Metal Creativ aduce pe piaţă tabla cusută cu fir de lână
Companii / 06 octombrie 2017

Tablă cusută cu fir de lână colorată asemeni itaminei este ceea ce fac angajaţii din cadrul Metal Creativ, din Bucureşti, realizând o serie de produse decorative sau chiar utile.
Lucian Haritonov, managerul companiei, ne-a spus cum a început povestea tablei cusute: "Am descoperit o tehnică inovativă a cusutului pe tablă, cu lână. Tabla, fiind un material mai dur, iar lâna - mai moale a rezultat această combinaţie plăcută. Iniţial, au rezultat panouri care au rol decorativ, apoi ceasuri care sunt cusute manual cu motive tradiţionale şi chiar pereţi întregi - pentru recepţii, de exemplu. De asemenea, avem seturi de mobilier - bancă şi masă cu scaun - şi chituri de cusut pentru cei care doresc să-şi exerseze îndemânarea singuri. Folosim un ac de plastic şi facem acest lucru de un an, fiind singurii care realizăm astfel de obiecte, pentru că noi am inventat acest tip de decoraţiuni. Iniţial am avut doar câteva casete decorative, dar feed-back-ul fiind bun, ne-a încurajat să mergem mai departe şi am ajuns până la pereţi cusuţi, mese, bănci etc.
Ideea mi-a venit dintr-o joacă. La bază, firma noastră vinde produse metalurgice - simple sau finisate. Aveam o casetă de tavan fals pe care am luat-o acasă şi, uitându-mă seara la ea, mi s-a părut că seamănă cu itamina bunicii - vacanţele de vară din copilăria mea fiind petrecute la bunica eram înconjurat de astfel de motive. Am fost la magazin, am luat aţă neagră şi albă şi cu penseta soţiei m-am chinuit să cos. A ieşit foarte frumos, am postat pe facebook şi am ajuns aici. Din pasiune pentru metal a ieşit ceea ce avem".
Pe site-ul companiei, domnul Haritonov completează: "Expresia de încântare pe care o aducem celor care ne văd produsele ne fac să continuăm jocul creaţiei în fiecare zi. Aşadar, Metal Creativ, pornit din pasiune, s-a transformat treptat în business pentru că oamenii ne-au cerut să creăm tot mai mult. De la porţi metalice, la mobilier pentru case, birouri, terase, baruri sau restaurante. Orice stă în imaginaţia noastră sau a clienţilor noştri".
Potrivit domniei sale, cererea vine mai mult dinspre zona presoanelor juridice, compania reproducând sigle, firme, moto-uri, modele tradiţionale, închiriind mobilier pentru evenimente, pereţi pentru recepţii, pe care pot fi cusute modele abstracte etc. Totodată, Metal Creativ are şi lichenii stabilizaţi, cu care reproduce sigle. Tot din metal, meşterii din companie au realizat două mese, care reprezintă două instrumente muzicale - chitară şi saxofon mic - pentru baruri, pub-uri etc.
În prezent, societatea are opt angajaţi, din care trei se ocupă de partea de metal creativ.
Lucian Haritonov ne-a mai spus: "Înainte veneam sâmbăta la serviciu şi lucram aceste produse. Acum colaborăm cu unele doamne pensionare care, în tinereţe, făceau aşa ceva şi care ne ajută. Mobilierul tradiţional este imprimat cu motive folclorice cusute manual de femei care duc mai departe meşteşugul ţesutului de zeci de ani. Totul se învârte în jurul metalului. Debitat şi vopsit la cuptor în câmp electrostatic, oţelul prinde viaţă abia în mâinile acestor femei care spun poveşti. Design cu meşteşug.
Acestea sunt plăci pentru construcţii metalice. În general, lumea ne vede, ne caută şi comandă obiecte unicat. De la comandă la comandă preţurile sunt diferite. Banca pe care am realizat-o costă 1.100 de lei, avem un cub îmbrăcat în macat tradiţional care costă 460 de lei. Tot setul de mobilier, compus din masă, două bănci şi un scaun costă, 10.300 de lei. O casetă mică decorativă are un preţ de 100 de lei, iar chitul de cusut costă de la 50 de lei. În funcţie de complexitatea lucrării, putem avea preţuri şi de 10.000 de lei".
Găuritul tablei necesită un cost de producţie destul de mare pentru că se face pe o maşină destul de scumpă, potrivit domnului Haritonov, care ne-a spus că, de asemenea, cusul manual, vopsitul, îndoitul, presupun costuri destul de ridicate. Domnia sa ne-a mai precizat că Metal Creativ urmează să ajungă la târguri internaţionale de profil.
Lucian Haritonov: "Ideea mi-a venit dintr-o joacă. La bază, firma noastră vinde produse metalurgice - simple sau finisate. Aveam o casetă de tavan fals pe care am luat-o acasă şi, uitându-mă seara la ea, mi s-a părut că seamănă cu itamina bunicii. Am fost la magazin, am luat aţă neagră şi albă şi cu penseta soţiei m-am chinuit să cos. A ieşit foarte frumos, am postat pe facebook şi am ajuns aici. Din pasiune pentru metal a ieşit ceea ce avem".