Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Marii producători de termocentrale au început să dezvolte tehnologii cu performanţe ridicate

F.A. Materiale /

Marii producători de termocentrale au început să dezvolte tehnologii cu performanţe ridicate

Centralele murale - cele mai utilizate din piaţă

Segmentul autohton al centralelor termice este extrem de competitiv, printre jucătorii din piaţă numărându-se majoritatea brandurilor de notorietate internaţională.

Printre firmele de renume care activează pe piaţa româ-nească de profil, cum ar fi "Ariston", "Viessman", "Ferroli", "Vaillant", "Immergas" sau "Junkers", se regăsesc şi societăţile "Baxi" România şi "Kober". Reprezentanţii acestor două companii ne-au precizat, la unison, că cea mai mare cerere din piaţă o înregistrază centralele mu-rale.

Centralele termice ideale pentru asigurarea încălzirii şi apei calde în apartamente sunt cele care funcţionează pe bază de gaz natural. În această categorie regăsim echipamente murale standard şi cu condensare. Cele mai utilizate pentru apartamente sunt primele dintre acestea, având preţuri mult mai scăzute faţă de centralele cu condensare. Cu toate acestea, potrivit specialiştilor de la "Baxi", a fost remarcată o creştere a vânzărilor pentru echipamentele cu condensare care au ca destinaţie apartamentele. Spre deosebire de cele standard, centralele cu condensare recuperează din căldura eliminată la evacuare şi au valori reduse ale emisiilor poluante, având o eficienţă de până la 109,8%. Astfel, ele consumă mai puţin, fiind, însă, şi mult mai scumpe.

Sebastian Enache, din cadrul "Kober" - producătorul centralelor temice "Motan", ne-a spus că, în principal, din rândul produselor care intră în categoria centralelor termice, cele mai utilizate sunt centralele murale cu puteri în jur de 24 de kw.

Doar 10% dintre microcentralele comercializate pe piaţa autohtonă sunt produse în România

Majoritatea centralelor termice comercializate în ţara noastră sunt importate din ţări precum Turcia, China, Italia, Germania. Procentul centralelor produse în Româ-nia se situează sub 10% din totalul echipamentelor prezente pe piaţa autohtonă.

Cererea pe acest segment de piaţă diferă în funcţie de zonă. În general, solicitările vin din partea proprietarilor de case. Există, însă, zone unde cererea vine din partea proprietarilor de apartamente, nemulţumiţi de confortul şi costurile sistemelor centralizate, ne-au precizat reprezentanţii firmei "Baxi".

La rândul său, Sebastian Enache ne-a subliniant că, până în prezent, cele mai multe centrale au fost vândute proprietarilor de apartamente, însă, datorită reglementărilor din ce în ce mai restrictive cu privire la debranşări şi instalarea de centrale termice în apartament, microcentralele destinate caselor şi vilelor ocupă un loc tot mai important în portofoliul producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de astfel de produse. Domnia sa ne-a precizat, de asemenea, că firma "Kober" Turtureşti produce patru tipuri de centrale termice. Începând din acest an, centralele termice "Motan", produse de firma "Kober", au circulaţie liberă în Comunitatea Europeană.

"Baxi" şi-a redefinit direcţia de afaceri

Evoluţia pieţei locale este unul dintre factorii care determină firmele producătoare de centrale termice să-şi redefinească direcţiile de afaceri. Una dintre companiile care a făcut, deja, acest lucru este "Baxi" România. În acest sens, Sever Scarlat, directorul general al firmei "Baxi", ne-a declarat: "Europa se află într-o frământare continuă de căutare a soluţiilor pentru protejarea împotriva creşterii costurilor combustibililor fosili şi pentru reducerea efectelor încălzirii globale. Situaţia pune presiune şi pe producătorii de echipamente termotehnice, care doresc să realizeze produse eficiente din punct de vedere energetic. În acest context, marii producători de termotehnice au început deja să se concentreze mai mult pe dezvoltarea de tehnologii cu performanţe ridicate. De-a lungul timpului, grupul a realizat investiţii considerabile în dezvoltarea tehnologiilor alternative de încălzire, ecologice şi eficiente, din punct de vedere al confortului şi al costurilor, precum pompele de căldură, panourile solare sau centralele de cogenerare pe baza celulei de combustie".

Domnia sa ne-a mai precizat că segmentul centralelor standard, adresate, în principal, persoanelor cu venituri mici şi medii care locuiesc în apartamente vechi, nu poate asigura o creştere previzibilă şi solidă a pieţei autohtone: "Acest segment poate reprezenta un motor de creştere a industriei locale, cum s-a întâmplat în perioada 2000-2003, doar dacă asigură vânzări de volume mari, preţul centralelor standard fiind inferior celor cu eficienţă crescută".

De asemenea, Sever Scarlat ne-a mai spus: "Miza cea mare în domeniul nostru este pătrunderea în zona construcţiilor noi, individuale sau condominiu, deci a antreprenorilor şi dezvoltatorilor imobiliari. De asemenea, segmentul de case şi vile vechi şi noi, construite sau renovate de persoane fizice, reprezintă un important punct de interes".

Nou: microcentrală cu panou detaşabil

Portofoliul "Baxi" România include o gamă variată de centrale pe bază de gaz - centrale murale şi de pardoseală, standard şi cu eficienţă crescută (centrale cu condensare), de puteri mari, medii şi mici, precum şi sisteme de panouri solare.

Firma "Baxi" a lansat recent singura centrală termică din piaţă cu panou de comandă detaşabil. Electronica de ultimă generaţie, designul inteligent, confortul maxim şi eficienţa înaltă sunt beneficiile cele mai importante pe care le oferă această nouă centrală. Printre altele, panoul de comandă permite setarea funcţiei de pre-încălzire pe circuitul primar, pentru reducerea timpilor de aşteptare la solicitarea apei calde menajere.

Pentru asigurarea unui pachet complet de soluţii pentru încălzire, "Baxi" România dispune de o gamă extinsă de boilere, cu capacităţi ce variază de la 80 la 1.000 de litri, cu simplă sau dublă serpentină şi rezistenţă electrică termostatată integrată.

Vă puteţi seta centrala să funcţioneze particularizat

Din categoria elementelor de automatizare ce asigură performanţă şi confort maxim fac parte cronotermostatul radio, termostatul digital de ambient şi sonda externă de temperatură, ne-a precizat Sever Scarlat. Firma pe care o reprezintă a lansat un nou dispozitiv, unic în ţara noastră, de automatizări inteligente de confort climatic, ce are încorporat, pe lângă funcţia de cronotermostat digital cu transmisie radio, şi funcţiile de sondă externă de temperatură şi staţie meteo. "Comfort Station" furnizează cel mai eficient control al temperaturii din locuinţă, oferind simultan informaţii legate de condiţiile atmosferice - presiune, temperatură, umiditate, prognoză meteo - şi permite programarea centralei pe temperaturi diferite în timpul nopţii, al zilei sau în perioada în care proprietarii locuinţei nu sunt acasă. Astfel, în funcţie de valorile termice din exteriorul şi interiorul spaţiului de locuit, precum şi de preferinţele şi stilul de viaţă, centrala poate fi setată, prin această staţie, să funcţioneze parti-cularizat, asigurând confortul optim şi o reducere de până la 30% a consumului de energie.

Microcentralele "Motan" costă între 1.650 şi 2.500 de lei

Preţul centralelor termice pe bază de gaz variază între 600 şi 650 de euro, pentru modelul standard şi poate ajunge până la 1.000-3.000 de euro pentru o centrală cu condensare foarte performantă, potrivit "Baxi" România.

În funcţie de model şi de putere, preţul centralelor produse de "Kober" variază între 1.650 şi 2.500 de lei, acesta incluzând TVA, kitul de evacuare şi costurile pentru punerea în funcţiune. Microcentralele "Motan" au trei ani de garanţie, potrivit domnului Enache.

Tarifele pentru instalarea unei centrale murale standard ajung la 100-150 de euro. Există, de asemenea, şi costuri aferente montajului întregii instalaţii de încălzire, acestea variind în funcţie de tipul şi puterea centralei, de complexitatea lucrării, de suprafaţa locuinţei sau de sistemul de încălzire adoptat de utilizator (prin calorifere sau prin pardoseală). Toate aceste operaţii trebuie făcute de persoane specializate şi autorizate de organismele de reglementare din domeniu (ISCIR).

Având în vedere toate operaţiunile menţionate mai sus, perioada minimă pentru instalarea unei centrale este de câteva zile, timpul maxim în acest sens ajungând până la câteva luni. În general, centralele sunt montate de către distribuitori.

Cerere mare pentru centralele cu condensare

Vânzările de echipamente termotehnice cu eficienţă energetică crescută, respectiv centralele cu condesare, au înregistrat creşteri importante anul trecut pe piaţa românească, situaţie cauzată, în principal, de creşterea veniturilor şi a construcţiilor noi. Pentru anul în curs, reprezentantul "Baxi" preconizează acelaşi trend ascendent, "fapt catalizat şi de atenţia sporită a clienţilor pentru reducerea consumului".

Sistemele solare sunt la început pe piaţa autohtonă

Sistemele solare reprezintă o tehnologie recentă pentru ţara noastră. În condiţiile creşterii costurilor la combustibilii fosili, şi a necesităţii eficientizării consumului, sistemele solare îşi vor găsi un loc important în soluţiile de încălzire utilizate în România. Începând din acest an, sistemele solare se regăsesc şi în oferta "Baxi", care pune la dispoziţie toate elementele necesare unui sistem solar complex, eficient şi rentabil - panouri solare plane, boilere trivalente, automatizări şi accesorii pentru fixare şi instalare. Toate aceste elemente sunt cuprinse în patru pachete standard, care pot completa, în funcţie de necesităţi şi dorinţe, aportul de căldură la producerea de apă caldă menajeră de către instalaţia de căldură existentă.

Aceste sisteme solare pot fi utilizate cu succes atât în case, cât şi în pensiuni, hoteluri şi case de vacanţă, în condiţii de eficienţă a costurilor. Echipamentele amintite pot lucra în tandem cu o centrală termică, asigurând confort sporit şi o reducere a costurilor de încălzire cu până la 40%, precizează specialiştii de la "Baxi". Sistemele solare sunt funcţionale pe tot parcursul anului. Temperaturile scăzute nu influenţează funcţionarea instalaţiei, panourile fiind capabile să absoarbă energia solară şi pe timp de iarnă. Sursele citate apreciază că, în lunile cu radiaţie solară scăzută, prin utilizarea sistemelor electronice avansate, centrala termică compensează diferenţa dintre temperatura apei produsă de panouri şi cea necesară, dar cu un consum redus de combustibil clasic. În cazul conectării unei centrale termice în condensare, prin aportul la încălzire şi prepararea apei calde menajere, sistemele solare "Baxi" permit reducerea costurilor de încălzire cu până la 30%, iar pe cele pentru furnizarea de apă caldă menajeră cu până la 60%, putând fi utilizate la toate tipurile de clădiri pentru locuinţe.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional