operaţie trebuie efectuată de firme cu experienţă, ale căror lucrări pot fi verificate. În caz contrar, în timp, ar putea apărea condensul, igrasia, muce-gaiul.

Calcul estimativ pentru un apartament cu trei camere, de 70 mp

Pentru un calcul aproximativ al cantităţilor de materiale necesare, am luat ca exemplu un apartament decomandat cu trei camere, ce are o suprafaţă totală de circa 70 de metri pătraţi. Acesta dispune de două dormitoare de 10,83 şi, respectiv 11,27 de metri pătraţi, o bucătărie cu aria de 7,28 mp, un vestibul de 5,18 mp şi o cămară de 1,05 mp, două debarale de 0,52 şi, respectiv 0,70 mp, un balcon în suprafaţă de 3,75 mp, un wc de serviciu de 1,71 mp şi o baie de 4,10 mp, precum şi un hol de 4,33 mp, camera de zi măsurând 17,45 mp.

Cele două dormitoare şi sufrageria sunt pardosite cu parchet triplu stratificat din stejar şi zugrăvite cu vopsea semilavabilă pe glet de ipsos. Baia, wc-ul de serviciu şi bucătăria sunt pardosite cu gresie şi placate cu faianţă. Totodată, balconul, vestibulul şi holul sunt placate cu gresie, ultimele două fiind zugrăvite cu vopsea lavabilă.

Pentru acest apartament, este nevoie de circa 30 de metri pătraţi de gresie, aproape 40 mp de parchet, aproximativ 40 mp de faianţă, 75 kg de adeziv pentru gresie, 100 kg adeziv pentru faianţă, 50 de litri amorsă pentru zugrăveli, 50 de litri de vopsea lavabilă şi circa 2 litri de lac transparent pentru uşi (vor fi lăcuite şi uşile interioare).

Referitor la preţuri, valoarea medie a adezivului pentru gresie şi faianţă se ridică la aproximativ 14 lei/25 kg, gresia costă între 22 şi 250 de lei/mp, preţul faianţei este cuprins între 15 şi 70 de lei/mp, amorsa pentru zugăveli costă circa 45 de lei/10 litri, preţul minim al vopselei lavabile porneşte de la 50 de lei/10 litri, în timp ce lacul incolor valorează aproximativ 6 lei/0,75 litri, iar parchetul triplu stratificat din stejar costă, în medie, 150 de lei/mp.

Răzvan Ciumeti, unicul acţionar al societăţii "Ciumetty Construct", ne-a precizat că, pentru refinisarea unui astfel de apartament, este nevoie de una până la trei săptămâni, în funcţie de lucrările solicitate. Ca şi costuri cu manopera, domnia sa ne-a spus că montarea gresiei şi a faianţei costă circa 25 de lei/mp, în timp ce parchetul poate fi montat la circa 20 de lei/mp. O firmă de specialitate percepe între 50 şi 80 de lei pentru asamblarea unei uşi, lucrările de zugrăveli, fără reparaţii, presupunând 4 lei/mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional