Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Panouri solareEnergie de la soare

F.A. Consilier /

Energie de la soare

În ultimii ani, tot mai mulţi români se interesează despre energia regenerabilă şi despre posibilităţile de economisire în ceea ce priveşte consumul pentru încălzirea apei sau pentru producerea curentului electric.

Societăţile de profil oferă atât persoanelor fizice, cât şi întreprinderilor sau instituţiilor produse destinate utilizării energiei solare pentru apă caldă/încălzire, precum şi pentru generare de curent electric.

Solicitările de genul "cel mai bun produs, la cel mai mic preţ" sunt fără fond

Înainte să achiziţionaţi un panou solar trebuie să stabiliţi domeniul de utilizare: apă caldă, aport la încălzire, încălzire piscine, după care stabiliţi perioada anului pentru care doriţi un aport semnificativ de la panourile solare. În cazul în care doriţi apă caldă începând cu primăvara devreme şi până toamna târziu, atunci puteţi opta pentru panourile plane cu strat selectiv de titan. Dacă doriţi aport şi iarna, mai ales pentru încălzire, aveţi la dispoziţie panourile cu tuburi vidate Thermomax (special concepute şi fabricate în Irlanda de Nord, pentru zonele reci şi umede specifice Nordului Europei), ne-a declarat domnul Valentin Asandei, reprezentantul societăţii "Rominstal Solar" din Bucureşti.

Căldura colectată de panourile solare este direct proporţională cu suprafaţa de absorbţie şi eficienţa panoului solar. De obicei materialele de marketing specifică suprafaţa totală a panoului însă suprafaţa de absorbţie este (mult) mai mică şi nu există o formulă sau regulă generală de calcul a suprafeţei de absorbţie din suprafaţa totală.

"Eficienţa panourilor solare este un parametru important şi rareori cunoscut fiindcă depinde de o serie de parametri ai modelului de colector, de exemplu: tipul de sticlă, tipul/ materialele de acoperire şi de anti­reflexie, grosimea peretelui de sticlă, dimensiunile tijei şi tipul gazului din tuburile heat-pipe etc. Valorile de eficienţă de obicei publicate, valori de peste 90%, sunt corecte doar pentru factorul de antireflexie. Eficienţa efectivă a colectoarelor este o curbă în funcţie de diferenţa dintre temperatura exterioară şi temperatura colectorului, această curbă este definită în condiţii de test în laboratoare", ne-a declarat domnul Laszlo Szabo, administrator al societăţii DataS / Sunergizer din Târgu Secuiesc.

La alegerea unui tip de panou solar trebuie ţinut cont şi de faptul că eficienţa unei instalaţii de panouri solare depinde şi de tipul boilerului/ rezervorului de acumulare (din ce tip de material este realizat schimbătorul de căldură/spirală, care este suprafaţa sa etc.).

De obicei costul unei instalaţii de panouri solare este proporţional cu eficienţa sa. Aceeaşi regulă formulată şi mai simplu: solicitările de genul "cel mai bun produs, la cel mai mic preţ" sunt fără fond, susţine domnul Laszlo Szabo.

Strategia de a compune instalaţia din componente selectate pe baza preţului cel mai mic este, de obicei, perdantă pe parcursul exploatării instalaţiei.

Tipuri de panouri solare

Specialiştii societăţii DataS / Sunergizer ne-au prezentat tipurile de panouri pe care le comercializează, precum şi avantajele acestora. Gama de produse Sunergizer include colectoare plane şi colectoare cu tuburi:

- tuburi vidate simple - utilizabile doar vara,

- tuburi heat-pipe - tijă/cilindru de cupru cu gaz în interiorul tubului vidat,

- tuburi super (sau metal) heat-pipe (colectoare cu tuburi heat-pipe care au în componenţa gazului şi particule de metal).

Pentru poziţia geografică a ţării noastre, colectoarele/panourile solare termo cu tuburi heat-pipe sunt mai potrivite decât panourile solare plane, având o eficienţă mult mai ridicată. Totodată, panourile plane au un preţ mai scăzut, susţine domnul Laszlo Szabo de la DataS / Sunergizer.

De aceeaşi părere este şi domnul Valentin Asandei, din partea Rominstal Solar: "Panourile plane sunt foarte bune atunci când perioada de folosire a lor este de primăvara până toamna târziu, având ca avantaje: durată mare de viaţă, eficienţă ridicată atunci când temperaturile exterioare nu sunt foarte scăzute, cost redus".

Eficienţa maximă a oricărui tip de panou solar termal (atât cel cu tuburi, cât şi cel plan) este atinsă în momentul în care temperatura mediului ambiant (ex. temperatura de afară) este egală cu temperatura la care s-a încălzit colectorul (ex. pe timp de vară, dacă afară sunt 27 grade Celsius, atunci colectorul are eficienţa maximă când atinge temperatura de 27 grade Celsius, adică în acest moment colectează şi transferă cea mai mare cantitate de energie solară către apa din rezervorul de acumulare).

Temperatura de afară, chiar şi pe timp de vară, se limitează (din fericire pentru noi) în jurul valorii de 30 - 40 grade Celsius. Însă colectoarele se încălzesc peste această valoare a temperaturii.

În proporţie cu creşterea diferenţei de temperatură între mediul ambiant şi temperatura de pe colector aşa descreşte eficienţa colectorului/ panoului solar. Diferenţa de eficienţă dintre cele două tipuri de panouri rezultă din faptul că panourile plane îşi pierd mai mult din eficienţă decât panourile cu tuburi vidate, la creşterea diferenţei de temperatură.

Vânzările de panouri solare au fost influenţate de programul Casa Verde, în 2010

Programul "Casa Verde", lansat de anul trecut de Guvern, a influenţat semnificativ vânzările de panouri solare, susţin reprezentanţii societăţilor de profil.

"Deja în prima parte a anului 2010, înainte de pornirea programului Casa Verde, interesul şi piaţa au crescut faţă de anul 2009. Vânzările anului 2010 au fost influenţate semnificativ de programul Casa Verde", ne-a declarat domnul Laszlo Szabo, administrator al societăţii DataS / Sunergizer Târgu Secuiesc.

"În prima parte a anului trecut, vânzările Rominstal Solar au scăzut faţă de anii precedenţi, iar în a doua jumătate a anului vânzările au revenit la nivelul anilor precedenţi, cu o creştere peste medie în ultimele două luni datorită şi demarării programului Casa Verde", susţine domnul Valentin Asandei.

"În anul 2010 vânzările societăţii noastre au crescut per global cu 40%, faţă de anul 2009. Maxim 10% a contribuit Casa Verde", ne-a declarat domnul Cătălin Caraiane, din partea societăţii Solar Expert din Capitală. Însă domnia sa este de părere că acest program încurcă populaţia: "Mai mult încurcă acest program pentru că în cei 6.000 lei nu se încadrează un sistem serios cu capacitatea de 200 -300 litri iar populaţia neinformată şi săracă încearcă să cumpere sisteme de exact 6000 lei. Sigur, programul Casa Verde a ajutat puţin economia chineză. Orice necalificat din piaţa de la complexul Europa sau Doraly, spre exemplu, poate să aducă din China un container de panouri ieftine (fără agremente, certificate) şi le plasează prin programul Casa Verde fără jenă".

Preţuri practicate de SC "Rominstal Solar" SRL Bucureşti

- Panouri plane cu strat selective de titan: 200 - 300 euro;

- Panouri cu tuburi vidate Thermomax DF: 1200 - 1800 euro;

- Panouri cu tuburi vidate Thermomax HP: 1300 - 1900 euro;

- Instalaţii pentru apă caldă menajeră termosifon: 410 - 1300 euro (în funcţie de numărul de persoane);

- Instalaţii cu panouri plane cu strat selective titan, cu circulatie forţată: 1650 - 3200 euro (în funcţie de numărul de persoane);

- Instalaţii cu panouri cu tuburi vidate Thermomax, cu circulaţie forţată: 2400 - 4700 euro.

Preţurile nu includ TVA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional