Grupul spaniol "Prasa" speră să obţină, până în vară, aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un amplu proiect rezidenţial pe terenul fostei fabrici de ulei "Muntenia" din sud-vestul Capitalei, în zona Spătarul Preda. Dorinel Cazacu, reprezentantul din România al grupului "Prasa", ne-a declarat că aprobarea PUZ-ului a fost mult întârziată de faptul că 2008, fiind un an electoral, activitatea comisiei de urbanism din Primăria Capitalei a fost blocată. Domnia sa ne-a precizat că spaniolii vor să obţină şi autorizaţiile de construire necesare demarării proiectului tot în cursul acestui an.
Domnul Cazacu ne-a mai spus: "Criza şi blocajul din imobiliare ne-au prins cu lucrările de proiectare în derulare. Faptul că nu am început construcţia ne avantajează acum pentru că este un moment prielnic adaptării strategiilor de dezvoltare, conform noului context de piaţă. Terenul l-am achiziţionat în 2006 la un preţ bun şi ne gândim să construim circa 2.000 de locuinţe pentru cei cu venituri medii. Complexul va fi dotat cu spaţiile comerciale şi de servicii necesare bunei sale funcţionări".
"Prasa" va dezvolta acest proiect în mai multe faze şi va gândi conceptul astfel încât locuinţele să fie cu adevărat accesibile clasei medii. Începerea execuţiei va depinde de modul în care evoluează piaţa imobiliară în perioada următoare. Dorinel Cazacu ne-a explicat: "Cred că execuţia locuinţelor se va face pe o perioadă de 9-10 ani. Fizic, în cadrul unui proiect de amploare, nu se pot livra mai mult de 20.000 mp de suprafaţă construită anual. În plus, acum trebuie mai întâi să construieşti şi apoi să vinzi locuinţele, întrucât a trecut vremea contractării de la faza de proiect. Noi vom etapiza proiectul astfel încât cei care se vor muta pe parcurs să nu aibă de suferit din cauza şantierului continuu şi să beneficieze şi de serviciile necesare. Vor fi efectuate întâi toate lucrările de dotare a terenului cu utilităţi şi alte lucrări de urbanizare". Amplasamentul din Spătarul Preda conferă proiectului avantajul proximităţii de Piaţa Unirii, dar şi de mall-ul Liberty Center, cu acces rapid către multiple mijloace de transport în comun.
"Prasa" a achiziţionat terenul ce a aparţinut fostei fabrici de ulei "Muntenia", pentru suma de 29 milioane de euro. 25% din fonduri au fost asigurate de compania spaniolă "Gea 21". "Gea Prasa", asocierea creată de companiile "Gea 21" şi "Grupo Prasa", mai are în derulare un cartier rezidenţial de lux în zona Lacul Tei din Capitală. Prima fază a proiectului trebuie să se încheie în acest an. "Laguna Residence" presupune construirea a 504 de locuinţe de lux pe un teren de peste cinci hectare, care necesită un efort investiţional de circa 96 milioane de euro. Prima faza a proiectului va dispune de 252 de apartamente. Potrivit ultimelor date disponibile, aproximativ jumătate din locuinţele aferente primei faze au fost vândute până la finele lunii aprilie.
Compania "Prasa" va dezvolta, la Constanţa, alte două proiecte complexe. Dorinel Cazacu ne-a menţionat că cel mai mare proiect va fi realizat în parteneriat cu "Bogaris" (fostă Detea), pe o suprafaţă de 9,5 hectare în zona Parcului Copiilor, lângă lacul Tăbăcărie. Terenul a fost cumpărat, în 2007, în cote egale, de cele două companii, cu suma de aproximativ 60 de milioane de euro.
"Prasa" mai are în plan şi un proiect cu locuinţe de lux în zona plajei "Modern" din Constanţa, pe un teren de 25.000 mp. La finele lunii aprilie, lucrările de proiectare şi urbanism erau în curs de execuţie.
Mai avansat este proiectul dezvoltat în parteneriat cu "Bogaris". La finele lunii aprilie, compania aştepta autorizaţiile necesare pentru demararea lucrărilor de infrastructură. Lucrările de proiectare erau, în perioada menţionată, în curs de realizare. Proiectul prevede amenajarea de apartamente, birouri clasa A, un hotel de 4-5 stele, dar şi de spaţii comerciale complementare mall-ului situat în imediata apropiere. Imobilele au o înălţime variabilă între 4 şi 11 etaje. Dar PUZ-ul mai prevede ridicarea a două turnuri de peste 30 de etaje.
Dorinel Cazacu ne-a precizat că blocurile de locuinţe vor avea un regim mediu de înălţime şi vor beneficia de foarte mult spaţiu verde. Prima etapă de execuţie va consta în amenajarea spaţiilor comerciale şi a birourilor. Construcţia locuinţelor va începe, cel mai probabil, din 2011, în funcţie de evoluţia pieţei. Pentru spaţiile comerciale, "Prasa" vizează amenajarea unor magazine ale căror concepte şi destinaţii să fie complementare funcţiunilor mall-ului existent deja în zonă.
Domnul Cazacu ne-a menţionat că, până în prezent, expunerea "Prasa" pe România este de circa 80 de milioane de euro constând în achiziţia terenurilor pentru proiectele menţionate şi în execuţia cartierului "Laguna Residence", în parteneriat cu "Gea". "Prasa" dezvoltă proiectele imobiliare în parteneriat cu alţi investitori sau prin atragerea de finanţări de la bănci sau de la fondurile de investiţii.
"Prasa" are încredere în piaţa noastră imobiliară, care are şanse mari să se aşeze pe premise mult mai sănătoase după ieşirea din blocaj. Potrivit domnului Cazacu, cererea de locuinţe este, în continuare foarte mare şi trebuie, cumva, acoperită. Cea mai mare parte a cererii vine din partea celor cu venituri medii şi care au nevoie de locuinţe pentru folosinţă proprie.