Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Pavelele castiga popularitate pe segmentul rezidential

I.D. Materiale /

Pavelele castiga popularitate pe segmentul rezidential

Cererea de pavele si borduri pentru proiecte rezidentiale va creste cu 10% in urmatorii 5 ani, apreciaza Symmetrica, producator autohton de pavele si borduri vibropresate.

Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica, precizeaza:

"Pe piata locala de profil cea mai accentuata tendinta de crestere se observa in cazul clientilor rezidentiali. Astfel, un avans anual de 10% in urmatorii 5 ani este natural, tinand cont de faptul ca numarul locuintelor ce au amenajari de accese auto si pietonale moderne este foarte mic."

Acesta a subliniat ca vanzarile catre proiectele rezidentiale realizate de dezvoltatori, cat si catre cele individuale, reprezinta 10% din piata de profil.

"In ultimii 10 ani, 80% dintre romanii care si-au amenajat curtea au optat pentru folosirea pavelelor, adaptandu-se astfel la tendintele vestice in acest sens, unde acestea sunt folosite de peste 50 de ani", a mai spus Sebastian Bobu.

Decizia de achizitie este luata pe criteriu estetic, forma si culoarea fiind cele mai importante aspecte. Astfel, nuantele simple de rosu sau maro reprezinta circa 70% din vanzarile de pavele catre clientii rezidentiali, in timp ce amestecurile de mai multe culori insumeaza un procent de 30%. in ceea ce priveste formele, cele cu laturi drepte, dreptunghiulare sunt alese cel mai des.

Cele mai vandute tipuri de pavele

Cand vine vorba de cele mai vandute tipuri de pavelele de pe piata locala, cele pentru trafic carosabil usor se afla pe primul loc.

"In acest moment, 70% din cererea de pavele inregistrata in Romania este acoperita de proiectele mari de infrastructura. Astfel, in cadrul acestora este necesara folosirea de produse carosabile usor, cu o grosime de 5-6 cm", a afirmat Sebastian Bobu.

In cazul proiectelor rezidentiale sunt folosite pavaje cu o grosime de 4 cm, recomandate doar pentru trafic pietonal, acestea insumand astfel 10% din piata de profil.

Restul, de 20% din piata, revine proiectelor comerciale si industriale unde, in functie de nevoi, este folosit unul dintre tipurile de pavele amintite, sau chiar cele de 8 cm si 10 cm grosime, recomandate pentru trafic intens.

Crestere usoara a pietei in 2013

In ceea ce priveste evolutia pietei locale de pavele si borduri, Sebastian Bobu estimeaza in acest an o usoara crestere a volumului de produse livrate, pana la 12,5 - 13 milioane de metri, fata de 12 milioane de metri in 2012.

"Daca valoarea fondurilor comunitare atrase in acest an va fi in crestere, ar fi posibil un avans mai accentuat al cererii", este de parere reprezentantul Symmetrica.

Acesta a mai adaugat ca, din cauza majorarii costurilor la ciment si energie, anul in curs ar putea aduce si o crestere cu aproximativ 10% a pretului mediu pe metru pentru pavele si borduri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional