Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

PloieştiDin cauza cererii mari de locuinţe, oraşul îşi reînnoieşte fondul locativ

F.A. Locuinţe /

Din cauza cererii mari de locuinţe, oraşul îşi reînnoieşte fondul locativ

Negocieri strânse cu investitorii asupra regimului de înălţime

Interesul pentru construcţia de locuinţe noi în Ploieşti a crescut constant, în ultimii ani. Nu au fost salturi spectaculoase în autorizarea construcţiei de vile şi apartamente noi, apreciază arhitectul şef al oraşului, Simona Munteanu. Numărul de autorizaţii pentru realizarea de locuinţe s-a menţinut în jurul procentului de 45% din totalul celor eliberate în fiecare an. În perioada 2004 - 2007, Primăria Ploieşti a emis, anual, între 1.249 şi 1.400 de autorizaţii de construire.

Domnia sa ne-a explicat: "Spre deosebire de alte oraşe de talia sa, Ploieştiul a avut foarte puţin teren intravilan liber pentru construcţii. Astfel că multe locuinţe noi au apărut pe locul vechilor case sau pe micile terenuri libere din oraş. În ultima perioadă, s-a mers mai mult pe construcţia de locuinţe colective mici. Mai sunt autorizate foarte multe lucrări de consolidare, modernizare şi extindere a locuinţelor existente. Practic, oraşul îşi reîn­noieşte fondul construit existent".

De jur împrejurul Ploieştiului, în comunele învecinate, construcţia de case noi a luat avânt în anii trecuţi. Terenul disponibil a fost tranzacţionat chiar de mai multe ori, a fost parcelat şi vândut celor care îşi doresc locuinţe individuale. Doamna Munteanu susţine că avântul din anii trecuţi s-a mai temperat în 2007 din cauza lipsei infrastructurii din zona periurbană a Ploieştiului, necesare dezvoltării de cartiere rezidenţiale. Astfel că multe mini-ansambluri anunţate în anii trecuţi au rămas la stadiul de proiect. În Blejoi, localitate foarte apreciată de ploieşteni, abia acum se fac diligenţele necesare pentru introducerea utilităţilor, cu ajutorul Consiliului Judeţean Prahova.

Astfel că a apărut, din nou, o presiune suplimentară pe oraş. De unde şi multitudinea de proiecte mici de blocuri cu apartamente noi.

Negocieri strânse cu investitorii asupra regimului de înălţime

Cum terenurile mai generoase din Ploieşti se află în zonele rezidenţiale, primăria a primit multe cereri pentru autorizarea de bloculeţe. Simona Munteanu ne-a declarat: "Având în vedere experienţa altor oraşe, care au permis construcţia de blocuri înalte în zona de case, am negociat îndelung cu investitorii. Astfel bloculeţele autorizate nu au mai mult de trei etaje. Am preferat discuţiile din cadrul Comisiei tehnice de urbanism decât emiterea de regulamente noi pentru că oraşul este într-o continuă schimbare, iar indicatorii tehnici de urbanism ar fi depăşiţi rapid după avizare. Până acum nu am avut probleme cu investitorii, iar activitatea de avizare s-a derulat fără incidente deosebite. Un regim mai mare de înălţime a blocurilor din anumite zone a fost permis numai după studii elaborate de însorire, vecinătăţi, starea infrastructurii, etc".

Domnia sa ne-a precizat că mulţi constructori locali s-au reprofilat devenind dezvoltatori de ansambluri de locuinţe colective mici. Mai sunt şi mulţi investitori israelieni care au demarat, în Ploieşti, astfel de afaceri. În rest, au apărut vile noi, cu suprafeţe modeste, cu un regim de înălţime parter şi etaj sau parter şi mansardă. Multe case din cartierele tradiţional rezidenţiale au fost extinse sau supraetajate. Întregul oraş este în plin proces de modernizare.

Începe, în sfârşit, construcţia cartierului "Eden"

În urmă cu mai bine de trei ani, Primăria Ploieşti a încheiat, în urma unei licitaţii publice, un parteneriat public-privat cu "Triumf Construct" Bucureşti, pentru realizarea ansamblului rezidenţial "Eden". Rezultatul licitaţiei a fost atacat, însă, în instanţă de competitorul perdant - "Impact Developer & Contractor". Compania a pierdut procesul, astfel încât "Triumf Construct" a putut obţine, anul trecut, primele autorizaţii de construire.

Simona Munteanu ne-a precizat: "Procesul a amânat demararea execuţiei cu circa doi ani. Şantierul a demarat recent iar primele locuinţe vor fi date în folosinţă anul viitor. Termenul de execuţie pentru întregul ansamblu este de 18 luni".

Proiectul va fi dezvoltat pe o suprafaţă de circa 12 hectare, pe locul unei staţii de microbuze, în apropierea Spitalului Judeţean. Ansamblul era evaluat, în 2006, la 14,5 milioane de euro. "Eden" va cuprinde 28 de vile individuale, 26 de vile cuplate, care vor oferi spaţiu pentru 52 de locuinţe, 15 de vile înşiruite, toate cu un regim de înălţime parter, etaj şi mansardă. La acestea se adaugă 15 blocuri, cu un regim de înălţime de parter, trei etaje şi mansardă, formate din câte nouă apartamente fiecare.

Parcelele de teren alocate vilelor individuale, cât şi celor cuplate, vor fi de aproximativ 375 mp fiecare. Loturile aferente vilelor înşiruite vor avea 172,5 mp fiecare.

Cartierul va dispune de 490 de locuri de parcare, grădiniţă, terenuri de sport, locuri de joacă, un cinematograf, farmacii, un centru comercial şi spaţii verzi.

"Seven Hills" şi Adama construiesc câte 1.000 de apartamente

Arhitectul şef al Ploieştiului ne-a precizat că, anul trecut, a fost eliberată autorizaţia de construire a cartierului "Central Gardens". Acesta este situat în incinta fostei Tăbăcării, pe strada Carpenului. Ansamblul va avea, în final, 1.400 de apartamente noi. Investitorul, "Seven Hills", este subsidiara din Româ­nia a grupului "BSG".

Compania a investit, până în acest an, circa jumătate de miliard de euro pe piaţa noastră imobiliară. Cel mai cunos­cut şi avansat proiect al societăţii se află în Bucureşti şi se numeşte "West Park Residential". "Seven Hills" mai are în proiect construcţia a aproximativ 3.000 de vile în Săftica şi Corbeanca.

Un alt mare proiect rezidenţial demarat în Ploieşti este "Evocasa Orizont", amplasat în partea de nord. Investitor este compania "Adama". Complexul va cuprinde, în total, circa 1.000 de unităţi locative. Prima fază de dezvoltare are termen de finalizare 24 de luni şi va oferi patru clădiri pe parter, trei etaje şi al patrulea retras, cu 118 apartamente. Vor mai fi construite 38 vile pe parter şi etaj.

Valoarea totală a investiţiei este de circa 120 milioane de euro. Lucrările de construire au început la finele anului trecut. Durata totală a execuţiei a fost estimată la patru ani, iar suprafaţa de teren ocupată de întregul proiect este de 120.000 mp.

Hipodrom - o zonă revitalizată

Majoritatea cererilor pentru autorizarea construcţiei de locuinţe noi se concentrau, în anii trecuţi, în nordul oraşului. În 2007, cei care au dorit locuinţe noi s-au reorintat către oraş, unde sunt dis­ponibile toate utilităţile. Din acest punct de vedere, zona Hipodrom a reintrat în atenţia ploieştenilor doritori de case. "Nova Construct", firma de dezvoltare imobiliară a cunoscutului om de afaceri Dan Adamescu, plănuieşte să ridice, în zonă, circa 200 de apartamente în două turnuri pe parter şi 12-13 etaje.

Simona Munteanu ne-a explicat: "Primăria a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru Hipodrom. Acesta va fi aprobat în acest an. Zona este poarta de acces în oraş dinspre Bucureşti şi trebuie dezvoltată într-un mod deosebit. Am prevăzut ca funcţiuni, pe lângă locuinţe, birouri şi servicii de înaltă calificare".

Atracţia pentru zona Hipodrom a fost resuscitată şi de un proiect ambiţios al Consiliului Judeţean Prahova, care s-a asociat cu nişte investitori portughezi pentru dezvoltarea unui mini-orăşel în zonă. Astfel, "Plusvag Investimentos" va investi peste 250 milioane de euro într-un proiect care va cuprinde peste 3.000 de unităţi locative şi un mall. Complexul va fi amplasat pe un teren de 102 hectare din localitatea Tătărani, din imediata apropiere a oraşului.

Se intensifică modernizarea locuinţelor vechi

Autorizaţiile de construire pentru modificări interioare în apartamente, extinderi, consolidări şi supraetajări au rămas la fel de solicitate ca şi în anii trecuţi. Cum Ploieştiul dispune de o ofertă limitată de locuinţe noi, din cauza lipsei terenurilor, se tranzacţionează tot vechiul fond construit, care acum trece prin ample lucrări de modernizare. Circa 10% din autorizaţiile eliberate lunar de Primăria Ploieşti sunt pentru modificări interioare de apartamente.

Potrivit arhitectului şef al oraşului, sunt multe asociaţii de locatari care solicită reabilitarea termică a blocurilor din fondurile lor. Se renovează faţadele blocurilor vechi, iar unele sunt şi reabilitate termic. Există şi asociaţii de locatari care s-au înscris în programul guvernamental.

Vechile fabrici dispar pentru a face loc complexurilor imobiliare

În ultima perioadă, în Ploieşti, s-a accentuat fenomenul de reconversie a vechilor întreprinderi din oraş. Simona Munteanu ne-a spus că proprietarii aces­tor fabrici şi-au reevaluat activele şi situaţia actuală a producţiei şi au decis, în marea lor majoritate, vânzarea terenurilor către dezvoltatorii imobiliari şi, acolo unde este cazul, relocarea activităţii. "Mare parte din zonele industriale vechi au fost vândute pentru investiţii imobiliare", a subliniat domnia sa.

Nord-vestul Ploieştiului îşi schimbă funcţiunile

O astfel de zonă în plină dezvoltare şi schimbare a funcţiunilor este nord-ves­tul Ploieştiului, între şoseaua de vest, strada Cantacuzino şi bulevardul Republicii. Acolo sunt multe depozite şi spaţii industriale, societatea "Semrom" cu silozuri, societăţi de transport şi depozite frigorifice. Rând pe rând, depozitele dispar pentru a face loc birourilor şi spaţiilor de servicii moderne, dar şi spaţiilor comerciale.

"Kaufland" se află în această zonă şi "Adama" pregăteşte un proiect. Mai sunt hoteluri şi restaurante în curs de execuţie. Simona Munteanu susţine că zona este foarte atractivă pentru dezvoltări comerciale întrucât se învecinează cu trei mari cartiere ploieştene - Vest I, Vest II şi Republicii. Binevenite sunt şi spaţiile de servicii întrucât zona ducea lipsă de astfel de funcţiuni.

Terenuri de câteva zeci de hectare între Gara de Vest şi Gara de Sud

O altă zonă industrială care promite o dezvoltare interesantă este cea dintre Gara de Vest şi Gara de Sud a oraşului. Întregul perimetru va fi revitalizat întrucât primăria are în plan realizarea unei noi artere de circulaţie. Astfel, se prelungeşte strada Depoului, care va continua până în strada Libertăţii. Drumul va face ca incintele industriale de-a lungul său să aibă un acces facil.

Cum activitatea din zonă s-a diminuat simţitor, a apărut deja interesul valorificării imobiliare a vechilor incinte indus­triale. Ahitectul şef al oraşului estimează că întreaga zonă va cunoaşte un boom de îndată ce va fi asigurată infrastructura adecvată. Incintele industriale au suprafeţe foarte generoase, de 10-20 hectare de teren fiecare. Singurul impediment în dezvoltarea zonei ar fi prezenţa căii ferate.

Blocuri, birouri şi hotel în locul INCAF

Fosta întreprindere INCAF de lângă Obor beneficiază, deja, de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), realizat de compania "Pamtek". Investitorii vor să realizeze un complex de locuinţe, birouri şi un hotel. În acest sens, compania vrea să obţină autorizaţia pentru demolarea abatorului.

Oborul aparţine Primăriei Ploieşti, care intenţionează ca, împreună cu Consilul Judeţean Prahova, să îl reevaluaze pentru o viitoare dezvoltare imobiliară.

Şi incinta Flacăra, situată la intrarea în oraş dinspre Buzău, a fost achiziţionată de cunoscutul dezvoltator imobiliar "AFI Europe". Acolo, compania vrea să construiască un mare centru comercial şi o clădire de birouri. Pe suprafaţa de 40.000 mp, vor fi amenajate circa 43.000 mp de spaţii comerciale şi 12.000 mp de spaţii de birouri. La finele lunii martie, încă nu a fost obţinută autorizaţia de construire pentru această investiţie.

Fabrica Progresul a fost vândută, iar în incinta "Feroemail", societate achiziţionată de un dezvoltator imobiliar, vor apărea spaţii rezidenţiale şi comerciale.

O dezvoltare aparte a fost remarcată şi în zona intersecţiei Poştei - Ştrandului - Gheorghe Doja, unde au apărut multe investiţii noi, cu funcţiuni comerciale şi de servicii.

Zona Independenţei - preferată pentru birouri, hoteluri şi agrement

Potrivit arhitectului şef al Ploieştiului, zona cea mai dinamică din punct de vedere al amenajării şi construcţiei de spaţii de birouri este bulevardul Independenţei şi străzile adiacente. Vechile case au fost cumpărate şi renovate şi transformate în birouri, hoteluri, restaurante şi baruri. Sunt şi case modernizate şi renovate pentru a fi închiriate, pe sume mari de bani, ca reşedinţe pentru oamenii de afaceri.

Simona Munteanu apreciază că trans­ferul de proprietate în urma retrocedărilor a fost benefic pentru zona Independenţei. Monumentele istorice au fost restaurate şi bine valorificate de către noii investitori.

Tot în zonă, va fi amenajat şi noul sediu al Primăriei Ploieşti, pe un teren de 4.500 de metri pătraţi, care are ieşirea în bulevard, dar şi în strada Democraţiei. Pe amplasament există mai multe clădiri vechi, ce vor fi demolate, dar şi un imobil de patrimoniu, care va fi restaurat. Spre bulevardul Independenţei va fi creată o piaţetă publică, unde pe o latură este clădirea monument, iar cealaltă latură va fi închisă de noul corp modern, cu pereţi din sticlă. Intrarea curentă va fi dinspre strada Democraţiei, unde percepţia va fi modernă, asupra noii clădiri din sticlă. Viitorul sediu al primăriei va avea şi un turn cu ceas, care va reprezenta un reper pentru întreaga zonă.

Parcul Industrial Crângul lui Bot se dezvoltă pe zi ce trece

Zona Parcului Industrial din Ploieşti a cunoscut, anul trecut, o dezvoltare remarcabilă. Nu a trecut lună în care primăria să nu fi eliberat autorizaţii de construcţie pentru noi investiţii. Simona Munteanu ne-a declarat că este vorba despre activităţi industriale uşoare, producţie nepoluantă şi servicii. Stadiul extinderii utilităţilor este extrem de avansat. În acest an, Parcul va găzdui şi un centru expoziţional cu birouri şi hoteluri.

Tot în zonă, au venit toate marile reprezentanţe auto, dar se dezvoltă şi serviciile profesionale pentru susţinerea activităţii industriale.

Au fost autorizate multe hoteluri noi

Anul trecut, primăria a eliberat multe autorizaţii de construire sau amenajare de hoteluri şi pensiuni. Oraşul a rămas puternic industrializat şi a dus lipsă de spaţii de cazare adecvate. Chiar şi cu noile investiţii din domeniu, sunt probleme în a găsi o cameră liberă în Ploieşti, apreciază Simona Munteanu. Ploieştiul este ţinta turismului de afaceri, oraşul găzduieşte multe activităţi de training pentru servicii profesionale şi nu dispune de suficiente spaţii adecvate. Oraşul nu mai este o locaţie de tranzit ci o destinaţie, afirmă domnia sa. Mai multe clădiri istorice cu destinaţie rezidenţială au fost restaurate şi transformate în hoteluri şi restaurante.

Cele mai importante proiecte rezidenţiale autorizate, în 2007, de Primăria Ploieşti, sunt:

- Ansamblul "Eden", dezvoltat de "Triumf Construct", în zona Găgeni;

- Două blocuri pe două subsoluri, parter şi 18 etaje, cu parcare pe demisol, parter şi două etaje, dezvoltat de "Metropol Consult" pe strada Cantacuzino;

- Primăria Ploieşti construieşte, pe strada Libertăţii, blocuri cu 120 de apartamente pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate;

- "Eurocastel" ridică, în strada Anton Pann, un bloc pe două subsoluri, parter, mezanin, patru etaje şi ultimele două retrase;

- O persoană fizică, realizează un bloc pe subsol, parter şi patru etaje pe strada Vornicei;

- "Vigroup" execută un imobil cu locuinţe pe subsol, parter, patru etaje şi mansardă pe strada Carol Davila.

Cele mai mari investiţii aprobate, în cursul anului trecut, prin PUZ-uri sunt

- "Orion Construcţii" SA a obţinut documentaţia pentru două blocuri cu apartamente noi pe subsol, parter, cinci etaje şi mansardă şi subsol, parter 3-5 etaje şi mansardă, pe un teren de 2.800 mp din strada Tudor Vladimirescu;

- "Vigo Real Estate" a obţinut avizul pentru consolidarea, restaurarea, reamenajarea şi mansardarea cu un corp de birouri a construcţiei existente în strada Ştefan cel Mare nr. 8, regimul de înălţime admis fiind de subsol, parter şi trei etaje;

- "Romstal Imex" a obţinut aprobarea pentru construirea, pe un teren de circa 20.000 mp din strada Ştrandului, a unor locuinţe cu regim mic de înălţime;

- "Baupartner" vrea să ridice o clădire de birouri pe subsol, parter, patru etaje şi al cincilea parţial, în strada Rudului, pe un teren de 5.600 mp. Accesul auto se face din strada Eroilor, iar locurile de parcare propuse sunt în număr de 80;

- "Pamteck Developments" a obţinut avizul pentru un ansamblu multifuncţional în strada Gheorghe Doja, pe un teren de aproape 38.000 mp. Va fi construit un ansamblu de locuinţe, servicii, comerţ şi hoteluri, în imobile pe parter şi şase etaje, parter şi 7-8 etaje, cu accente înalte pe parter şi 12-15 etaje;

- "Oztasar" SRL va construi o clădire de birouri pe subsol, parter şi şase etaje pe strada Naţiunii;

- "Asesoft International" va construi un bloc cu apartamente pe subsol, demisol, parter, patru etaje şi mansardă în zona protejată cu valoare arhitecturală din strada Romană nr. 41. Terenul măsoară circa 1.400 mp;

- O persoană fizică a obţinut avizul pentru ridicarea unui imobil pe patru subsoluri, parter şi 11 etaje în strada Ion Maiorescu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional