Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Oţel betonPosibil 1 euro/kilogram până la finele anului

F.A. Materiale /

Posibil 1 euro/kilogram până la finele anului

De la începutul anului, preţul oţelului beton a cunoscut o creştere spectaculoasă, depăşind în unele cazuri 65%

Preţurile la oţel beton vor creşte cu peste 50% până la sfârşitul anului, după cum estimează domnul Ştefan Streche, director de vânzări pentru oţel beton, în cadrul firmei "Procema" Bucureşti. Astfel, furnizorii estimează că preţul fierului beton va depăşi valoarea de 1 euro pe kilogram la finele anului.

Producătorii de oţel beton din România au majorat preţurile la peste 2 lei pe kilogram la începutul acestui an. Rezultatul imediat a fost creşterea preţului la dis-tribuitori, care ajung să vândă un kilogram de oţel beton chiar şi cu 2,7 lei. Firmele care comercializează materiale de construcţie acuză producătorii de creşteri nefondate şi neargumentate de nicio realitate economică, incluzând oscilaţiile cursului monedei euro.

Domnul Ştefan Streche susţine că de la începutul anului, preţul a crescut sistematic, fără să cunoască perioade de stagnare. Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, preţul de producător a crescut cu peste 50%, de la o valoare de 1,45 lei la 2,2 lei pe kilogram. Această creştere semnificativă pe piaţa de profil a antrenat automat creşterea cu peste 40% a preţului de livrare. Astfel, dacă în decembrie anul trecul, un kilogram de oţel beton se vindea cu aproximativ 1,9 lei, în prezent el nu se mai găseşte pe piaţă sub valoarea de 2,15 lei. Există furnizori care au suportat o creştere procentuală de 60%, motiv pentru care ajung să ofere clienţilor oţel beton la preţul de 2,7 lei pe kilogram.

Firmele care furnizează materiale de construcţii precizează că eventualele modificări de preţ sunt dictate doar de producător şi că valorile nu sunt negociate, ci impuse. Astfel, un furnizor poate doar solicita explicaţii ale noului preţ pentru eventuale estimări ale evoluţiei. Unul dintre motivele acestei situaţii este monopolul exercitat pe piaţă de marii producători interni, care îşi argumentează poziţia printr-o producţie mică în raport cu cererea. În primul trimestru al acestui an, vânzările de oţel beton au crescut cu peste 60%, tendinţă care se va menţine şi în viitor.

Estimările furnizorului sunt cu mult depăşite de politica de preţuri a producătorului. Dacă o firmă de distribuţie a presupus o creştere de până la 25% pentru primele luni ale acestui an, majoritatea producătorilor au înregistrat o valoare de peste 45%, mergând chiar şi până la 57%, în cazuri izolate. Producţia internă este constant depăşită de cerere, care devine din ce în ce mai dependentă de importuri.

Legătura cu piaţa din Turcia se menţine la nivelul costurilor, cu toate că numeroşi furnizori au observat un trend de desprindere a preţului din România. Aceştia susţin că situaţia din Turcia ar fi trebuit să traseze o linie descendentă începând cu luna martie a acestui an. Cu toate acestea, preţul oţelului beton înregistrează o continuă creştere, care se va menţine în decursul următoarelor luni şi se va accentua începând cu luna septembrie. Există situaţii în care tendinţa de creştere este pusă pe seama investitorilor ruşi. Principalul producător de oţel beton din România, grupul siderurgic rus Mechel deţine în acest moment trei mari unităţi de producţie în Târgovişte, Câmpia Turzii şi Buzău. Mechel controlează în acest moment 80% din piaţa românească. În aceste condiţii, concurenţii Mechel au rămas doar Lamdro SA Drobeta-Turnu Severin şi Laminate SA Focşani, care împreună deţin numai 20% din producţie. Paradoxal, România exportă masiv fier vechi şi importă oţel beton.

Furnizorii estimează o creştere de peste 50% până la sfârşitul acestui an, fapt care se va concretiza în preţul de pe piaţă printr-o valoare care va depăşi 3,5 lei pe kilogram, susţine Elisabeta Barbalat, inginer constructor în cadrul firmei "Iulcover" Târgovişte. În acest moment, preţurile cele mai ridicate sunt de aproximativ 2,5 lei pe kilogram pentru PC (oţel beton striat) şi 2,6 lei pentru OB (oţel beton neted).

Comparativ cu anul trecut, furnizorii se aşteaptă la o dublare a cererilor, care au înregistrat deja o valoare record în luna martie.

În ciuda estimărilor, există furnizori care se aşteaptă la o stagnare a creşterii preţului în timpul lunilor de vară, pentru ca la finalul lunii august să se declanşeze o nouă creştere sistematică ce poate depăşi aşteptările din acest moment.

Ruşii au aliniat preţul la cel practicat de Turcia, care dă trendul de creştere din ultimele luni la nivel internaţional. Dacă în anul 2007, preţurile din România erau cu 0,5 până la 0,7 lei mai mici decât media internaţională, acum diferenţa nu depăşeşte 0,15 lei.

De la începutul anului şi până la jumătatea lunii mai, preţul oţelului beton a cunoscut cea mai spectaculoasă creştere din categoria materialelor de construcţii cel mai solicitate pe piaţa de profil, depăşind în unele cazuri 65%. Există situaţii în care firmele de profil şi-au modificat oferta dând curs în special comenzilor de oţel beton, care ocupă uneori chiar şi peste 80% din materialele oferite cumpărătorilor.

Producătorii şi furnizorii susţin în unanimitate că sfârşitul anului 2008 va fi marcat de un preţ record pentru oţelul beton comparativ cu anul trecut. Reprezentanţi ai firmei "P.i. Arcom" din Bucureşti afirmă că se aşteaptă la o creştere a preţului cu până la 2% în fiecare lună. Tendinţa de creştere a preţurilor este înregistrată la aproape toate materialele de construcţii. Al doilea într-un clasament al cererii, cimentul a înregistrat o creştere de 7% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Furnizorii se aşteaptă la un nou val de scumpiri în luna iunie, când diferenţa va ajunge la 12%.

Numărul solicitărilor face ca oţelul beton să fie cel mai căutat produs pe piaţa materialelor de construcţii. Pentru că intră în categoria materialelor folosite pentru deschiderea lucrărilor de construcţii, el este urmat ca volum de cereri de ciment şi de cărămida de tip BCA.

Piaţa de construcţii din România a cunoscut o creştere accentuată în ultimii doi ani şi estimările plasează un vârf al cererii de materiale de construcţii în intervalul 2010 - 2014. Pentru anul 2010 se aşteaptă o dublare a producţiei de materiale de construcţii şi o scădere sensibilă a importurilor. Aceste schimbări vin pe fundamentul consecinţelor exploziei pieţei construcţiilor începând cu a doua jumătate a anului 2004. Creşterea preţului la utilităţi şi accentuarea concurenţei reprezintă, de asemenea, motive invocate pentru scumpirea sistematică a materialelor de construcţii. În acest caz, nu pot fi ignorate nici condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană, fapt care a generat investiri semnificative în special din partea producătorilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional