Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Marile ansambluri rezidenţiale din Ploieşti sunt încă pe planşetă

F.A. Locuinţe /

Cartier în Ploieşti

Cartier în Ploieşti

Primăria Ploieşti a fost asaltată, anul trecut, de foarte multe cereri pentru autorizarea construcţiei de locuinţe.

Proiecte mai ample de complexuri rezidenţiale există, dar în faza de autorizare sau de proiectare. Astfel, primăria a eliberat, anul trecut, certificatul de urbanism pentru construcţia, de către "Baumaister" SRL, a unui ansamblu de blocuri pe subsol, parter şi 11-12 etaje. Apartamentele vor fi construite de strada Bucureşti.

Un certificat de urbanism a fost eliberat pentru "Metropol Consult" SRL. Compania intenţionează să realizeze, pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, locuinţe, spaţii de comerţ şi birouri pe subsol, parter, şi 9-10-18 etaje.

Un proiect amplu se preconizează pe strada Gheorghe Ţiţeica, unde o persoană fizică a obţinut certificatul de urbanism pentru realizarea a zece blocuri pe parter şi 4-6 etaje.

Alte proiecte rezidenţiale, la faza de certificat de urbanism, aparţin "Sunrise Imobiliare" - bloc pe strada Spătar Milescu; "Fiv Construct" - bloc pe demisol, parter şi şase etape în strada Văleni; "Vigroup" - spaţii comerciale şi apartamente pe parter, patru etaje şi mansardă în strada Carol Davilla.

Primăria a autorizat, tot anul trecut, construcţia unui mini-ansamblu cu opt locuinţe individuale cu garaje pe strada Tudor Vladimirescu. Investitor este compania "Orion Construcţii".

"Triumf Construct" ar putea începe construcţia cartierului "Eden" în acest an

Cea mai mare dezvoltare rezidenţială din Ploieşti rămâne, în continuare, cartierul "Eden", care va fi construit, în parteneriat public-privat, de primărie şi "Triumf Construct". Licitaţia a fost adjudecată la finele anului 2005, în favoarea firmei bucureştene. Cartierul va avea, în final, 250 de case, iar preţul de vânzare va fi în jur de 100.000 de euro, inclusiv TVA.

La licitaţie au mai participat încă două firme - "Impact" SA Bucureşti şi "Proconstruct" Ploieşti. Cum rezultatul licitaţiei a fost contestat în instanţă, proiectul a fost blocat pe parcursul anului 2006. Judecătorii s-au pronunţat în favoarea "Triumf Construct", care pregăteşte, în această perioadă, Planul Urbanistic Zonal şi organizarea de şantier, ne-a spus Mirela Neagu. Astfel, construcţia vilelor ar putea să înceapă chiar din acest an.

Terenul ales de primărie se află în nordul oraşului şi măsoară 121.000 mp. De utilităţi se va ocupa constructorul, cu resurse financiare proprii. Vor fi preponderent locuinţe individuale, de 250-300 mp şi loturi de teren de 300 - 400 mp.

Casele vor fi scoase la vânzare de "Triumf Construct", la preţul de 246 euro/mp, fără TVA. Probabil, la momentul vânzării, acest tarif va fi indexat cu rata inflaţiei din perioada care va trece între momentul câştigării licitaţiei şi comercializarea efectivă a locuinţelor. De asemenea, preţul include toate finisajele şi utilităţile.

Proiectul cartierului "Eden" a fost special conceput pentru ploieştenii cu venituri medii. Unităţile locative au suprafeţe modeste, cu finisaje de bună calitate, dar nu foarte scumpe. Terenul pus la dispoziţie de primărie va fi scos la vânzare către viitorii proprietari la preţul de 23 euro/mp, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Ploieşti.

Casele vor fi construite simultan, iar termenul de execuţie a întregului ansamblu este de 18 luni după realizarea şi aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), obţinerea avizelor şi aprobarea autorizaţiilor de construire. Vor fi trei etape de construire, dezvoltare şi vânzare, atent supravegheate de administraţia locală.

Solicitările pentru construcţia de case noi au crescut cu peste 50%

Primăria Ploieşti a înregistrat, anul trecut, o creştere a solicitărilor pentru autorizarea de locuinţe individuale noi cu circa 50-60% faţă de nivelul anului 2005. Avalanşa de cereri se reflectă şi în autorizaţiile şi certificatele de urbanism eliberate în 2006.

Noile vile aflate în construcţie au suprafeţe potrivit de mari, de respectiv150 - 250 mp, a subliniat Marcela Neagu. Există, însă, şi multe locuinţe cu suprafeţe construite desfăşurate de 450 - 550 mp, a adăugat domnia sa.

Noile case au un regim de înălţime parter, etaj şi mansardă, parter şi două etaje sau subsol, parter şi două etaje. Zonele în care se regăsesc cele mai multe din locuinţele autorizate sunt Laboratorului, Bradului, Gheorghe Cantacuzino, Malu Roşu, Mărăşeşti, Valea Albă, Plutelor, Vasile Lupu şi Tismana.

Totodată, în zona Ghighiului, Primăria Ploieşti a avizat construirea mai multor locuinţe pe terenuri repartizate tinerilor în baza Legii 15/2003. Loturile au fost atribuite gratuit tinerilor căsătoriţi, cu vârste până în 35 de ani, care îşi permit să-şi ridice locuinţe individuale în regie proprie.

Zonele industriale din oraş ar putea fi transformate în complexuri imobiliare moderne

Vechile platforme ale Ploieştiului sunt vânate de investitori puternici, care vor să le transforme în complexuri rezidenţiale moderne, cu locuinţe colective, birouri şi centre comerciale.

Întreprinderea INCAF, de lângă Obor, dispune de 34.000 mp. Există şi pentru acest amplasament discuţii cu investitori privaţi, care s-ar putea să îl transforme într-un mall, proiect de care Ploieştiul duce lipsă. Se pare că actualii proprietari ai INCAF vor să intre în asociere pentru dezvoltarea proiectului imobiliar.

Mirela Neagu ne-a mai declarat că şi zona Progresul poate fi transformată în cartier de locuinţe, iar zona Bucegi poate deveni o locaţie excelentă pentru birouri.

Zona Tăbăcărie se trans-formă în cartier cu locuinţe de lux, întrucât nişte investitori străini au achiziţionat aproape 8.000 mp de teren şi au în curs de avizare proiectul pentru construcţia de blocuri.

Cartier rezidenţial de lux pe fosta Tăbăcărie

Compania israeliană "Ram Brothers" a achiziţionat, în urmă cu aproape doi ani, fosta Tăbăcărie. Aceasta a fost demolată, iar pe terenul rămas disponibil va fi ridicat un ansamblu format din cinci -şapte blocuri. Investitorii au solicitat, iniţial, autorizarea imobilelor pe un regim de înălţime parter şi şapte etaje. Anul trecut s-au răzgândit şi au cerut avizarea unui regim mai mare de înălţime. Proiectul era, la finele lunii martie, în faza de autorizare.

Amplasamentul se află lângă stadion, la zece minute distanţă de centrul Ploieştiului. Cartierul, care va cuprinde peste 500 de apartamente de lux, va avea toate facilităţile în incintă şi acces controlat. Lucrările de execuţie vor dura circa 18 luni.

Lucrările de modificări interioare şi extinderi sunt în continuă creştere

Primăria Ploieşti a fost asaltată, şi anul trecut de mulţimea de cereri pentru modificarea interioară a apartamentelor vechi şi pentru extinderea şi modernizarea caselor existente. Avalanşa de lucrări de datorează atât faptului că Ploieştiul duce lipsă de terenuri pentru construcţia de locuinţe noi, iar oferta de apartamente vechi a cunoscut scumpiri în ultima perioadă.

Marcela Neagu susţine că, în cursul anului trecut, au fost multe cereri pentru schimbarea destinaţiei locuinţelor în cabinete medicale, farmacii sau stomatologii. De asemenea, şi spaţiile comerciale de la parterul blocurilor sunt în continuă schimbare.

Oraşul a început să se extindă în comunele învecinate

Pentru că nordul, zonă preferată pentru construcţia de case, nu mai dispune de multe terenuri, ploieştenii au început să ridice locuinţe individuale şi în comunele învecinate. Cei mai mulţi preferă Păuleştiul, Găgeniul şi Cocoşeşti, situate la ieşirea înspre Braşov. Terenurile libere au suprafeţe generoase, există şi ceva utilităţi, iar preţurile sunt mai mici decât în oraş.

Totodată, au început să devină atractive şi localităţile din sudul oraşului, care au, de asemenea, terenuri foarte ieftine. Acestea vor cunoaşte o dezvoltare rezidenţială mai amplă cu cât nordul se va scumpi odată cu extinderea utilităţilor.

Se reînnoieşte fondul locativ vechi

Cum în nord nu prea mai sunt terenuri, Ploieştiul a cunoscut, anul trecut, o tendinţă interesantă. Cei cu dare de mână au preferat să cumpere case vechi din interiorul oraşului, pe care le-au demolat pentru a face loc vilelor noi. Primăria estimează că acest fenomen va lua amploare în cursul anului 2007 pentru că rezerva de teren liber a municipiului este foarte mică. Preţurile pentru terenurile cu case demolabile sunt destul de ridicate, astfel încât numai ploieştenii cu venituri mult peste medie au ales această variantă pentru a locui la curte.

Zonă industrială puternică la Crângul lui Bot

Foarte multe autorizaţii au fost emise, anul trecut, de Primăria Ploieşti, pentru construcţia şi amenajarea de hale de producţie şi depozitare şi pentru showroom-uri în zona parcului industrial din Crângul lui Bot (şoseaua Ploieşti Târgovişte km 8). Printre investitori se numără "Kjellberg Welding" cu hală de producţie electrozi, "Providers BSC" cu hală producţie mobilă şi birouri, "Nepmar Auto" cu producţie şi birouri şi "Calsonic Kansei" România - tot cu producţie pentru industria de echipamente auto şi birourile aferente. "Law Consult" mai construieşte în zonă două hale.

Şi zona Gheorghe Grigore Cantacuzino a atras investiţii similare: showroom auto "Cardinal Motors" şi o hală de depozitare şi fabricare oţel a "Trans Pec".

Alte spaţii de depozitare şi producţie, aflate în faza de certificat de urbanism aparţin "Kremis Meiller" - centura de vest, "Enelconex" - Ştrandului, "Aquila Prod Com" - Poligonului.

Câteva clădiri de birouri şi hoteluri sunt în faza de proiect

În Ploieşti, nu au fost realizate, până în acest an, clădiri mari de birouri. Există, însă, câteva proiecte pentru care primăria a eliberat, în 2006, certificate de urbanism. Astfel, "Baumeister" vrea să construiască un astfel de imobil pe strada Lupeni. Regimul de înălţime este parter şi şase etaje. Iar "Baupartner" vrea să ridice o clădire modernă de birouri pe strada Rudului. Regimul de înălţime solicitat este subsol, parter şi cinci etaje.

Certificat de urbanism au primit şi câteva hoteluri. O persoană fizică vrea să ridice spaţii de cazare pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, iar "Samdcis" SRL vrea să construiască un hotel pe bulevardul Republicii.

Oraşul îşi continuă dezvoltarea puternică în partea de nord, la ieşirea înspre Braşov, dar case noi sunt în curs de execuţie peste tot, ne-a declarat Marcela Neagu, director executiv adjunct al Direcţiei Dezvoltare Urbană. Domnia sa ne-a precizat că predomină, încă, pe piaţa rezidenţială din Ploieşti, vilele ridicate de persoanele fizice, pe loturi mici de teren. În nordul municipiului există câteva mici ansambluri rezidenţiale, dezvoltate de investitori locali, care au fost recent finalizate sau sunt programate pentru recepţie în perioada următoare.

Autostrada Bucureşti _ Braşov va revitaliza vestul oraşului

Proiectul autostrăzii Bucureşti-Braşov va revitaliza vestul Municipiului Ploieşti, unde există deja o zonă industrială consacrată (Crângul lui Bot). Primăria şi-a propus să elaboreze un nou plan urbanistic al zonei şi să dezvolte şi un parc de afaceri de altă natură decât cel industrial, unde mai sunt puţine suprafeţe de teren neconcesionate către agenţii economici.

Alte proiecte prevăd şi amenajarea unui centru expoziţional de anvergură, precum şi construirea unui nou stadion.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional