Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Placările exterioare cu Hardiplank şi Harditrim

F.A. Materiale /

Placările exterioare cu Hardiplank şi Harditrim

Societatea "TECADE" (prescurtarea de la TEhnologie-CAlitate-DEsign) SRL din Braşov este unic distribuitor al produselor James Hardie International Finance (Australia), destinate placării exterioare.

Produsele Hardiplankşi Harditrim sunt compuse din ciment Portland, nisip fin, celuloză şi aditivi selectaţi.

Prin utilizarea Hardiplank pentru placare veţi avea un exterior care îşi păstrează frumuseţea de-a lungul deceniilor şi nu necesită o îngrijire deosebită. Rezistă în condiţii extrem de dure, cum ar fi incendiile sau stricăciunile cauzate de insecte. Plăcile pot fi cu textură de lemn sau neted. Hardiplank este rezistent la zgârieturi, nu crapă, nu se exfoliază, ceea ce înseamnă că textura naturală de lemn îşi va păstra frumuseţea, fără să necesite o îngrijire deosebită.

Cu Hardiplank pot fi placate atât case noi, cât şi cele vechi, independent de structura casei. Adică se pot placa atât casele cu structură de lemn, cât şi cele zidite din cărămidă. Înălţimea clădirilor care pot fi placate: maxim parter plus patru nivele.

Produsele sunt foarte rezistente la umiditate (o umiditate relativă de 50-90% aduce o modificare dimensională de max 0,2 mm).

Hardiplank este o placă groasă de 8 mm, folosită pentru a acoperi pereţii exteriori ai locuinţelor şi spaţiilor comerciale de dimensiuni mici.

Montarea plăcilor se efectuează pe orizontală cu o suprapunere parţială a acestora, potrivit sistemului tip caplamă.

Harditrim este o placă groasă de 25 mm, folosită la finisarea colţurilor şi la ancadramentul uşilor sau ferestrelor. Ele sunt complementare suprafeţelor placate cu Hardiplank

Plăcile nu conţin azbest, aldehidă formică, ipsos sau fibră de sticlă.

Structura pe care se fixează Hardiplank şi Harditrim trebuie să fie ea însăşi de o rezistenţă şi rigiditate corespunzătoare normelor de construcţie în vigoare cu privire la sarcinile utile, greutăţi proprii şi cele cauzate de vânt.

Rezistenţa la sarcini

Hardiplank şi Harditrim nu sunt concepute ca un suport pentru sarcini sau ca un element portant în construcţia peretelui. Elementele care trebuie fixate pe perete nu trebuie montate direct pe Hardiplank , ci pe căpriorii legaţi de structură.

Finisările

Hardiplank este disponibil într-o gamă variată de culori. Plăcile pot fi vopsite, dacă doriţi, cu o altă culoare sau o altă finisare. Se poate alege o vopsea acrilică pentru exterior.

Aveţi grijă de produs în timpul montării şi asiguraţi-vă că nu este marcat sau deteriorat. Altfel, trebuie aplicată o vopsea imediat după montarea plăcilor. Pentru a acoperi fixările, dacă este necesar, aveţi la dispoziţie acoperiri şi vopsele de retuş.

Produsele necesare instalării

Pentru o fixare cu ajutorul şuruburilor, trebuie să folosiţi şuruburi inoxidabile cu cap ascuns pentru a facilita introducerea şurubului în placă. Şuruburile trebuie să aibă un diametru minim de 4,6 mm şi o lungime minimă de 32 mm, iar diametrul capului de cel puţin 9,5 mm.

Pentru o fixare cu ajutorul cuielor, trebuie să folosiţi cuie răsucite pentru asamblări din lemn din oţel galvanizat cu cap plat având o lungime de cel puţin 40 mm şi un diametru minim de 3 mm, iar diametrul capului de cel puţin 9,5 mm.

Dacă şuruburile/cuiele sunt supuse umidităţii, atunci pentru a le asigura o cât mai mare durabilitate se recomandă utilizarea şuruburilor/cuielor din oţel inoxidabil.

Montarea plăcilor Hardiplank

Înainte de a vă apuca de montare trebuie să verificaţi dacă suportul este solid şi sigur, capabil să susţină o structură şi un înveliş de plăci.

Placa se fixează direct pe structura din căpriori. Fixarea se face cu ajutorul unor cuie sau şuruburi din oţel galvanizat sau inoxidabil. Fixarea se poate face manual sau pneumatic. Peretele este acoperit cu o membrană hidroizolantă pentru a-i asigura etanşeitatea.

Pe suprafaţa placată trebuie să se realizeze un canal de ventilaţie de minim 20 mm. Circulaţia aerului se va asigura prin canale şi orificii de ventilaţie în ancadramantele golurilor (elemente de reazăm şi căpriori). Ventilaţia în partea inferioră şi superioră va fi protejată de o grilă de aerisire.

Montarea plăcilor Hardiplank se efectuează cu ajutorul cuielor sau şuruburilor, de jos în sus, cu o suprafaţă de suprapunere între plăci de cel puţin 30mm. Suprafaţa utilă reprezintă 83% din suprafaţa plăcilor.

Prima fâşie de placă folosită la montare

Tăiaţi o fâşie de 25 mm lărgime şi 8 mm lungime din lungimea unei plăci Hardiplank . Fixaţi această fâşie în cuie, de-a lungul părţii din faţă a structurii verticale astfel încât marginea de jos a primei fâşii să se alinieze cu partea inferioară a căpriorilor verticali. Precizia şi grija cu care se efectuează această operaţiune asigură instalarea corectă a plăcilor şi permite înclinarea necesară primului rând de plăci. Neutilizarea acestei fâşii determină înclinarea greşită la rândurile 2, 3 sau 4.

Primul rând de plăci

Trasaţi o linie la 170 mm deasupra marginei inferioare a fâşiei de pornire. Asiguraţi-vă că această linie este dreaptă. Ea va marca partea superioară a primului rând de plăci Hardiplank . Această poziţionare asigură marginea de scurgere în partea de jos a plăcii.

Fixaţi placa pe fiecare căprior cu ajutorul unui singur element de fixare. Fixarea trebuie să fie efectuată la 20 mm de partea superioară a plăcii. La extremităţile plăcii asiguraţi-vă că fixările sunt poziţionate între 9 mm şi 12 mm faţă de capete.

Al doilea şi următoarele rânduri de plăci

Al doilea rând de plăci este aşezat în aşa fel încât marginea inferioară a celei de-a doua plăci să acopere partea superioară a primei plăci cu 30 mm. Este important să păstraţi această distanţă de-a lungul întregii construcţii a faţadei.

Societatea recomandă realizarea îmbinărilor din jurul ferestrelor, uşilor şi colţurilor pentru a împedica umezeala cauzată de ploaie sau ninsoare să pătrundă în golurile pereţilor.

După fixarea ultimului rând de plăci Hardiplank ,acoperiţi cuiele vizibile cu vopsea de retuş Hardiplank care să se asorteze cu nuanţa plăcilor.

Dacă o placă Hardiplank este fixată pe acelaşi plan ca şi profilul Harditrim , se recomandă să lăsaţi un spaţiu de dilatare de 3 mm. Îmbinarea astfel obţinută poate să fie lăsată aşa sau să se acopere spaţiul gol cu chit de finisare care să se asorteze cu nuanţa plăcilor.

Fixarea profilelor Harditrim

Universalitatea profilurilor Harditrimvă permite să luaţi în considerare diferite finisări arhitecturale. Determinaţi profilele Harditrim pe care le veţi folosi şi calculaţi căpriorii necesari montării. Determinaţi lărgimea şi adâncimea cadrelor de ferestre şi uşi, cât şi profilele colţurilor de faţadă.

Dacă montaţi profilele Harditrim prin suprapunere, fixaţi mai întâi toate plăcile Hardiplank.

Dacă montaţi profilele pe acelaşi plan, instalaţi mai întâi profilele Harditrim apoi plăcile Hardiplank. Asiguraţi realizarea rostului între plăcile Hardiplank şi Harditrim.

Pentru a fixa profilele Harditrim puteţi să folosiţi cuie galvanizate Colourplus, având grijă să alegeţi o culoare identică cu cea a profilului. Puteţi, de asemenea, să utilizaţi cuie cu cap ascuns pentru a fixa profilele Harditrim.

Căpriorii sunt fixaţi în poziţie verticală, pe partea exterioară a pereţilor de rezistenţă, având o distanţă între axe de 400 mm sau 600 mm. Calitatea şi modul de tratare a căpriorilor (lemnului, cherestelei) trebuie să fie conforme cu normele de construcţie în vigoare. Grosimea căpriorilor nu trebuie să fie mai mică de 25 mm. Dacă fixarea se efectuează pe un perete din ciment, atunci se impune folosirea unui căprior mai gros care să se potrivească cu lungimea cuiului de 40 mm minim.

Realizarea colţurilor

Căpriorii trebuie montaţi în aşa fel încât să se suprapună la colţuri, formând, de asemenea, un colţ solid pe care să se poată fixa plăcile Hardiplank şi Harditrim

Construcţia colţului este definitivată cu ajutorul produselor Harditrim.

Colţurile pot fi realizate în două moduri, în funcţie de stilul dorit, astfel se poate folosi Hardiplank până la marginea colţului şi apoi se acoperă cu Harditrim sau Harditrim poate fi montat direct pe structura colţului şi Hardiplank pus cap la cap pe colţ. Lăsaţi circa 3 mm între marginile Harditrim ca să puteţi aplica chitul pentru etanşeitate.

Profilele Harditrim pot fi îmbinate cap la cap sau tăiate pentru a fi îmbinate într-un unghi de 45 de grade.

Tipul de fixare depinde de spaţiu şi pot fi necesare fixări suplimentare pentru a vă asigura că Harditrim este bine montat.

Mânuirea şi păstrarea plăcilor

Păstraţi-le într-un loc uscat, în poziţie orizontală, înainte de montarea lor pe perete. Umiditatea poate cauza o contracţie la nivelul îmbinărilor.

Plăcile trebuie transportate de margine.

Avantaje şi caracteristici ale plăcilor Hardiplank şi Harditrim

- Întreţinere minimă

- Rezistent la umezeală

- Rezistent la flăcări

-Tehnologie bazată pe ciment, puternică şi durabilă

- Uşor de tăiat şi montat

- Rezistent la stricăciunile cauzate de insecte

- Durabil

- Oferă posibilitatea de a crea noi stiluri

- Rezistă la zgârieturi şi nu se exfoliază

- Garantat 10 ani

Preţuri

Preţurile de comercializare sunt de la 67,29 lei noi/mp + TVA pentru plăcile Hardiplank disponibile în 14 culori.

Plăcile Harditrim se vând la preţuri începând cu 41,39 RON/bucată + TVA. Societatea face menţiunea că în funcţie de cantităţi acordă discount.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional