Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Nordul Galaţiului a devenit o zona rezidenţiala exclusivista

F.A. Locuinţe /

Nordul Galaţiului a devenit o zona rezidenţiala exclusivista

Cea mai puternică dezvoltare rezidenţială a Galaţiului are loc în zona de nord a oraşului. Arhitectul şef al Galaţiului, Eleonora Doina Marin, ne-a declarat că, în zona Traian - Arcaşilor, s-a menţinut cea mai mare cerere a terenurilor pentru construcţia vilelor atât din partea persoanelor fizice, cât şi din partea unor investitori, cum ar fi societatea gălăţeană "Vega "93". Compania a demarat construcţia a 52 de case, iar în acest an a inaugurat, în zonă, cel mai mai mare complex de agrement din oraş, Viva Club. Astfel, zona Traian - Arcaşilor a devenit o expoziţie de vile, unele "la cheie", altele abia în construcţie, care dezvăluie un cartier exclusivist. Aici, gălăţenii cu dare de mână şi-au construit adevărate oaze de confort, departe de zgomotul şi poluarea oraşului. Vilele au suprafeţe de la 240 până la 360 mp, iar regimul de înălţime este de parter şi 1-2 etaje.

Cererea foarte mare a făcut ca, în ultimii ani, preţurile terenurilor din zonă să creas-că exploziv. Dacă în anul 2000 metrul pătrat de pământ se vindea cu 5 euro, în 2002 a crescut la 10-15 euro, anul trecut la 60 de euro, iar acum specialiştii imobiliari anunţă preţuri de 150 euro pentru loturile libere de pe strada Arcaşilor.

Multe case vechi sunt demolate pentru ridicarea de blocuri şi vile noi

Numărul solicitărilor pentru autorizarea locuinţelor noi a crescut vertiginos în ultimul an. Arhitectul şef al Galaţiului, Eleonora Doina Marin, ne-a spus: "Din ianuarie şi până în septembrie, am primit 700 de dosare pentru avizarea construcţiei de locuinţe individuale realizate pe terenuri proprietate privată. Cele mai multe cereri au fost, bineînţeles, pentru zona Traian - Arcaşilor, un fel de Băneasa a Galaţiului. Faţă de anul trecut, numărul autorizaţiilor a crescut de trei ori. În domeniul rezidenţial, se constată o explozie a construcţiilor, iar ritmul de construire este alert".

Casele noi sunt construite fie prin demolarea celor vechi, fie prin extinderea pe orizontală şi pe verticală a construcţiilor existente (circa o cincime din cazuri). Un alt tip de dezvoltare este restructurarea urbană a municipiului. Investitorii au cumpărat mai multe case vechi, ajungând să deţină suprafeţe mari de teren de circa 6 - 8.000 mp, pe care intenţionează să dezvolte cartiere rezidenţiale. Sunt solicitări şi pentru blocuri de 11-14 etaje, ne-a precizat Eleonora Marin.

Majoritatea vilelor noi sunt de lux

Arhitectul şef al Galaţiului apreciază că noile vile sunt realizate din materiale de foarte bună calitate: "Materialele de construcţie folosite sunt de ultimă generaţie, iar vilele care se fac, în prezent, în Galaţi sunt locuinţe de lux. Din cauza terenului sensibil la umezire şi a gradului seismic ridicat, construcţiile se realizează cu demisoluri, care ieftinesc soluţia constructivă în aceste condiţii speciale de teren".

Sistemul constructiv cel mai uzitat este din stâlpi şi grinzi din beton, acoperiş tip terasă sau şarpantă din lemn. Închiderile, în general, se fac din cărămidă, iar pentru finisaje se folosesc materiale moderne. Pentru toate construcţiile se aplică anvelopă termică, foarte importantă pentru zona climatică a Galaţiului.

O locuinţă noua costă între 800 şi 1.200 euro/mp construit

Pentru o vilă deja construită se plăteşte între 800 şi 1.200 de euro/mp construit, iar suprafaţa terenului este de circa 1.000 mp, în zone parcelate cum este Traian - Arcaşilor. În cazul unei vile elegante, al cărei preţ porneşte de la 200.000 euro, aria construită este de 150 mp, caz în care locuinţa este confortabilă. Aria desfăşurată de 450 mp este obişnuită pentru o locuinţă de acest gen. O soluţie mai ieftină în opinia doamnei arhitect Marin este realizarea construcţiei pe demisol, parter şi mansardă, cu o arie construită de 100 mp. În acest caz, preţul de vânzare porneşte de la 150.000 de euro.

Vor apărea primele blocuri cu 14 etaje

Unul dintre cele mai impresionante Planuri Urbanistice Zonale care aşteaptă aprobarea arhitectului şef şi a autorităţilor gălăţene este construcţia unor blocuri care vor schimba regimul de înălţime a construcţiilor din zona în care vor fi amplasate. Este vorba despre un proiect a cărui suprafaţă studiată este de 70.000 mp şi care presupune dezvoltarea a patru zone rezidenţiale, una mixtă (locuinţe, instituţii şi servicii) şi o zonă de servicii şi comerţ. Una din aceste zone, deţinută de un investitor turc, are o suprafaţă de 6.500 mp şi este situată în apropierea magazinului "Praktiker". Aici, ar putea fi ridicate patru blocuri pe parter şi 14 etaje. Investiţia a fost evaluată la 40 milioane de euro. Eleonora Marin ne-a spus că cele mai înalte blocuri construite, în prezent, în Galaţi au regim de înălţime de maxim de 11 etaje, motivul fiind terenul dificil din oraş.

Galaţiul va demara construcţia primelor apartamente din "Dimitrie Cantemir" cu autorizaţie emisă de brăileni

Ansamblul rezidenţial ANL "Dimitrie Cantemir", menit să lege Galaţiul de Brăila, va continua să se dezvolte şi în următorii ani, deşi în ultima perioadă, autorităţile celor două judeţe s-au războit fie pe tema amplasamentului, fie pe tema autorizaţiilor de construcţie.

În 2002, Guvernul a acordat, în proprietatea publică a Municipiului Galaţi, terenul de 1.000 de hectare, pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, deşi acesta se afla pe teritoriul administrativ al judeţului Brăila - zona Vădeni. Autorizaţiile de construcţie vor fi emise de autorităţile din Brăila, chiar dacă locuinţele sunt făcute de gălăţeni, cu sprijinul ANL.

Municipalitatea gălăţeană va demara, în acest an, construcţia a 96 de apartamente. Eleonora Marin ne-a declarat că este vorba despre etapa 1.1.D din zona 1 a amplasamentului, care va conţine 5 blocuri, 7 tronsoane cu regim de înălţime parter şi 2-3 etaje. Apartamentele vor avea de la una la trei camere. Terenul pe care vor fi amplasate blocurile măsoară 11.700 mp, iar investiţia totală ajunge la 2,25 milioane de euro, inclusiv realizarea infrastructurii. Preţul mediu al unui apartament este de 140.000 de lei, iar termenul de execuţie al celor 96 de locuinţe este de opt luni.

Urmează alte 220 apartamente ANL în cartierul care va uni Brăila cu Galaţiul

Pe lângă cele 96 de apartamente, municipalitatea gălăţeană are pregătită documentaţia şi pentru alte locuinţe ANL pe care intenţionează să le construiască în cartierul "Dimitrie Cantemir". Este vorba de blocurile S20 până la S23 cu 112 apartamente şi blocurile S24 - S27 cu 108 apartamente. Fiecare din imobile are câte două apartamente pentru per-soane cu handicap locomotor.

Eleonora Marin a subliniat că cele 112 locuinţe vor fi construite în cadrul etapei 1.1. E. Suprafaţa pe care vor fi ridicate este de 16.200 mp, iar costurile totale se ridică la aproximativ 2,6 milioane de euro. Construcţia celor 108 apartamente va fi demarată în cadrul etapei 1.1.F, pe o suprafaţă totală de 13.160 mp, unde vor fi tot blocuri pe parter şi 2-3 etaje. Inves-tiţia totală se ridică la 2,6 milioane de euro.

Din 2003 şi până în acest an, în cartierul "Dimitrie Cantemir" au fost construite nouă blocuri de locuinţe, cu 247 de apartamente. Cos-turile totale ale lucrărilor realizate în acest interval se cifrează la peste 50 milioane de lei, din care 20 milioane de lei au fost alocate din bugetul municipiului Galaţi şi 30 milioane de lei au fost acordate de ANL. În total, în zona dintre Galaţi şi Brăila, pot fi amenajate 8.000 de locuinţe, din care 6.500 sunt vile.

La finele lunii septembrie, în cartier se lucra la staţia de epurare ape menajere, modulată pentru 15.000 de persoane. După ce se măreşte numărul de locatari, mai poate fi adăugat un modul. Spre deosebire de restul Galaţiului, în cartierul ANL există conductă de ape menajere şi, separat, conductă de ape pluviale, pentru evitarea inundaţiilor. Totodată, se extind şi conductele de apă, canalizare şi gaze pentru locuinţele individuale.

Cartier ANL cu 46 de locuinţe pe credit ipotecar în Micro 17

Pe o suprafaţă totală de 1,76 hectare din cartierul Micro 17, pe şoseaua de centură, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) va construi un cartier rezidenţial cu 46 de unităţi locative. "Ansamblul va oferi 32 de apartamente în patru blocuri pe parter şi trei etaje, precum şi 14 vile. Investiţia totală este de peste 5,2 milioane de euro", ne-a declarat primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae. Lucrările au fost demarate la mijlocul acestui an, începându-se cons-trucţia la patru tronsoane de bloc.

Apartamentele au trei şi patru camere, iar preţurile de vânzare variază între 88.000 şi 106.000 de euro. Fiecare apartament beneficiază de un garaj de 28 mp, care costă 10.000 euro şi o boxă de 10 mp, care costă 2.500 euro. Cele mai scumpe vile au cinci camere şi costă 174.500 de euro. Şase vile vor fi locuinţe individuale cu mansardă, iar preţul acestora este de 143.500 euro. Alte patru vile, tot cu mansardă, vor fi comercializate cu 137.500 de euro.

435 de locuinţe finalizate în prima jumătate a anului

În prima jumătate a acestui an, în Galaţi, au fost finalizate 435 de locuinţe, numărul acestora fiind în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din totalul locuinţelor terminate, 314 au fost construite din fonduri private. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi, la finele primului semestru, se mai aflau în diferite stadii de execuţie încă 1.703 locuinţe (exclusiv locuinţele în curs de realizare prin ANL), iar 898 dintre acestea sunt realizate în regie proprie de către persoanele fizice. Un număr de 333 de locuinţe erau, la data menţionată, în stadiul de finisaj, restul fiind în faza incipientă a construcţiei.

În acest an, în Judeţul Galaţi, au fost emise 279 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, cu 120 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, cele mai multe case au fost construite în mediul rural, respectiv 161, iar 118 au fost ridicate în oraş.

Pe de altă parte, primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae ne-a declarat că, în fiecare an, primăria emite circa 300 - 400 de autorizaţii de construcţie, numărul acestora crescând, anual, cu aproximativ 10%. Domnia sa ne-a mai precizat că 40% dintre autorizaţiile emise sunt solicitate pentru modificări interioare în apartamente, extinderi (fie balcoane la parter sau mansarde), iar restul sunt pentru construcţii noi. n

Mansardele oferă tinerilor locuinţe ieftine

Pe piaţa construcţiilor din Galaţi a început să prindă contur fenomenul de extindere a blocurilor cu patru etaje prin construcţia unor mansarde. Fenomenul a fost determinat, în primul rând, de lipsa spaţiilor de locuit în raport cu necesităţile crescute mai ales ale tinerilor până în 35 de ani. În plus, preţul unui apartament la mansardă este mult mai mic decât al celor existente pe piaţă.

Astfel, dacă preţul mediu al unei locuinţe cu trei camere este de 200.000 de lei, cel al unei mansarde, tot cu trei camere, ajunge până la 100.000 lei. "Mansardarea este o soluţie mult mai ieftină decât achiziţionarea unui teren în oraş. De exemplu, construcţia unor mansarde pe tronsonul unui bloc în suprafaţă de până la 380 mp poate ajunge la aproximativ 360.000 de lei", ne-a spus arhitectul şef al Galaţiului. Pe suprafaţa menţionată, pot fi construite patru apartamente fie toate cu două camere, fie două cu trei şi două cu o cameră, o locuinţă cu trei camere, una cu o cameră şi două cu două camere.

În acest an, Serviciul Urbanism al Primăriei Galaţi a înregistrat peste 60 de cereri de mansardare a unor tronsoane de bloc. Startul mansardărilor a fost dat în ianuarie 2006, iar de atunci solicitările au crescut vertiginos. În ceea ce priveşte paşii care trebuie urmaţi pentru realizarea unei mansarde, Eleonora Marin ne-a spus că, în primul rând, este nevoie de o expertiză tehnică a blocului pe care urmează să fie realizată construcţia, după care, obligatoriu, trebuie obţinut acordul tuturor locatarilor din bloc, pentru realizarea mansardei.

În general, în Galaţi, mansardele sunt realizate de firme specializate care, mai apoi, le închiriază sau le vând. Cea mai mare firmă care construieşte mansarde în Galaţi este SC "Abisinia Trading" SRL, urmată de SC "Anro Construct" SRL.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional