Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Pandemia de coronavirus şi protestele duc hotelurile din Hong Kong spre colaps

Internaţional /

Pandemia de coronavirus şi protestele duc hotelurile din Hong Kong spre colaps
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Distincţia Hong Kong-ului ca paradis al cumpără­torilor obişnuia să atragă zeci de mii de turişti în fiecare lună, însă tulburările politice care au apărut în oraşul-stat anul trecut şi criza coronavirusului duce unele hoteluri locale în pragul falimentului.

    O analiză Reuters arată că ratele de ocupare a hotelurilor din Hong Kong - economie afectată de recesiune - s-au redus de când protestatarii pentru democraţie au ieşit în stradă, în iunie anul trecut. Confruntările une­ori violente cu Poliţia au speriat turiştii, în special vizitatorii chinezi bogaţi şi întreprinzătorii.

    Pandemia de coronavirus a fost o nouă lovitură pentru industria hotelieră din Hong Kong, deoarece veniturile pe cameră au fost afectate puternic de reducerea călătoriilor şi anulările de zboruri.

    Directorul executiv al societăţii de consultanţă imobiliară CBRE, Reeves Yan, spune despre situaţia din Hong Kong: "9,5 hoteluri din 10 pierd acum bani pentru că nu mai sunt turişti şi trebuie să se bazeze doar pe cererea internă".

    Industria de profil a înregistrat o rată de ocupare totală de 29% în februarie 2020, comparativ cu 91% în aceeaşi lună din 2019, potrivit Consiliului pentru turism din Hong Kong, care menţionează că numărul vizitatorilor centrului financiar au scăzut cu 98% în luna respectivă.

    Acum, când o mare parte a graniţei Hong Kong-ului cu China continentală este închisă şi au fost impuse res­tricţii de călătorie pentru a împiedica extinderea coronavirusului, unele hoteluri din oraşul-stat îşi suspendă activitatea sau îşi fac timp pentru renovare.

    Hoteluri de trei şi patru stele, multe deţinute de investitori autohtoni, inclusiv Casa Deluxe Hotel, Butterfly on Morrison şi două sucursale Empire Hotels, s-au închis în ultimele trei luni.

    Şi hotelul InterContinental şi-a închis uşile recent pentru a fi supus unei renovări de doi ani, care va duce la disponibilizarea a aproximativ 500 de angajaţi.

    Multe hoteluri internaţionale de cinci stele au înregistrat rate de ocupare cu o singură cifră în februarie şi martie 2020, dar, spre deosebire de hotelurile mici, au mai multe rezerve de numerar, astfel încât să fie menţinute pe linia de plutire, conform analizei citate.

    În situaţia dată, hotelurile de tip boutique şi low-cost trebuie să se reinventeze pentru a supravieţui, inclusiv prin oferirea de şederi pe termen lung, renovarea sau chiar transformarea în clădiri de birouri, potrivit consultanţilor imobiliari.

    Active scoase la vânzare

    Volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale a scăzut la niveluri minime record în primul trimestru din acest an, în Hong Kong, în condiţiile în care nu au existat tranzacţii hoteliere, dar societatea imobiliară Cush­man & Wakefield se aşteaptă ca situaţia să se schimbe începând cu trimestrul al doilea.

    "Acum, vânzătorii din Hong Kong sunt dispuşi să scadă preţurile cu încă 10%, în urma unei reduceri anterioare de 10%, la care au recurs după proteste, iar cumpărătorii revin pe piaţă, căutând afaceri bune, în baza semnalelor că epidemia se domoleşte", a declarat directorul executiv al Cushman & Wakefield, Tom Ko.

    Potrivit CBRE, există zeci de active hoteliere scoase la vânzare în oraşul-stat, dar acestea nu sunt foarte mari.

    Agenţii imobiliari spun că negocierile dintre părţi ar putea continua, cumpărătorii urmărind ca preţurile să fie reduse la jumătate, în contextul crizei. Aceştia menţionează, însă, că vânzătorii nu sunt atât de strâmtoraţi cât să înstrăineze activele în pierdere.

    Cumpărătorii potenţiali de active hoteliere sunt, în mare parte, firme locale de investiţii, dezvoltatori şi operatori de co-living, potrivit analizei.

    Dacă preiau astfel de active, operatorii de co-living le transformă în locuinţe care sunt utilizate în comun, unde cei ce se cazează au propriile camere, dar împărtăşesc zone comune, cum sunt living-ul şi bucătăria.

    Analiza menţionează că hotelul Paris din Hong Kong, care are 37 de camere şi este situat în apropierea unei zone, a renunţat la contractul de închiriere pe care îl avea, iar acesta a fost preluat de operatorul de co-living LINKo Living, în aprilie, la un preţ de 2.000.000 de dolari HK (45.400 de dolari americani) pe lună.

    Potrivit CBRE, investiţiile în co-living oferă în mod obişnuit un randament de aproximativ 4% - 5%, mai mult decât alte investiţii imobiliare mainstream.

    Operatorul de co-living Weave, un jucător major care deţine două spaţii în Hong Kong şi planifică încă două deschideri în acest an, a informat că îşi menţine obiectivul de expansiune, respectiv să ajungă la 3000 de paturi în următorii cinci - şapte ani, de la 700 acum, şi caută să preia active, inclusiv hoteluri de tip boutique şi buget.

    Rata de ocupare a Weave a fost de 85% în primul trimestru din 2020, în scădere uşoară faţă de 95% în ianuarie şi la sfârşitul anului trecut. În prezent, 50% din rezidenţii săi sunt expaţi.

    Spre deosebire de închirierile rezidenţiale tradiţionale care necesită cel puţin un angajament de un an, co-living-ul oferă flexibilitatea şederilor pe termen scurt.

    Oootopia, operator de co-living deţinut de Arch Capital, are trei spaţii în oraşul-stat, toate convertite din hoteluri de trei stele. Acesta nu exclude cumpărarea de noi spaţii, dacă va prinde un "chilipir", însă va fi prudent.

    CBRE atrage atenţia că mulţi proprietari speră că lucrurile se vor îmbunătăţi după două-trei luni, iar aceştia nu dau semne deocamdată că ar vrea să vândă în pierdere, fiind pozitivi în privinţa perspectivelor din Hong Kong.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional