Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Pavelele au prins avant pe piata din Romania

I.D. Materiale /

Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.

Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.

Pavalele se afla in varful topului preferintelor romanilor pentru amenajarea curtii. In ultimii 10 ani, 80% dintre acestia au folosit aceste materiale, arata o analiza realizata de Symmetrica, producator de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile.

Suprafata medie pavata a unei curti este cuprinsa intre 100 si 200 de metri patrati, iar costul pe metrul patrat se situeaza intre 25 si 35 de euro, pret ce include atat pavelele si bordurile, cat si terasamentele si materialele auxiliare.

90% dintre vanzarile pavele se indreapta catre mediul urban

Decizia de achizitie este luata pe criteriu estetic, forma si culoarea fiind cele mai importante aspecte. Astfel, nuantele simple de rosu sau maro reprezinta circa 70% din vanzarile de pavele catre utilizatorii finali, in timp ce amestecurile de mai multe culori insumeaza un procent de 30%. in ceea ce priveste formele, cele cu laturi drepte, dreptunghiulare sunt alese cel mai des.

"In cazul achizitiei propriu-zise, 70% dintre romanii aleg sa cumpere pavelele direct de la producator, in timp ce 20% se orienteaza catre magazinele specializate. Doar 10% apeleaza la antreprenorul lucrarii", a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.

Acesta a adaugat ca, dincolo de criteriul estetic, consumatorii locali ar trebui sa faca alegerea si tinand cont de tipul de trafic ce se va desfasura pe suprafata pavata. Astfel, o alegere corecta se traduce printr-o investitie initiala mai mica si o durata de exploatare mai lunga, cuprinsa intre 15 si 30 de ani.

Cand vine vorba de consumul de pavele pe piata locala, datele Symmetrica mai arata ca 90% din vanzari se indreapta catre mediul urban, in timp ce doar 10% ajung in mediul rural.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional