Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Panouri solareSperanţele date de programul Casa Verde au blocat şase luni piaţa

F.A. Materiale /

Sistem pentru asigurarea apei calde menajere la o pensiune cu şase locuri

Sistem pentru asigurarea apei calde menajere la o pensiune cu şase locuri

Cererea de panouri solare a fost afectată de propaganda făcută de Guvern programului "Casa Verde", spun operatorii de pe piaţa de profil. "Practic, din cauza acestui program vânzările au fost blocate şase luni. Din octombrie şi pînă în martie toţi potenţialii clienţi au aşteptat să primească subvenţiile de la stat", spune Adrian Berneagă, administrator "Duo Best Group" Bucureşti.

Vânzările merg mai prost decât anul trecut, sunt cam o treime faţă de perioada similară. "Merge prost de când cu programul Casa Verde, care promitea subvenţii de 90%. Clienţii au spus că îşi pun panouri solare chiar şi fără program, dar numai o treime dintre ei s-au mai întors să cumpere. Practic, am pierdut clienţii datorită programului", acuză Ana Gherghe, administrator "Soltech A.G. Serv" Eforie Sud.

Pe undeva programul guvernamental "Casa Verde" a contat în sensul mediatizării acestor soluţii alternative, este de părere Sorin Ghenta, administrator "Royal VMS Comexim" Focşani. "Contează foarte mult ca publicul să fie informat. Altfel, dacă nu ştie despre ce este vorba, nu cumpără", mai spune domnul Ghenta.

Acum, după ce speranţele legate de Casa Verde s-au destrămat şi s-a stabilit că de subvenţii nu pot beneficia persoanele fizice, clienţii care vor să facă economii la consumul de energie au început să se intereseze de panourile solare şi "piaţa a început să mişte", spune Eugen Lungu, administrator "Top Solar" Târgovişte.

Ca urmare, deşi la un nivel scăzut, totuşi cererea este în creştere."Oamenii se interesează şi este cerere mai ales din partea locuitorilor oraşelor mari, care probabil sunt mai bine informaţi. Sunt interesaţi mai ales cei care au cabane sau nu au gaz metan disponibil. Cei care au centrale sunt mai puţin interesaţi", spune Sorin Ghenta, administrator "Royal VMS Comexim" Focşani.

Multe dintre societăţile distribuitoare de panouri solare sunt noi pe această piaţă. Silviu Oprişan, director general "Nedavi Com" Oradea, ne-a declarat: "Sunt foarte mulţumit! Am vândut din ianuarie şi până acum 30 de instalaţii în mai multe judeţe, în ciuda crizei. Nu pot să fac comparaţia cu anul trecut deoarece nu funcţionăm decât de şase luni. Nu am concurenţă de preţ deoarece sunt importator unic pentru sistemul german Westech Solar. Raportul calitate-preţ este foarte bun, practic nu am concurenţă. "

Operatorii de pe piaţa sistemelor solare preconizează creşterea vânzărilor în această vară. "Clienţi interesaţi sunt, vânzările au început să se mai accelereze. Sperăm să vindem mai mult în vară. Din toamnă deja nu se mai fac vânzări", subliniază Ana Gherghe.

"Sunt optimist şi sper să crească. Programul Casa Verde a dus la un blocaj teribil în decembrie, când toată lumea aştepta subvenţia de 90% şi, practic, nu s-a mai vândut nimic timp de două luni. Vânzările au început să crească după suspendare programului. În alte state accesul la astfel de subvenţii este necondiţionat.", declară Silviu Oprişan, director general "Nedavi Com", Oradea.

Cei mai mulţi distribuitori au mai redus preţurile

Preţurile panourilor solare variază de la 1.500 lei la 3.000- 4.000 euro pentru panourile care asigură apa caldă şi pe timp de iarnă şi contribuie la încălzire. De asemenea, preţurile diferă în funcţie de ţara de provenienţă şi de puterea de absorbţie a radiaţiei solare.

Eugen Lungu, administrator "Top Solar" Târgovişte, spune că a operat în ultima perioadă o uşoară scădere de preţ, cam cu 10%, deoarece "sunt mulţi distribuitori şi sunt stocuri de produse care trebuie vândute."

Şi Adrian Berneagă, administrator "Duo Best Group" Bucureşti, spune că a mai redus preţurile: "Am ţinut cont de creşterea euro şi am redus preţurile deoarece vrem să vindem. Suntem mulţumiţi de nivelul actual al vânzărilor."

Silviu Oprişan, director general "Nedavi Com" Oradea, declară: "Datorită concurenţei preţurile au scăzut cam cu 20% faţă de anul trecut. Noi nu obişnuim să lucrăm decât cu stocuri mici, refăcute rapid".

În funcţie de tip, model sau capacitate, preţurile "Phoenix Com" Sibiu sunt între 650 şi 1.500 dolari. "Avem acum aceleaşi preţuri ca şi în 2007", ne-a declarat Mircea Pepine, director marketing al firmei.

Alţi importatori au păstrat preţurile. Ana Gherghe, administrator "Soltech A.G. Serv" Eforie Sud, ne spune: "Importăm produsele din Germania şi avem distribuitori în toată ţara, în Bucureşti, Clu-Napoca, Braşov. Am menţinut aceleaşi preţuri în euro ca şi anul trecut. Costă mai mult în lei datorită diferenţei de curs, dar noi în euro importăm panourile. Putem face, însă, reducere de preţ pentru cantităţi mai mari."

În unele cazuri s-au produs şi unele creşteri de preţ. "Ce am avut pe stoc am vândut la acelaşi preţ, dar panourile pe care le-am adus în iunie sunt puţin mai scumpe, cu 10-15%. De exemplu, sunt panouri noi cărora li s-au mai adăugat tuburi", spune Sorin Ghenta, administrator "Royal VMS Comexim" Focşani.

Sistemul recomandat pentru o locuinţă individuală de 150 mp, pentru o familie de patru persoane

Pentru a beneficia de apă caldă tot timpul anului, Adrian Berneagă, administrator "Duo Best Group" Bucureşti recomandă un sistem cu boiler de 216 litri, la 1.030 euro cu TVA inclus şi garanţie de cinci ani. Sistemul include boiler cu inox alimentar pe interior, panouri cu 24 de tuburi vidate superperformante, eficiente şi iarna, când pot aduce temperatura apei la 30- 40 grade Celsius.

Dacă beneficiarul doreşte şi aport la încălzire, atunci Adrian Berneagă îi recomandă un sistem cu boiler de 400 litri, la 3.900 euro cu TVA inclus. Acesta asigură 90-95% din necesarul de apă caldă şi 15-20% aport la încălzire. Sunt şi sisteme care pot să asigure 40% la încălzire, dar sunt mai scumpe şi se amortizează în minim 5-6 ani.

"Toate sistemele pe care le distribuim au rezistenţă electrică de ajutor, tuburi vidate superperformante şi sunt cu inox alimentar la interior", subliniază Adrian Berneagă.

Ana Gherghe, administrator "Soltech A.G. Serv" Eforie Sud recomandă sistemul VS300VL2, cu boiler bivalent, serpentină dublă, două - trei panouri. Cu două panouri sistemul ocupă 5,2 mp, iar cu trei ocupă 6,3 mp. Sistemul complet cu trei panouri costă 2.644 euro + TVA. "Sunt norme europene care prevăd nivelul consumului per persoană şi în funcţie de acestea dimensionăm şi sistemul", menţionează Ana Gherghe.

Pentru asigurarea apei calde menajere, Bogdan Pătru, director general "Enestec" Agnita, recomandă un sistem cu două panouri şi boiler de 300 litri: "Boilerele pot fi supradimensionate pentru a fi volum vara. Asigură 80-85% din necesar. Practic, noi oferim sistemul complet, fără circuitul de la panouri la boiler, care poate să varieze de la caz la caz ca lungime, dar asigurăm şi acest element. Asigurăm şi montaj."

Pentru aport la încălzire este cel mai bun un sistem mixt, cu panouri şi încălzire prin pardoseală, deoarece în acest caz nu este nevoie de o temperatură mare la exterior, iar aportul creşte considerabil, ajungând până la 40%, mai spune domnul Bogdan Pătru. Domnia sa afirmă că panoul plan cel mai bine vândut costă 740 euro fără TVA, iar panoul cu 4 tuburi vidate - 1.200 euro, fără TVA.

Însă, domnul Pătru, subliniază că în general nu se vând panourile singure ci în sistem complet. Cel mai ieftin este la 1680 euro, cu două panouri plane, cu sistem de prindere, boiler bivalent de 270 litri. La acesta se mai adaugă circuitul şi alte accesorii, care nu sunt incluse în preţ.

Eugen Lungu, administrator "Top Solar" Târgovişte, recomandă panourile care asigură aport la încălzire, cu 30 de tuburi, 300 litri capacitate, cu automatizare. "Costul este pe la 3.000 euro, dar asigură 85-95% din necesarul anual de apă caldă iar aportul anual la încălzire este de 20-25%.", subliniază domnul Lungu.

În cazul unei case individuale de 150 mp, locuită de o familie de patru persoane, domnul Silviu Oprişan, director general "Nedavi Com" Oradea, recomandă un sistem de două panouri cu 22 de tuburi, suprafaţa colectorilor de 7 mp, cu boiler de 300 litri. "Trebuie să avem în vedere că în medie, consumul de apă caldă per persoană pe zi este de 50 - 60 litri, apă caldă trebuie încălzită la 55 grade Celsius, la care se adaugă totuşi o rezervă. Sistemul asigură până la 80% din necesarul anual de apă caldă. Opţional, restul de 20% poate fi acoperit de o rezistenţă electrică sau se poate face cuplarea la centrala termică. Noi vindem mai mult prin intermediul distribuitorilor, practic în toată ţara, dar la aceştia un astfel de sistem ar fi 2.600-2.700 euro, cu TVA inclus", precizează Silviu Oprişan.

Sistemul cu aport la încălzire mixt, cu instalaţie solară, pompă de căldură şi încălzire în pardoseală poate genera o reducere cu până la 70% din costurile pentru încălzire. "Trebuie totuşi să se ţină cont şi de izolaţie. Costurile variază foarte mult de la caz la caz. Garanţia oferită de producător este de 10 ani pentru panourile cu tuburi vidate. Practic, sistemul nu necesită service timp de 15-20 de ani. Rezistă până la grindină de 25 mm.", mai spune domnul Oprişan.

Optaţi pentru sistemul cel mai rentabil!

Beneficiarii trebuie să îşi facă încă de la început socoteala cât îi costă apa caldă şi încălzirea şi, în funcţie de acestea, să opteze pentru un sistem, la care să vadă în cât timp se amortizează investiţia. Altfel, ar putea să fie nerentabil, spune Adrian Berneagă, administrator "Duo Best Group" Bucureşti şi dă exemplul unui sistem solar pentru o vilă de 800 mp, care ar costa 20.000 euro şi nu este rentabil. "Avem şi sistem distinct pentru încălzirea piscinelor, de 1.500-2.000 euro, depinde de volumul piscinei", precizează domnul Berneagă.

O altă recomandare a domnului Berneagă ar fi cumpărarea iarna a sistemelor de iarnă, pentru ca beneficiarul să se convingă că funcţionează. Aşa vara funcţionează toate sistemele. "Este de precizat că vara, sistemele cu aport la încălzire pot fi utilizate pentru încălzirea piscinei sau a unui duş exterior. Astfel se amortizează mai repede costurile", mai spune domnul Berneagă

Ana Gherghe, administrator "Soltech A.G. Serv", Eforie Sud, recomandă potenţialilor beneficiari să folosească la maxim energia solară, să aleagă sistemul corespunzător, raportat la necesităţi şi să consulte specialiştii în prealabil. Domnia sa spune că panourile solare îşi amortizează costurile în doi - trei ani.

Eugen Lungu, administrator "Top Solar" Târgovişte, recomandă beneficiarilor să opteze pentru un sistem nepresurizat, dar numai pentru apă caldă sau un sistem presurizat, cu automatizare, de 1.500-1.700 euro care asigură apa caldă pe tot timpul anului.

"Folosiţi cât mai multe dintre soluţiile existente (panouri solare, panouri fotovoltaice, turbine, microhidroturbine, pompe de caldura etc)", recomandă Mircea Pepine, director marketing "Phoenix Com" Sibiu. Domnia sa atrage atenţia că este necesară o dimensionare cât mai corectă a echipamentelor, în funcţie de bugetul alocat, consum şi amplasarea locuinţei. Şi "feriţi-vă de produsele no- name şi de firmele fără experienţa", spune domnul Pipine.

Dacă este vorba de persoane juridice, care îşi permit costurile sistemului, ar trebui să opteze pentru unele complete, este de părere Silviu Oprişan, director general Nedavi Com SRL, Oradea. Persoanele fizice întotdeauna vor să plătească mai puţin, dar domnul Oprişan le recomandă cel puţin un boiler bivalent, pentru ca ulterior, după ce s-au convins de utilitatea sistemului, să extindă şi la aportul pentru încălzire. "Potenţialii beneficiari ar trebui să ceară vânzătorului certficatele tehnice, garanţia produselor, să ştie cine le-a produs, care este provenienţa. Ar mai trebui să consulte mai multe oferte până la a lua o decizie.", apreciază domnul Oprişan

Clienţii ar trebui să consulte un specialist care să le propună un sistem pretabil pentru zona în care urmează să fie amplasat sistemul, subliniază Sorin Ghenta, administrator Royal VMS Comexim SRL, Focşani. Totul ţine de cantitatea de energie solară de care dispune zona. Sunt sisteme presurizate sau nepresurizate (presiune prin cădere). Opţional se adaugă rezistenţă electrică pentru a încălzi suplimentar apa, mai ales pe timpul iernii şi mai ales în zonelel montane. Sistemul trebuie totuşi întreţinut, când este caniculă apa din rezervor poate să ajungă şi la 200 grade şi astfel pot fi deteriorate anumite supape, care pot fi înlocuite, nu foarte scump. Deci pentru a preveni astfel de situaţii sistemul trebuie acoperit, subliniază domnul Ghenta.

Mai este problema garanţiei la montaj, atrage atenţia Sotin Ghenta şi spune că instalatorii se cam feresc să ofere astfel de garanţii. "Există garanţia pentru produs, dar contează şi instalarea, dacă nu este făcută corespunzător poate fi deteriorată instalaţia. Dacă sistemele simple pot fi instalate de orice instalator sau poate chiar de beneficiar, în schimb pentru cele ceva mai complicate acest lucru trebuie realizat de echipe specializate", spoune domnul Ghenta.

Ce preferă clienţii?

Cumpărătorii de panouri solare preferă ce este mai ieftin, până în 2.000 lei, mai puţin peste acest nivel, spune Sorin Ghenta, administrator "Royal VMS Comexim" Focşani. Clienţi efectivi sunt mai ales persoanele ale căror locuinţe nu au acces la reţeaua de gaze naturale, proprietarii de case de vacanţă în special.

Pe măsură ce va creşte preţul gazelor va creşte şi interesul pentru panouri solare, este de părere Sorin Ghenta. "Dacă încălzirea apei se făce în mod normal cu lemne, atunci investiţia în panouri solare se amortizează în aproximativ doi ani. Dacă încălzirea apei se făcea cu gaz, atunci panourile se amortizează ceva mai greu, în trei - patru ani, oricum rezonabil", subliniază domnul Ghenta.

Bogdan Pătru, director general "Enestec" Agnita, crede că sunt căutate mai mult panourile plane în detrimentul celor cu tuburi vidate pentru că sunt mai ieftine, randamentul este apropiat, dar scade atunci când sunt diferenţe mari de temperatură.

Eugen Lungu, administrator "Top Solar" Târgovişte spune că se vând mai bine panourile nepresurizate şi ieftine, de 1.500 - 3.000 lei. "Anul trecut se vindeau şi sisteme mai scumpe pentru vile, dar acum presupun că se construieşte mai puţin şi din acest motiv nu se mai vând", mai spune domnul Lungu.

În acelaşi timp, Silviu Oprişan, director general "Nedavi Com" Oradea, spune că cele mai multe sisteme le-a vândut către pensiuni (şapte), moteluri, hoteluri şi subliniază că în cazul persoanelor fizice se vând instalaţiile simple.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional