Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Mozaicul veneţian dispare din amenajările interioare?

F.A. Materiale /

Mozaicul veneţian dispare din amenajările interioare?

Manopera de aşezare a rocilor ridică foarte mult preţul mozaicului veneţian

Mozaicul veneţian este un tip de paviment (pardoseală) pentru interior sau exterior, foarte des utilizat înainte de 1990 datorită costurilor reduse. După anul 1990, odată cu apariţia a numeroase tipuri de materiale pentru placarea pardoselilor, s-a renunţat în mare măsură la folosirea mozaicului veneţian, mai ales datorită costului ridicat al manoperei, al productivităţii nerentabile şi, mai ales, a faptului că nu a putut concura cu noile materiale, în special cele ceramice, care, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase şi diverse, sunt mult mai simplu de montat.

Cererea de mozaic veneţian este în scădere

"Foarte rar ni s-a cerut să mai realizăm mozaicul veneţian şi de fiecare dată clientul a făcut un pas înapoi când a aflat costurile, preferând gresia sau chiar placajele din roci naturale. De asemenea, sunt din ce în ce mai rari şi meşterii care ştiu să realizeze un astfel de produs. La fel s-a întâmplat şi cu mozaicul clasic, foarte utilizat în construcţii înainte de "90", ne-a declarat domnul Christian Tudor, director economic în cadrul companiei "Narell Impex" SRL din Bucureşti.

"Nu materialul în sine costă mult, deoarece sunt anumiţi procesatori de roci naturale care îl dau pe preţ de nimic tocmai pentru a scăpa de povara depozitării. Cea care ridică preţul este manopera laborioasă de aşezare a spărturilor, umplerea rosturilor şi şlefuirea în final cu diferitele faze de chituire a bulelor de aer rămase în mortar, operaţii care costă foarte mult iar din punct de vedere al productivităţii nu este rentabil. La toate acestea se adaugă valoarea ridicată a seturilor de pietre abrazive de diferite granulaţii, în special, şi apoi diferitele substanţe pentru realizarea luciului final", a mai declarat domnul director.

Realizarea pardoselii din mozaic veneţian

Pentru realizarea unei pardoseli din mozaic veneţian se folosesc deşeuri (spărtură de placaj) de marmură ce nu mai pot fi folosite în alte placări, bucăţi de placaj de marmură cu forme de preferat triunghiulare. Se folosesc foarte mult şi spărturi sub formă de poliedru aceasta depinzând în mod special de meşterul care execută comanda şi de preferinţa clientului.

Spărtura de marmură se montează pe şapă de beton cu rosturile cât mai mici, după care acestea se umplu cu un mortar realizat din ciment (alb sau gri) cu marmură concasată de diferite granulaţii în care se pun pigmenţi pentru a colora rosturile şi a crea contrastul dorit cu marmură.

La câteva zile, după întărirea suprafeţei se şlefuieşte cu maşini speciale, realizându-se diferitele grade de lustru. În funcţie de culorile marmurei folosite şi a pigmenţilor din rosturi variaţia era foarte mare.

La întreţinerea pardoselii din mozaic veneţian trebuie evitate substanţele ce conţin clor

Pardoselile din mozaic veneţian se întreţin relativ uşor. Gradul de uzură este dat mai ales de traficul la care este supusă pardoseala. Piaţa este invadată de tot felul de detergenţi şi ceruri pentru întreţinerea suprafeţelor din roci naturale. De evitat sunt substanţele de curăţat care au în componenţa lor clor sau detartrant deoarece afectează luciul suprafeţelor. În funcţie de traficul la care este supus, mozaicul veneţian trebuie ceruit ori de câte ori se mătuieşte, sau de la caz la caz, se poate interveni prin reşlefuirea întregii suprafeţe.

Placările sunt recomandate în spaţiile cu trafic intens

Sunt folosite mai ales în spaţiile publice de trafic intens, în special în magazinele mari (cum ar fi magazinele Bucureşti, Cocor sau Victoria), cantine, restaurante, băi şi WC-uri publice, terase, alei în parcuri etc., înlocuind de cele mai multe ori cu succes placările cu dale de marmură sau granit.

Preţuri

Un preţ mediu oferit de societatea Narell Impex în ceea ce priveşte mozaicul veneţian este de 135-140 RON/mp, fără TVA. Acest preţ include materialul, tăierea, aranjarea, turnarea betonului şi şlefuirea.

S.C. Narell Impex S.R.L din Bucureşti este o societate comercială cu capital privat înfiinţată în anul 2000. Societatea are ca obiect de activitate fasonarea rocilor naturale şi montarea acestor produse. De asemenea, societatea este autorizată pentru restaurarea şi conservarea monumentelor istorice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional