Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

MIVAN ŞI MORITZPrimul mall din lanţul "Tiago" va fi inaugurat în toamnă

F.A. Companii /

Primul mall din lanţul "Tiago" va fi inaugurat în toamnă

"Mivan" şi "Moritz" îşi ajustează strategia dezvoltării mall-urilor, cu noi facilităţi de petrecere a timpului liber

"Mivan Development" şi "Grupul Moritz" au decis, în urma experienţei acumulate pe piaţa româ-nească de retail, cu inaugurarea de anul trecut a "Liberty Center" din Bucureşti, să mărească şi să îmbunătăţească zona dedicată distracţiei la "Tiago Oradea", primul mall din lanţul "Tiago". Cei doi investitori au decis adăugarea unui patinoar permanent în interiorul mall-ului. "Acesta este principalul motiv pentru care am decis să inaugurăm mall-ul din Oradea în toamna lui 2009", ne-a declarat Marius Barbu, director dezvoltare retail din cadrul "Mivan Development". Domnia sa ne-a precizat că este principalul proiect asupra căruia se vor concentra cei doi dezvoltatori în 2009.

În urma deciziei de îmbunătăţire a zonei de distracţii de la "Tiago Oradea", s-au produs schimbări importante în planurile anunţate iniţial. Astfel "Tiago Oradea" va deveni primul mall din provincie cu patinoar integrat, deschis pe tot parcursul anului, după experienţa pozitivă de la "Liberty Center", care a fost primul mall din ţară, deschis publicului la 31 octombrie 2008, în zona Rahova din Bucureşti. Valoarea investiţiei de la Oradea, estimată, iniţial, la 60 milioane de euro, va creşte cu 10% pentru a răspunde noilor specificaţii ale amenajării patinoarului. Marius Barbu ne-a explicat că modificările se impun datorită complexităţii lucrărilor şi intenţiei dezvoltatorului de a face din primul "Tiago" un mall în care vizitatorii să facă shopping şi să îşi petreacă timpul liber într-un mod inedit.

Oficialul "Mivan Development" ne-a spus că grupul irlandez va continua investiţiile propuse în România cu toate problemele actuale de pe piaţa financiară. "Nu vom renunţa în niciun caz la proiectele noastre pentru că România are nevoie de spaţii comerciale de calitate. Însă ne vom ajusta strategia şi vom face mall-urile mult mai atractive, ca să ne asigure garanţia succesului pe termen lung", a subliniat domnia sa.

Trendul în privinţa valorii chiriilor este de stabilizare şi de a se diferenţia în func-ţie de proiectele de pe piaţă şi de performanţele lor. Domnul Barbu ne-a mai declarat: "În viziunea noastră, retailerii sunt parteneri de bază în orice proiect Mivan. De aceea, vom lucra tot timpul împreună cu ei şi vom încerca să găsim soluţii pentru toate provocările pieţei din această perioadă dificilă".

La finele lunii martie, "Mivan" avea în derulare negocierile cu retailerii pentru închirierea "Tiago Oradea". În perioada menţionată, jumătate din spaţiul mall-ului fusese deja închiriat. Oficialii "Mivan" susţin că vestea adăugării unui patinoar la conceptul iniţial va fi atractivă şi pentru retailerii noi. Lărgirea zonei de entertainment cu opţiuni dezvoltate în premieră în provincie (patinoar interior şi cinema 3D) va genera un trafic important în mall.

Marius Barbu a adăugat: "Piaţa imobiliară este dependentă de finanţări şi, implicit, de bănci. Ea va fi afectată atât timp cât băncile şi piaţa financiară internaţională sunt în criză. România nu va face excepţie de la acest trend. Criza apărută pe plan mondial va frâna atât oferta, prin scăderea activităţii investitorilor, cât şi cererea, prin limitarea posibilităţilor de creditare pentru consumatori". Domnia sa ne-a mai precizat că nevoia pentru dezvoltări imobiliare rămâne ridicată, având în vedere situaţia curentă a României, ceea ce îi conferă un avantaj enorm pentru ieşirea din criză.

Lanţul de mall-uri "Tiago" reprezintă o investiţie de peste 700 de milioane de euro, anunţată, în urmă cu circa doi ani, de companiile irlandeze "Mivan Development" şi "Moritz".

Investitorii au achiziţionat circa 600.000 mp de teren în diverse oraşe mari din ţară, pentru dezvoltarea centrelor "Tiago". În afară de Oradea, centrele vizate sunt Târgu Mureş, Ploieşti, Bacău, Braşov, Sibiu, Galaţi, Craiova şi Baia Mare.

Fiecare mall va avea o suprafaţă de închiriat cuprinsă între 25.000 şi 30.000 mp, dispusă pe două sau trei niveluri, peste 1.000 de locuri de parcare şi circa 150 de magazine.

"Mivan Group" este una dintre marile companii internaţionale de construcţii şi dezvoltări imobiliare, cu birouri în Marea Britanie, Europa, Statele Unite ale Americii, Orientul Mijlociu şi Orientul îndepărtat. "Mivan" operează în Româ-nia din 1998 ca parte a joint-venture-ului Mivan-Kier, finalizând un proiect în valoare de 140 milioane de euro, în cadrul Programului de Locuinţe Sociale şi de Alimentare cu Apă al Guvernului României. În prezent, pe lângă proiectul "Tiago", "Mivan" operează deja, în Capitală, centrul comercial "Liberty Center".

"Moritz Group" are activităţi independente în România încă din anul 2005. Pe lângă dezvoltarea mall-urilor "Tiago", grupul a achiziţionat mai multe locaţii în Bucureşti şi în apropierea acestuia, pentru dezvoltarea de proiecte comerciale şi rezidenţiale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional