Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Opinia ManagerilorConarg Real Estate: Criza a modificat planurile dezvoltatorului

F.A. Companii /

Quadra 2

Quadra 2

Compania "Conarg Real Estate" are în derulare toamna aceas­ta două proiecte de ansambluri rezidenţiale: "Răsărit de Soare" şi "Quadra 2", ne-a spus domnul Romeo Căzănescu, director general al "Conarg Real Estate".

Ansamblul "Răsărit de Soare" este localizat în zona Titan din Bucureşti, în imediata vecinătate a hipermarketului Auchan. Proiectul constă în 11 tronsoane de blocuri cu garsoniere şi apartamente de două, trei sau patru camere, în total 988 de unităţi locative şi 1.124 de locuri de parcare poziţionate sub şi suprateran. Complexul a fost livrat anul trecut. Momentan, mai sunt disponibile spre vânzare 150 de apartamente (garsoniere şi apartamente cu două, trei şi patru camere).

Proiectul "Quadra 2" este amplasat în imediata vecinătate a primului complex livrat de Conarg Real Estate, "Quadra Place", în zona parcului Politehnica, lângă hipermarket-ul Cora, mall-ul Plaza Romania şi foarte aproape de baza sportivă IDM. Domnul Căzănescu ne-a spus: "Avem la vânzare 242 de apartamente: garsoniere şi apartamente cu două camere. Proiectul va fi livrat la sfârşitul lunii octombrie. Am demarat vânzările în luna iulie şi, până în prezent, avem antecontractat 10% din acest complex."

Criza a modificat planurile dezvoltatorului

Când situaţia pe piaţa rezidenţială s-a îngreunat în 2008, Conarg avea în derulare proiectul "Răsărit de Soare" şi planificase începerea proiectului Quadra 2. "În toamna anului 2008 am decis să amânăm Quadra 2, pentru a ne focusa pe finalizarea complexului , care a fost livrat la finele anului 2009, mai devreme cu nouă luni decât prevedea termenul iniţial - o premieră pe piaţa românească", spune domnul Căzănescu.

Sesizând potenţialul datorat programului "Prima Casa", managerul Conarg a decis să repoziţioneze proiectul Quadra 2, demarând un bloc cu 242 de unităţi, majoritatea de garsoniere. "Target-ul nostru este reprezentat de studenţii din zona Politehnică - Regie, precum şi tinerele familii din zona Militari, Drumul Taberei care au o locuinţă veche şi îşi doresc una nouă", subliniază domnul Căzănescu.

Proiectele noi nu sunt oportune

Condiţiile actuale de pe piaţă nu sunt propice lansării de noi proiecte. "Acum suntem concentraţi pe finalizarea vânzării apartamentelor deja livrate şi nu vom începe proiecte noi în viitorul apropiat", ne-a declarat domnul Romeo Căzănescu.

În orice caz, criza a modificat criteriile în baza cărora sunt demarate investiţii noi. "Ne uităm în primul rând la cererea de pe piaţă, analizând în acelaşi timp şi localizarea viitoarei investiţii. Locaţia, unul dintre cele mai importante criterii ale unei dezvoltări imobiliare, a fost lăsată la coadă în anii de boom imobiliar când se credea că se poate vinde oriunde. Actuala situaţie ne-a arătat contrariul", mai spune domnul Căzănescu.

Cererea şi oportunităţi în perioadă de criză

Managerul Conarg apreciază că cererea pe piaţa imobilelor rezidenţiale se îndreaptă cu precădere către apartamente cât mai accesibile ca preţ. "Clienţii nu mai caută apartamente de sute de metri pătraţi cu dormitoare mari, se uită către locuinţe cât mai bine compartimentate, localizate în zone semi-centrale, deservite de mijloace de transport în comun", afirmă domnul Căzănescu.

Dacă ne uităm la alte ţări din Uniunea Europeană putem observa o strategie a autorităţilor locale în perioada de criză: investiţiile în infrastructura pentru dezvoltarea oraşelor, investiţii care creează în acest fel locuri de muncă şi deblochea­ză economia. În România, investiţiile în infrastructură reprezintă o necesitate, nu doar o strategie de ieşire din criză, apreciază managerul Conarg.

Domnia sa consideră că, în ciuda situaţiei economice dificile pe care o traversăm, potenţialul pieţei rezidenţiale rămâne ridicat. Deficitul de locuinţe noi, care era la un nivel mult peste alte capitale europene în anii de boom, va fi şi mai mare după aceşti ani în care nu s-a mai construit aproape deloc.

Problema este că această cerere de locuinţe nu este susţinută financiar. Teoretic, există sute de mii de români fără o locuinţă sau care îşi doresc să se mute într-un apartament, mai mare, la un nivel ridicat de confort. Realitatea ne arată ca mulţi dintre ei îşi amână decizia de cumpărare având în vedere climatul economic prost, mai spune domnul Romeo Căzănescu

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional