Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ParchetDaţi dovadă de originalitate în amenajarea locuinţei cu ajutorul parchetului

F.A. Consilier /

Parchet "Karelia Upofloor"

Parchet "Karelia Upofloor"

Alegerea parchetului pentru locuinţă poate fi o sarcină distractivă, deşi, la început, pare un proces deosebit de laborios. În momentul alegerii tipului de parchet trebuie să luaţi în considerare spaţiul unde acesta va fi montat, să ţineţi cont de dimensiunea şi design-ul încăperii, precum şi nivelul de trafic la care parchetul urmează să fie supus.

"Fiţi inspiraţi în decorarea interiorului. Puteţi urma un trend anume sau puteţi să creaţi o casă care să reflecte personalitatea dumneavoastră. Încercaţi să nu alegeţi soluţiile decorative , fiţi inspiraţi şi încercaţi noi variante şi combinaţii. Oricare ar fi modul în care doriţi să vă decoraţi casa cel mai important aspect este acela să vă simţiţi confortabil, aducând la viaţă un spaţiu cu o ambianţă proprie dumneavoastră", ne-a declarat doamna Ildiko Anghelescu, sales manager în cadrul companiei "Karelia Upofloor" din localitatea Satulung, judeţul Maramureş.

Piaţa parchetului din ţara noastră s-a dezvoltat şi diversificat de-a lungul timpului astfel încât, în prezent, aveţi o paletă foarte bogată de esenţe de lemn, culori şi modele de unde să alegeţi pentru locuinţa dumneavoastră. "Câte esenţe de lemn atâtea parchete" ne-a declarat domnul Atanasiu Petruţ, administrator al societăţii "Lemna Terr" din Cluj-Napoca.

Astfel, parchetul din lemn masiv conferă ambientului căldură şi nobleţe, fiind apreciat foarte mult pentru aspectul lui natural. Pe lângă aceste criterii care stau la baza alegerii unei pardoseli de lemn, durabilitatea lemnului este un avantaj de netăgăduit.

Esenţele exotice, preţioase şi costisitoare, reprezintă categoria de lux a esenţelor lemnoase prin culoarea şi textura spectaculoasă, precum şi prin rezistenţa şi densitatea deosebită.

Parchetul masiv exotic creează o atmosferă caldă, intimă, dând o imagine elegantă oricărui tip de locuinţă şi se integrează în orice stil: de la modern la antic, de la exotic la rustic.

Parchetul tradiţional franţuzesc este unul de lux, destinat oamenilor cu bani şi cu locuinţe adecvate, în care acest tip de parchet se încadrează foarte bine. O dată instalat acest tip de parchet creşte simţitor valoarea unei case.

Preţuri minime şi maxime ale parchetului

În ceea ce priveşte preţurile de comercializare ale parchetului lista este foarte variată, pornind de undeva de la 6 euro şi urcând până la câteva sute de euro pe metru pătrat.

"Preţul parchetului diferă în funcţie de dimensiunile lamelei, de clasa din care face parte, de esenţa de lemn din care este fabricat etc", ne-a declarat domnul Atanasiu Petruţ. Astfel, societatea "Lemna Terr" comercializează parchet cu un preţ minim de 6 euro/mp care poate urca până la 200 euro/mp, în funcţie de esenţa lemnului. Spre exemplu, parchetul din rădăcină de trandafir comercializat de societate, poate ajunge şi la 180 euro/mp, fără TVA.

Societatea maramureşeană "Karelia Upofloor" produce şi comercializează parchet din lemn triplu stratificat cu îmbinare lambă-uluc şi îmbinare Profiloc. Cel mai ieftin parchet comercializat este cel din gama Polarwood, din esenţă de fag cu îmbinare lambă-uluc, al cărui preţ este de 60 lei, la care se adaugă TVA, iar cel mai scump este parchetul Karelia, din gama Saima, al cărui preţ depăşeşte 400 lei, plus TVA, fiind un parchet unic în lume, patentat de companie.

Printre avantajele parchetului Karelia regăsim sistemul de îmbinare cu lambă şi uluc care permite oricui să îl instaleze, fără a fi nevoie de cunoştinţe de specialitate. Un alt avantaj îl reprezintă lacul în cinci straturi ce utilizează nano-tehnologia şi oferă parchetului o excelentă rezistenţă la uzură şi zgâriere. Întreţinute corect, plăcile finisate cu ulei sau lac vor arăta foarte bine chiar şi după mulţi ani de utilizare. "Trebuie să ştiţi că patina timpului afectează parchetul în mod natural adăugându-i un plus de caracter, de aceea majoritatea oamenilor consideră aceasta ca fiind cea mai mare calitate a parchetului din lemn natural şi raţiunea de a-l achiziţiona", ne-a mai declarat doamna Anghelescu.

Societatea "Statex" SRL din localitatea Sovata, judeţul Mureş importă şi oferă spre comercializare parchet masiv din esenţe exotice.

"Cel mai ieftin tip de parchet comercializat de noi este stejarul roşu american cu preţuri ce pornesc de la 22 euro, plus TVA, acestea urcând până la 80 euro, plus TVA, în cazul nucului select american", ne-a spus domnul Cristian Dan, administratorul societăţii.

"Avantajele esenţelor exotice în alegerea parchetului masiv sunt reprezentate de densitatea şi durabilitatea acestora. Parchetul este uşor de întreţinut, nu atrage praful, bacteriile, cariile sau mucegaiurile. Fiind un produs natural, acesta farmecă prin diversitatea esenţelor şi a culorilor; este durabil în timp, fără a fi nevoie să-l schimbaţi, iar eventualele zgârieturi pot fi recondiţionate prin şlefuire", a completat domnul Cristian Dan.

Societatea cu capital integral italian, "Vicla Impex" SRL din localitatea Agnita, judeţul Sibiu are ca obiect principal de activitate producţia parchetului masiv din esenţe de nuc, cireş, paltin, stejar precum importul de parchet exotic.

Cel mai ieftin parchet executat şi comercializat de societate este parchetul de stejar de 10 mm ce are un preţ de aproximativ 12 euro/mp, plus TVA. Principalul avantaj al acestui parchet îl constituie preţul iar în Italia, ţară în care societatea exportă peste 90% din ceea ce produce în România, aceasta oferă o garanţie de 50 de ani.

Principalul produs executat şi comercializat de societatea "Perspectiv M&M Prod" SRL din Bistriţa, judeţul Bistriţa Năsăud este parchetul din lemn masiv sub formă de plăci. Acesta este un parchet tradiţional franţuzesc, prezent în mai multe modele: Versailles, Chantilly, Petit Marly, Chanounceau, îmbinat cu lambă şi uluc, din lemn de stejar şi nuc, fără adezivi sau din lemn vechi obţinut din demolări. Produsele sunt confecţionate de societate numai la comandă.

"Acest tip de parchet este foarte solicitat, în special în Franţa, ţară în care noi exportăm foarte mult. De asemenea, recent am onorat o comandă de parchet din lemn de nuc pentru Anglia. Preţurile sunt negociabile în funcţie de model şi de cantitatea solicitată", ne-a declarat domnul Grigore Morariu, administratorul societăţii.

Cel mai ieftin parchet executat de societatea "Perspectiv M&M Prod" SRL este parchetul simplu, fără modele, ce are un preţ de comercializare de 60 euro/mp, plus TVA iar cel mai scump ajunge până la 100 euro/mp cum ar fi parchetul din stejar vechi rezultat din demolări.

Parchetul tradiţional franţuzesc se comportă ca orice parchet din lemn. Cu ajutorul produselor de întreţinere de pe piaţă - adezivi şi lacuri de foarte bună calitate - poate fi prelungită durata de viaţă a parchetului.

Cele mai căutate modele de parchet

În cazul societăţii "Karelia Upofloor" cele mai solicitate esenţe de lemn sunt cele de stejar şi cele exotice, ca de exemplu Merbau sau Wenge. "Stejarul este o esenţă de lemn cu un decor potrivit pentru toate interioarele, o esenţă uşor de asortat oricărui tip de mobilier şi care creează un ambient plăcut. Cei mai pretenţioşi clienţi, care au dorinţa să aibă un interior deosebit, aleg de obicei dintre esenţele exotice", ne-a declarat doamna Anghelescu.

Din experienţa societăţii "Lemna Terr", cel mai căutat tip de parchet este cel din stejar autohton datorită avantajelor sale: stabilitate, textură frumoasă şi "pentru că este comod", a spus domnul Atanasiu. În ceea ce priveşte parchetul exotic, anul trecut, societatea a înregistrat o cerere mare pentru parchetul Merbau, importat din Indonezia, ce are un preţ mediu de 25 euro/mp fără TVA.

Lemnul exotic este cel mai preţuit material pentru executarea parchetului datorită caracteristicilor deosebite şi a rezistenţei lui în timp. Dovadă stă cererea mare pentru acest tip de parchet înregistrată de societatea "Statex."

"Cele mai solicitate tipuri de parchet comercializate de societatea noastră sunt modelele Cumaru şi Cireşul Brazilian deoarece au o textură foarte densă ceea ce le face rezistente în timp", ne-a spus domnul Cristian Dan, administratorul societăţii "Statex".

În cazul societăţii "Vicla Impex", domnul Gaspare Calgiuri ne-a declarat că "cel mai solicitat parchet este cel din stejar clasic deoarece are o fibră frumoa-să, este mai ieftin şi poate fi băiţuit foarte frumos iar pe piaţa europeană va rămâne tot timpul numărul unu".

Parchetul tradiţional franţuzesc executat de societatea "Perspectiv M&M Prod" înregistrează o cerere mare pentru modelul Versailles. "Cel mai bine vândut model de parchet este Versailles, cu placa de 1m/1 m şi cu grosimea de 23 mm. Recent am livrat o comandă de 1050 mp din acest tip de parchet", ne-a declarat domnul Grigore Morariu.

Manoperă şi întreţinere

"Pe lângă preţul propriu-zis al parchetului, care reprezintă 50% din lucrarea finală, trebuie să ştiţi că la acesta se mai adaugă câteva costuri suplimentare, şi anume: folia, montajul, accesorii, adezivul, raşchetatul, lăcuitul etc. În ceea ce priveşte parchetul masiv, cu absolut toate lucrările efectuate, preţul se poate ridica undeva la 200-300 lei/mp", ne-a declarat domnul Atanasiu Petruţ, administratorul societăţii "Lemna Terr".

Cea mai bună cale de a menţine parchetul într-o stare bună este de a opri murdăria încă de la uşă prin montarea de praguri şi de a preveni zgârierea montând căptuşeală pe picioarele mobilierului.

Pentru a curăţa parchetul este suficient să îl măturaţi cu un mop special pentru parchet. Un strop de substanţă neutră pentru curăţat şi recondiţionare poate fi adăugată în apa folosită la curăţarea parchetului tratat cu ulei.

În funcţie de tipul parchetului, precum şi de stadiul în care iese de pe linia de producţie preţurile pot varia de la 10 euro/mp, plus TVA până la 30 euro/mp cu toate lucrările şi materialele incluse (montaj, calibrat, şlefuit, lăcuit etc).

Costurile montării şi lăcurii parchetului tradiţional francez sunt cuprinse între 25-30 euro/mp, după cum ne-a spus domnul Grigore Morariu.

Sfaturi

- La achiziţionarea parchetului, calculaţi un procent de aproximativ 10% material în plus, pentru a compensa pierderile înregistrate la montaj.

- Materialul va fi depozitat în spaţiile unde va fi montat, cu cel puţin 72 de ore înainte de montaj, pentru aclimatizare, în ambalajul original.

- Suprafaţa de montaj trebuie să fie curată, netedă, solidă şi bine fixată;

- Înaintea montajului propriu-zis, suprafaţa de montaj trebuie tratată cu primer (amorsă);

- Montajul se poate face pe diferite substrate (beton, plăci OSB, folie PVC, pâslă sau covor subţire etc.);

- Plăcile de parchet ar trebui să fie montate paralel cu căderea de lumină. Dacă spaţiul este îngust, vor fi aşezate după lungime.

Categoriile parchetului

A - Fibră dreaptă, cu coloraţie uniformă, fără noduri sau alburn;

B - Fibră dreaptă şi curbată, cu coloraţie uniformă, fără alburn, se acceptă noduri până la 3 mm;

C - Fibră dreaptă şi curbată, cu coloraţie diferită, se acceptă noduri de mici dimensiuni;

Z - Fibră dreaptă şi curbată, cu coloraţie diferită, fără noduri, se acceptă mici fâşii de alburn.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional