Evoluţia numărului de autorizaţii eliberate de Primăria Ploieşti în ultimii ani nu a înregistrat creşteri sau regrese considerabile. Indiferent de situaţia economică a localităţii, au existat cereri de construire atât pentru locuinţe unifamiliale, cât şi pentru ansambluri rezidenţiale. "Astfel, dacă în anul 2007 am eliberat 1.249 de autorizaţii, în anul 2008, fără ca recesiunea să se facă simţită, am eliberat 1.198 de autorizaţii", ne-a declarat Rita Neagu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Ploieşti.
Pentru eliberarea unei autorizaţii de construire, sunt necesare obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor, întocmirea documentaţiei tehnice pentru execuţia lucrărilor. "În acest context, dacă persoanele fizice şi juridice au iniţiat aceşti paşi în ultimele luni din 2008, când încă nu se resimţea atât de puternic blocajul pieţei imobiliare şi ţinând cont de perioada necesară obţinerii tuturor documentelor enunţate, putem spune că în activitatea de autorizare nu au existat sincope", ne-a explicat doamna Neagu. Dar cum această criză are efecte multiple şi grave, probabil că anul 2009 va aduce mult mai puţine autorizaţii pentru imobile noi în Ploieşti.
Rita Neagu a adăugat: "Primăria va demara politici publice de atragere a investitorilor pentru toate domeniile economice reprezentative. Municipiul Ploieşti a fost desemnat pol de creştere pentru regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, prin Hotărârea Guvernului nr. 998 din 27 august 2008. Astfel Ploieştiul poate atrage fonduri importante pentru dezvoltarea urbană şi a infrastructurii, ceea ce va spori interesul investitorilor".
Nu sunt şantiere sistate
Până în luna aprilie, Primăria Ploieşti nu a înregistrat notificări de sistare sau conservare a şantierelor existente, dar spre finalul anului aceste fenomene ar putea apărea dacă persistă blocajul din imobiliare. Municipiul Ploieşti este încorsetat de căi ferate, ceea ce îi conferă un aspect de oraş închis. Terenurile disponibile construirii de cartiere rezidenţiale de amploare sunt foarte puţine. Cele mai multe case noi s-au construit şi încă se mai construiesc la marginea municipiului spre nord, pe terenurile disponibile ale localităţilor vecine. Rita Neagu estimează că, la începutul anului 2009, Ploieştiul avea cel puţin 1.000 - 1.200 de locuinţe (apartamente şi case) în curs de execuţie.
Anul 2008 nu a adus proiecte importante de birouri şi spaţii comerciale. Investitorii mici şi medii au achiziţionat, în anii trecuţi, imobile vechi, în care amenajează acum astfel de spaţii cu suprafeţe reduse. Rita Neagu a subliniat: "Ţinând cont de faptul că o autorizaţie de construire are valabilitatea de doi ani plus un an prelungire, ne aşteptăm, totuşi, ca investitorii să amâne începerea lucrărilor, încadrându-se, totuşi, în perioada de valabilitate a autorizaţiei. Cu alte cuvinte, sperăm ca această criză să nu dureze mai mult de un an - doi".
A fost prelungit termenul de execuţie pentru ansamblul Eden
Consilierii locali au aprobat, la începutul acestui an, prelungirea termenului de finalizare a ansamblului de vile Eden, construit de "Triumf Construct" în parteneriat cu primăria. De asemenea, aleşii locali au acceptat şi actualizarea preţului locuinţelor. "Triumf Construct" a câştigat licitaţia organizată de primărie în 2006, dar proiectul a fost blocat timp de un an şi jumătate de o acţiune în instanţă. Locuinţele au fost lansate la vânzare în octombrie 2008 şi trebuie finalizate până la sfârşitul anului curent. "Triumf Construct" va vinde, astfel, locuinţele cu preţul de 1.068,13 lei fără TVA pe metru pătrat, iar preţul de vânzare al terenului aferent este de 98,97 de lei/mp fără TVA. Conducerea "Triumf Construct" a anunţat conducerea Primăriei Ploieşti că va finaliza acest cartier în ciuda crizei financiare care îngreunează vânzările şi în ciuda faptului că proiectul i-a adus prejudicii din cauza faptul că a fost întârziat de litigiu. "Eden" este amplasat pe un teren de peste 121.000 mp, situat în strada Găgeni.
Primăria Ploieşti a emis, anul trecut, autorizaţia de construire pentru un ansamblu de locuinţe colective în strada Vornicei. Imobilele au un regim de înălţime demisol, parter, şase etaje şi ultimul retras. Parterul şi primul etaj sunt destinate spaţiilor comerciale şi birourilor. Investitorul este o persoană fizică. Şi "Gama Trade" a primit autorizaţie pentru realizarea unui complex rezidenţial pe bulevardul Bucureşti. Cele două blocuri au un regim de înălţime două subsoluri, parter, 12 etaje şi ultimul retras.
O persoană fizică va construi un imobil de birouri pe strada Republicii. Regimul de înălţime aprobat este demisol, parter şi şapte etaje. Tot birouri vor fi amenajate şi în imobilul autorizat pe strada Ion Maiorescu, regimul de înălţime fiind trei subsoluri, parter şi 11 etaje.
"Ziv Construct" va realiza, pe strada Văleni, un bloc pe demisol, parter şi şase etaje, iar "Bas Development" a obţinut autorizaţia de construire pentru un ansamblu în strada Gheorghe Ţiţeica. Cele două imobile avizate sunt dispuse pe subsol, parter şi 4 - 7 etaje. "Orion Construcţii" va ridica, în strada Tudor Vladimirescu, două blocuri pe demisol, parter şi cinci etaje.
"British American Tobacco România Investment" îşi va extinde depozitele de pe strada Laboratorului cu două clădiri, iar "Valdor" va realiza, de asemenea, lucrări de extindere la mall-ul din Piaţa Victoriei. "Saint Gobain Isover România" va retehnologiza două corpuri de clădire din strada Mihai Bravu, în vederea amplasării unei instalaţii pentru producerea polistirenului expandat.
Primăria Ploieşti dispune, în acest an, de un buget de investiţii de 152,4 milioane de lei. Din această sumă, 114 milioane de lei sunt fonduri proprii, 21 milioane de lei venituri evidenţiate în afara bugetului local şi 17,4 milioane de lei un credit contractat de la BCR.