Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Mobilierul de grădină atrage tot mai mult atenţia proprietarilor de case şi pensiuni

F.A. Consilier /

Mobilierul de grădină atrage tot mai mult atenţia proprietarilor de case şi pensiuni

Pe măsură ce se construiesc tot mai multe case şi vile, înconjurate de spaţii mari dedicate momentelor de relaxare, mobilierul de gradină devine un element la modă, potrivit speciali ştilor din domeniu. Astfel, acest segment de piaţă, care anul trecut era încă la început, prinde un contur tot mai accentuat, cererile fiind din ce în ce mai variate. Mobilierul rustic, pentru terase, pensiuni şi case de vacanţă, compus din paturi, dulapuri, scaune, mese, cuiere etc. este destinat, în special, zonelor rurale, acolo unde se practică agroturismul.

Bradul - cel mai indicat lemn autohton pentru mobilierul de grădină

Cu privire la materialele utilizate pentru realizarea pieselor de mobilier de grădină, specialiştii din piaţă susţin că lemnul este ideal din punct de vedere estetic, însă necesită multe îngrijiri. De aceea, este indicată alegerea unei esenţe masive, care să conţină, în structura sa, un procent ridicat de ulei. Dintre acestea, printre tipurile mai des întâlnite la noi regăsindu-se lemnul de brad, care conţine răşină.

În momentul alegerii mobilierului, trebuie să evitaţi ca lemnul să aibă noduri, crăpături şi alte defecte. Cheresteaua de brad poate fi tratată prin aplicarea a două rânduri de baiţ, ne-a spus Eugen Bîlc, acţionarul firmei "Bilco", din Zărneşti. Praful sau mizeria de pe mobila de grădină pot fi îndepărtate cu apă şi detergent,

ajutându-vă de o perie de sârmă.

Nu este neapărat necesar să utilizaţi uleiuri speciale sau lac pe scaunele sau masa de grădină, susţin specialiştii, adăugând că, totuşi, acest tratament conferă pieselor de mobilier un aspect plăcut. Înainte de aplicarea oricărui tratament, lemnul trebuie să fie perfect uscat, pentru a nu crăpa. Întreţinerea periodică a

acestor produse constă în repetarea operaţiunilor de tratament (impregnare cu produse specifice cu efect antibacterian, fungicid, hidrofug, ignifug), în cazul construcţiilor destinate utilizării permanente. Tratamentul se repetă la fiecare 3-5 ani, în funcţie de produsele de protecţie utilizate. Domnul Bîlc ne-a menţionat

că există mai multe modalităţi de prelucrare a mobilierului pentru grădină - de la cioplirea şi îmbinarea brută a elementelor unui produs, până la prelucrarea mai elaborată, care conţine elemente ale produselor bine lucrate, finisate şi atent îmbinate, o bună băiţuire şi o atentă lăcuire.

Un chioşc de grădină standard de la "Hobbit" costă 1.900 de euro, fără TVA.

Printre elementele care fac parte dinmobilierul de grădină se numără foişoarele, căsuţele, balansoarele, băncuţele, mesele, scaunele, jardinierele, gardurile, porţile etc. Pe piaţa de profil activează o serie de firme specializate, majoritatea dintre acestea lucrând mai mult pe comandă. Compania "Hobbit" execută foişoare şimobilier aferent - băncuţe, scaune,mese. Varianta standard a acestor chioşcuri este reprezentată prin forma hexagonală cu latura de 1,65 metri. Potrivit Dianei Tudose, reprezentantul societăţii, un foişor standard prevăzut cu masă şi scaune costă circa 1.900 de euro, fără TVA (preţul include şi costurile cu montajul). În funcţie de învelitoare, un chioşc simplu, realizat de "Bilco" Zărneşti ajunge la 1.000-1.500 de lei, potrivit domnului Bîlc, în timp ce un foişor complet, cu omasă hexagonală şi şase băncuţe, costă 2.000 de euro. Domnia sa recomandă ca învelitoarea să fie realizată din şindrilă bituminoasă, specificând că ţigla este foarte grea, iar foişorul necesită, în acest caz, o structură mai solidă. Produsele "Hobbit" pot fi livrate în formă simplă sau cu diverse accesorii - masă hexagonală cu şase scaune, rulouri parasolare, corp de iluminat central, cu posibilitatea de reglaj a poziţiei pe verticală, aplice laterale dispuse pe stâlpii de susţinere. Comanda poate fi onorată în

circa 20 de zile.

Mobilierul de grădină din piaţă este mai ieftin decât cel executat pe comandă

O altă societate producătoare din domeniu, care execută mobilier de grădină din fier forjat, este "Ramnox". Vasile Târcă, reprezentantul companiei, ne-a precizat că preţurile diferă de la un produs la altul, în funcţie de gusturile şi posibilităţile clientului, de cantitatea şi calitatea materiei prime utilizate, de complexitatea lucrării, designul produsului, materialele auxiliare solicitate de beneficiar pentru învelirea finală, tratare, geamuri, izolaţii, instalaţii etc. De asemenea, domnia sa ne-a spus că piesele comercializate pe piaţă sunt mai ieftine faţă de cele realizate pe comandă. Astfel, un leagăn executat în serie, din ţeavă, ajunge la circa 300-700 de lei, în timp ce un balansoar realizat pe comandă din fier forjat valorează aproximativ 1.000-1.200 de lei. Şi leagănele din lemn solid ajung tot la peste 1.000 de lei, după cum ne-a spus Eugen Bîlc. Preţul unei porţi de fier poate fi cuprins între 70 şi 200 de euro/mp, în funcţie demodel, cantitatea materialului etc., a adăugat domnul Târcă. Potrivit domniei sale, perioada de viaţă a unei piese de mobilier din fier forjat poate ajunge până la 30 de ani. Pentru a nu rugini în timp, poate fi realizată o baie de zincare, însă, acest procedeu este foarte scump şi poate fi efectuat doar în trei locuri din ţară. Având în vedere că fierul rugineşte, mobilierul din acest material trebuie foarte bine tratat cu o vopsea anticorozivă. Mobilierul de gradină din fier forjat arată cel mai bine dacă este executat manual, de către un artizan.

În general, montajul mobilei de grădină este asigurat de producător

Căsuţele de grădină, mobilierul mai mic şi unele cabane mai simple pot fi montate în regie proprie de beneficiar, urmând instrucţiunile de montaj ale producătorului. Cabanele şi căsuţele de vacanţă trebuie montate de echipe specializate, asigurate de producător sau de beneficiar (în general, producătorul asigură atât montajul, cât şi transportul pieselor de mobilier). Micul mobilier de grădină (mese, bănci, jardiniere) poate fimontat şi demontat. Produsele cu caracter de construcţii, însă, necesită organe de asamblare pentru a deveni utilizabile (cuie, şuruburi, buloane, etc.). La nevoie, şi acestea pot fi demontate, respectiv reambalate, în vederea transportului la alte locaţii, însă demontarea trebuie executată de specialişti (chiar şi aşa, există riscul deteriorării unor elemente care trebuie înlocuite cu ocazia remontării).

Informaţi-vă înainte de achiziţionarea mobilierului de grădină!

Dacă dispuneţi de grădini spaţioase şi v-aţi hotărât să lemobilaţi, specialiştii vă recomandă să vă informaţi înainte de a comanda sau cumpăra piesele de mobilier, mergând în diverse magazine specializate sau răsfoind reviste ori pliante de specialitate. În primul rând, este nevoie să vă hotărâţi dacă doriţi să deţineţi piese care trebuie păstrate într-un spaţiu închis în timpul iernii saumobilă de grădinămasivă, care să poată rămâne afară şi în sezonul rece al anului. În cel de-al doilea caz, este recomandabil să achiziţionaţi unmobilier realizat din lemnmasiv, rezistent la intemperiile vremii sau din fier tratat ori ciment.Despre aceste piese trebuie să ştiţi, însă, că sunt mult mai scumpe decât elementele pliante.

Casă de vacanţă începând de la 3.000 de euro

Căsuţele de vacanţă realizate de "Bilco" au o suprafaţă de 20-25 de metri pătraţi şi sunt prevăzute cu un living în care este încorporată şi bucătăria şi o mică baie, pe nivelul de jos, şi un dormitor cu o înălţime destul de redusă, la mansardă. Căsuţa are şi o scară interioară. Un astfel de produs, cu izolaţie şi racord la utilităţi, costă între 3.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de diverşi factori. Eugen Bîlc ne-a spus că această casă de vacanţă este realizată din lemn, având o structură pe 6-8 piloni. Dacă doriţi să beneficiaţi de o astfel de căsuţă, este bine să ştiţi că realizarea ei nu necesită fundaţie, decât în locurile unde stâlpii ating solul. Produsele "Bilco" au o perioadă de viaţă de circa 5-10 ani.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional