Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"Piaţa renovărilor de locuinţe a avut cea mai bună dinamică, depăşind cu mult piaţa construcţiilor noi"

. Companii /

"Piaţa renovărilor de locuinţe a avut cea mai bună dinamică, depăşind cu mult piaţa construcţiilor noi"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Deblocarea creditării şi atragerea de noi investiţii în sectorul imobiliar ar putea determina o creştere a pieţei de construcţii"

    Interviu cu domnul Toni Teau - Director General, Lasselsberger România

    Reporter: Cum a evoluat piaţa de plăci ceramice anul trecut şi ce estimări aveţi pentru acest an?

    Toni Teau: În 2013, piaţa locală de plăci ceramice a raportat o uşoară scădere, influenţată în mare parte de evoluţia semestrului al doilea. Astfel, dacă în 2012 s-a raportat o valoare a pieţei de aproximativ 120 milioane de euro şi un volum de 25 milioane de metri pătraţi, în 2013 estimăm că valoarea a ajuns la circa 115 milioane de euro cu un volum de aproximativ 24 milioane de metri pătraţi.

    În ceea ce priveşte anul 2014, acesta poate reprezenta un nou început, în condiţiile în care se va reuşi atragerea fondurilor europene într-o pondere semnificativă, în special în zona infrastructurii rurale, pe lângă obţinerea unui acces mai uşor la finanţare pentru finalizarea construcţiilor demarate în anii precedenţi. Dacă blocajul financiar va continua, putem spune că piaţa de plăci ceramice se va situa în 2014 cel mult la nivelul anului trecut.

    Reporter: Cum au evoluat vânzările de plăci ceramice ale grupului Lasselsberger în 2013 şi cum preconizaţi că vor evolua acestea pe parcursul acestui an?

    Toni Teau: Colecţiile noi 2013 cât şi cele 19 modele noi de gresie porţelanată lansate anul trecut au avut în piaţă succesul scontat, ceea ce a dus la o creştere a cererii de produse Cesarom pe segmentul retail.

    Produsele Cesarom sunt prezente în majoritatea magazinelor specializate, dar şi în toate magazinele de tip DIY din România.

    Colecţiile - Fantasy, Canvas, Opal - nou lansate înregistrează vânzări semnificative. Toate gresiile porţelanate lansate în 2013 reprezintă un real succes, fapt ce ne determină să privim cu optimism spre anul care a început.

    Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre evoluţia mediului de afaceri din ţara noastră şi ce soluţii sunt pentru ca piaţa de construcţii să se oprească din declin?

    Toni Teau: Deblocarea creditării şi atragerea de noi investiţii în sectorul imobiliar ar putea determina o creştere a pieţei de construcţii în următorii ani. Trebuie avut în vedere faptul că sectorul construcţiilor influenţează dezvoltarea sectoarelor adiacente şi poate genera noi locuri de muncă după ce multe din firmele de construcţii au intrat în insolvenţă.

    Reporter: Piaţa de construcţii a cunoscut un nou recul în 2013, după revigorarea firavă din 2012. Care sunt principalele dificultăţi cu care grupul se confruntă în acest context?

    Toni Teau: Principalele provocări cu care ne-am confruntat în 2013 pe piaţa de profil sunt:

    - Lipsa de lichiditate în sectorul construcţiilor;

    - Lipsa proiectelor de anvergură;

    - Percepţia şi prudenţa în rândul consumatorilor finali determinate de efectele crizei economice;

    - Preţul, care a devenit un criteriu din ce în ce mai important pentru consumatori, o parte dintre aceştia neavând în vedere riscurile la care se supun prin achiziţionarea produselor cu preţ mic în spatele căruia se ascunde de multe ori o calitate îndoielnică.

    Reporter: Ce strategie aveţi pentru impulsionarea vânzărilor de plăci ceramice?

    Toni Teau: Într-o piaţă concurenţială şi atât de dinamică, o structură a portofoliului orientată şi corelată tendinţei şi cerinţelor geografice ale pieţei, repartizarea produselor pe segmente de preţ ce acoperă o arie largă de valori, flexibilitatea şi disponibilitatea ofertei, acţiunile de fidelizarea adresate clientului final sunt câteva dintre demersurile pe care le gândim pentru anul 2014.

    Reporter: Ce tip de lucrări mai stimulează cererea de plăci ceramice?

    Toni Teau: Piaţa renovărilor de locuinţe a înregistrat cea mai bună dinamică, depăşind cu mult piaţa construcţiilor noi.

    Reporter: Ce planuri de dezvoltare are Lasselsberger în România pe termen scurt şi mediu?

    Toni Teau: Calitatea produselor şi grija pentru aspectul estetic reprezintă principala noastră preocupare. În următorii ani planurile de retehnologizare şi utilarea cu cele mai noi maşini de decorare sunt acţiuni ce se vor desfăşoară într-un ritm susţinut.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional