Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PIAŢAIndustria materialelor de construcţii: Posibilă creştere în a doua parte a anului

F.A. Materiale /

Scăderea din 2009 pe piaţa materialelor de construcţii a continuat şi în 2010, mai ales la produsele pentru sectorul rezidenţial, situaţie reflectată şi de numărul redus de locuinţe finalizate. "Pe de altă parte, trimestrul IV al anului trecut a fost o surpriză prin numărul mare de locuinţe predate, tot aşa cum a fost şi creşterea din luna decembrie în sectorul construcţiilor", ne-a declarat domnul Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Piaţa materialelor de construcţii a fost dominată în 2010 de competiţia pe preţuri. "A fost un război al preţurilor, după cum s-a constatat în piaţă şi un mare efort de management din partea companiilor pentru a rezista. Cel mai mult se vede în evoluţia numărului de angajaţi din industrie, care a scăzut de la 33.900 la 31.500", subliniază domnul Georgescu.

Anul 2011 ar putea înregistra o scădere foarte mică în industria materialelor de construcţii. "Tendinţele din sectorul edilitar plus cele din reparaţii şi întreţinere ne dau speranţe că partea a doua a anului va începe să fie pe plus comparativ cu perioadele anterioare", afirmă preşedintele APMCR.

Producţie în creştere la produsele din beton

În structura producţiei de materiale de construcţii din 2010 se remarcă o creştere la categoria produselor din beton, datorită numărului mare de lucrări edilitare începute. Astfel, producţia de prefabricate din beton simplu şi mortar a fost cu aproape 150% mai mare comparativ cu 2009, de la aproximativ 53.000 mc, la peste 128.000 mc. De asemenea, producţia de prefabricate din beton armat a crescut în intervalul menţionat cu aproape 27%, până la aproape 176.000 mc. Creşteri importante s-au înregistrat şi în producţia de materiale de zidărie (+41,5%) şi producţia de ţigle, coame şi olane de argilă (+43,4%).

Pe de altă parte, producţia de ciment a înregistrat o scădere de 11,5% în 2010 faţă de anul precedent, de la aproape 8 milioane tone, ajungând la aproximativ 7 milioane tone. De asemenea, producţia de plăci din roci ornamentale a înregistrat o scădere de 9,4%, de la 318.000 mp la 288.000 mp.

Cea mai mare reducere a producţiei s-a înregistrat în 2010 la materiale termoizolante, de aproape 90%. Astfel, producţia de anul trecut a depăşit cu puţin 7.000 mc, de la aproape 70.000 mc în anul precedent. Şi producţia de vată minerală şi produse din vată minerală s-a redus cu aproape 28%, de la 17.700 tone la 12.800 tone, potrivit APMCR.

Exporturile de materiale de construcţie au atins în primele 10 luni ale anului 2010 valoarea de aproximativ 200 milioane euro, în principal ceramică sanitară şi diverse materiale în zonele limitrofe graniţelor. În acelaşi interval, importurile au totalizat peste 620 milioane euro.

Industria materialelor de construcţii este susţinută de marile investiţii

În prezent, marii producători de materiale de construcţii din România au tehnologii similare cu cei din Vest, au produse calitativ similare, dar costurile de transport sunt o piedică fiindcă raportul dintre valoarea produsului şi transport le face prohibitive la peste 350 km. Totuşi se mai exportă structuri de case de lemn în Franţa şi Italia, dar puţin comparativ cu posibilităţile producătorilor autohtoni, apreciază domnul Georgescu.

Competitivitatea producătorilor de materiale de construcţii poate fi sprijinită cu fonduri europene prin intermediul asociaţiilor profesionale şi patronatelor care au ca sarcină statutară tocmai acest lucru. De exemplu, APMCR derulează de la 1 februarie proiectul de instruire profesională "Formarea profesională şi creşterea adaptabilităţii angajaţilor şi întreprinzătorilor din sectorul producţiei de materiale pentru construcţii prin promovarea utilizării noilor tehnologii".

În opinia preşedintelelui APMCR există atuuri pentru industria materielelor de construcţii din România. Acestea se referă în principal la necesitatea modernizării ţării prin dezvoltarea infrastructurii, eficienţa energetică, mobilitatea forţei de muncă. "Totuşi, fără investiţii serioase şi continue o să ne dezvoltăm sincopat şi fără o sustenabilitate certă", atrage atenţia domnul Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional