Dacă doriţi să construiţi sau să amenajaţi modern, utilizând materiale cât mai naturale, soluţia este pluta.
"Structura plutei este foarte similară cu cea a unui fagure de miere - fiecare centimetru pătrat este compus din 40 milioane de celule. Aceste celule, ca şi spaţiile dintre ele, sunt umplute cu o mixtură gazoasă similară aerului. Se obţin astfel proprietăţile plutei, acelea de izolator termic şi fonic", ne-a declarat domnul Iulian Cazan, reprezentant al societăţii IC Prum SRL din Bucureşti.
Plăcile de plută sunt constituite dintr-un strat de plută mărunţită şi presată, pe care este lipit un alt strat de furnir natural de plută. Suprafaţa furnirului de plută poate fi şlefuită pur şi simplu sau ceruită. Beneficiaţi astfel de un aspect modern şi variat, de o întreţinere uşoară, un montaj simplu şi rapid.
Având în vedere şi faptul că există o gamă largă de texturi şi nuanţe, pluta poate constitui o soluţie excelentă pentru design-ul interior. Proprietăţile plutei satisfac atât cerinţele estetice, cât şi cele practice, permiţând astfel realizarea multor idei în domeniul amenajărilor interioare.
Datorită proprietăţilor acustice (eliminarea ecoului, diminuarea zgomotului între camere), pluta se foloseşte la amenjarea studiourilor de înregistrări şi a cinematografelor. Placajul din plută absoarbe vibraţiile şi protejează de undele electromagnetice.
Decoraţi pereţii cu ajutorul plutei naturale
Pluta decorativă pentru pereţi este un material ecologic, practic şi estetic. În plus, protejează încăperile de influenţele negative ale mai multor factori cum ar fi frigul, zgomotul, mucegaiul sau umezeala.
Placajele din plută pentru pereţi nu absorb mirosuri sau praf. Se întreţin foarte uşor şi nu se deteriorează în timp chiar şi la spălări multiple cu diverşi detergenţi. De aceea, placajele din plută pot fi utilizate fără nicio problemă în bucătării şi holuri. De asemenea, şi dormitoarele pot fi placate cu plută.
Plăcile de plută pentru pereţi au, de obicei, formă dreptunghiulară, ceea ce permite o aplicare mai comodă a acestora pe pereţi.
Diversitatea naturală a texturii plutei dă posibilitatea utilizării ei ca atare pentru placări pe pereţi sau, datorită faptului că pluta se taie uşor, pot fi combinate pe pereţi diverse forme ale plutei, constituind astfel diverse desene. Există şi plăci cu încadrări colorate, ceea ce permite asortarea pereţilor cu mobila, podeaua sau draperiile dumneavoastră.
Pluta decorativă pentru pereţi, comercializată de societatea IC Prum SRL are un preţ cuprins între 2,90 - 16 euro/mp, fără TVA
Pardoseală din plută pentru orice tip de încăpere
Placajul din plută pentru pardoseli este compus din plută presată fără adaos de substanţe de lipire, placat la suprafaţă cu furnir natural de plută.
Placajul poate avea textură naturală de plută sau diverse texturi decorative prin aplicarea desenului. În calitate de strat protector se foloseşte ceară, lac sau vinilul ultrarezistent.
Se fabrică două tipuri principale de podele din plută: podele "aplicabile" şi podele "CorkLoc" cu sistem de prindere tip "clic".
Podelele "aplicabile" reprezintă plăci cu dimensiuni de 300x300x3,2 mm, 600x300x4 mm, 600x300x6 mm, care întrunesc calităţile naturale ale plutei şi calităţile protectoare ale cerii, lacului sau vinilului. Plăcile au textura furnirului de plută în culoare naturală sau nuanţată în diverse culori, ceea ce permite realizarea ideilor diverse de design al po-delelor.
Podelele "CorkLoc" se mai numesc şi podele cu sistem de asamblare tip "clic". Acest sistem de asamblare permite reducerea timpului de montaj a podelelor şi elimină apariţia rosturilor între plăci. Un alt avantaj al sistemului este şi posibilitatea utilizării podelelor imediat după terminarea montajului. Nu va trebui să aşteptaţi până când se usucă adezivul şi nici nu aveţi nevoie de scule speciale pentru montajul acestei pardoseli. Astfel de podele pot fi montate în orice tip de încăpere, fie în locuinţe, fie în spaţii comerciale cu trafic intens.
Pluta decorativă pentru pardoseală are un preţ cuprins între 29 - 34 euro/mp, fără TVA.
Pluta este un material lemnos, care se obţine din coaja stejarului de plută (Quercus suber). Stejarul de plută creşte în regiunile calde şi însorite. Arealul cel mai larg de dezvoltare a stejarului de plută este zona Portugaliei, această ţară fiind cel mai mare exportator de plută. Acest copac este plantat şi lăsat să se maturizeze până la 25 -30 de ani. Din coaja lui, o dată la nouă ani, cu un cuţit special, se desprinde un strat gros de material neted, poros, impermeabil, elastic şi mai uşor decât apa, numit pluta.
Exploatarea plutei este unul dintre cele mai ecologice procese. Procesul de decojire a arborilor se desfăşoară manual, conform unei tradiţii de sute de ani, dar în special pentru a nu provoca daune majore arborilor. Regenerarea scoarţei este completă, iar timpul de viaţă de 150 -200 de ani permite exploatarea de 8 - 10 ori a unui arbore.
Pluta este folosită la fabricarea dopurilor, colacilor de salvare, tălpilor de încălţăminte şi plutelor de pescuit, sau, după o serie de prelucrări minime, este utilizat în construcţii, ca plută tehnică, sau plută decorativă.
Proprietăţile plutei:
-material ecologic 100%;
-izolator termic;
-izolator fonic - nivel ridicat de absorbţie a vibraţiilor şi a zgomotului;
-material antistatic- nu se depune praf şi nu absoarbe mirosurile;
-stabil la acţiunea agenţilor chimic;
-nu permite apariţia petelor;
-întreţinerea plutei este foarte simplă şi uşoară;
-protecţie ideală împotriva mucegaiului, ciupercilor, umezelii, etc.