Comisia Europeana va investi un miliard de euro pe parcursul a zece ani in proiectul de cercetare vizand realizarea "grafenului", un material revolutionar pe baza de carbon, au anuntat reprezentantii institutiei europene.
Grafenul este cel mai subtire materialul (rezultat prin utilizarea nanotehnologiilor) si un conducator de electricitate (superior cuprului); de asemenea, este de 100-300 de ori mai rezistent decat otelul, avand totodata proprietati optice unice. Grafenul ar putea deveni pe termen lung la fel de important ca otelul sau plasticul. Pe termen scurt si lung, grafenul şi materialele conexe au potentialul de a avea un impact profund in domeniul IT: integrarea componentelor din grafen cu componentele electronice bazate pe siliciu si inlocuirea treptata a siliciului sau dezvoltarea unor utilizări complet noi. Dincolo de IT, cercetarea grafenului va avea un impact semnificativ asupra energiei si transportului.
Proiectul "grafenul" este condus de profesorul Jari Kinaret de la Universitatea Chalmers din Suedia. Initiativa implica peste 100 de grupuri de cercetare, cu 136 de cercetatori principali, inclusiv patru laureati ai premiului Nobel.
Finantarea sustinuta a proiectului de cercetare se va face pe baza programelor - cadru de cercetare ale Uniunii Europene, in principal a programului Orizont 2020, care este in prezent negociat in Parlamentul European si in Consiliu. Programul ar urma sa aiba o valoare totala de 80 de milierde de euro in intervalul 2014-2020.