Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Preţul oţelului s-ar putea redresa, dar pe termen lung

Materiale /

Preţul oţelului s-ar putea redresa, dar pe termen lung
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    De la mijlocul lui 2014, cotaţia a scăzut cu aproape 75%

    Preţul oţelului a fost supus presiunilor, anul trecut, din cauza impactului dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, dar şi a exporturilor masive şi ieftine din China, India şi Coreea de Sud, care au inundat pieţele siderurgice.

    În plus, preţul este afectat de faptul că cererea de oţel scade semnificativ din cauza încetinirii creşterii industriale, a volatilităţii sectorului energetic, respectiv a reorientării industriei auto către utilizarea de aluminiu.

    Conform Trading Economics, preţul oţelului a scăzut cu 265 de dolari tona sau 56% în ultimele 12 luni, de la 475 dolari tona în februarie 2015. De la mijlocul lui 2014, preţul oţelului a pierdut aproape 75%.

    În acest context, Uniunea Europeană a majorat taxele de import pentru produsele siderurgice, SUA - la fel, iar China, care produce aproape 50% din oţelul mondial, se vede nevoită să-şi diminueze capacitatea. Drept urmare, după un uşor avans recent al preţurilor, am putea asista la stabilizarea industriei oţelului, însă nu în viitorul apropiat, ci pe termen lung, după cum aşteaptă analiştii.

    Industria oţelului din China a pierdut 53,1 miliarde de yuani în 2015, potrivit Asociaţiei Oţelului din ţară. China are o capacitate de producţie anuală de aproape 1,2 miliarde de tone, iar cererea internă este de circa 700 de milioane de tone. Exporturile chineze de profil către UE au crescut de la 4,5 milioane de tone în 2014 la 7 milioane de tone în 2015.

    În aceste condiţii, în UE, preţul oţelului a scăzut de la 600 de euro tona la circa 350 de euro tona.

    China încearcă să-şi diminueze capacitatea de producţie a oţelului cu 150 de milioane de tone anul aces-ta. În ianuarie, ţara asiatică a exportat 9,74 milioane de tone produse din oţel, cu 5,3% mai puţin decât în ianuarie 2014. Recent, cei mai mari producători siderurgici din lume, printre care "ArcelorMittal", "Steel Dynamics" şi "Nucor" Corp., au raportat, pentru 2015, cele mai mari pierderi din existenţa lor. Din cauza pierderilor majore, numeroase companii de profil din Europa şi America şi-au redus semnificativ investiţiile în proiecte viitoare şi au suspendat operaţiunile la facilităţile existente.

    Aceste iniţiative vor reduce livrările de profil. În opinia anliştilor, odată cu majorarea taxelor de import de către Europa şi America, putem aştepta un declin şi mai mare al producţiei "ieftine", dar va fi nevoie de timp ca piaţa de profil să se reechilibreze, astfel că îmbunătăţirea preţurilor nu va veni prea curând.

    Shinichiro Ozaki, analist la Daiwa Securities, afirmă: "Supracapacitatea de pe piaţa oţelului se va menţine în 2016 şi este posibil să pună presiune pe preţuri".

    Nippon Steel: "O redresare semnificativă a pieţei oţelului este puţin probabilă"

    Scăderea preţurilor a pus pe pierderi majoritatea topitoriilor din China, spunea, la jumătatea lunii februarie, vicepreşedintele "Nippon Steel & Sumitomo Metal" Corp., Katsuhiko Ota, citat de Reuters. Domnia sa susţine că preţul tablelor de oţel laminate la cald a scăzut la 260-270 dolari tona în intervalul noiembrie-decembrie 2015, însă de atunci a revenit la circa 300 de dolari. Ota menţionează: "Nu aştept ca preţul să mai scadă sub 270 de dolari tona, în condiţiile în care toţi producătorii au avut ceva de învăţat". Totuşi, spune oficialul companiei, o redresare semnificativă este puţin probabilă.

    Producţia mondială de oţel a scăzut cu 2,8% în 2015

    Producţia mondială de oţel a scăzut cu 2,8% anul trecut, faţă de 2014, la 1,6 miliarde de tone, potrivit Asociaţiei Mondiale a Oţelului (WSA), care precizează că singura regiune în care a fost consemnată creştere, per ansamblu, este Oceania.

    WSA informează că producţia de oţel din Asia a însumat 1,11 miliarde de tone în 2015, cu 2,3% mai puţin decât în 2014. Conform datelor asociaţiei, producţia de oţel a Chinei a fost de 803,8 milioane de tone anul trecut, în scădere cu 2,3%, iar cea a Japoniei - de 105,2 milioane de tone, în scădere cu 5%. Cota Chinei în producţia globală de oţel a crescut, anul trecut, la 49,5%, de la 49,3% în 2014.

    India a produs 89,6 milioane de tone de oţel în 2015, mai mult cu 2,6% decât în 2014, iar Coreea de Sud- 69,7 milioane de tone, mai puţin cu 2,6% faţă de anul anterior.

    Uniunea Europeană a fabricat o cantitate de oţel de 166,2 milioane de tone, în declin cu 1,8%. Germania a dat pieţei 42,7 milioane tone de oţel anul trecut, cu 0,6% mai puţin decât în 2014, Italia - 22 de milioane de tone (-7,1%), Franţa - 15 milioane de tone (-7,2%), iar Spania - 14,9 milioane de tone (+4,4%).

    România a produs 3,3 milioane de tone de oţel anul trecut, cu 5,4% mai mult decât în 2014.

    În America de Nord, producţia de oţel a atins 110,7 milioane de tone, în scădere cu 8,6%. SUA au fabricat 78,9 milioane tone de oţel, cu 10,5% mai puţin decât în 2014.

    Comunitatea Statelor Independente (CSI) a avut o producţie de oţel de 101,5 milioane de tone în 2015, mai mică cu 4,3% faţă de 2014. Rusia a produs 71,1 milioane de tone, cu 0,5% mai puţin decât în anul anterior.

    În America de Sud, producţia de oţel s-a redus cu 2,5%, la 43,9 milioane de tone.

    Potrivit Global Forecasting Service din cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), consumul global de oţel a scăzut în 2015 pentru prima oară în ultimii şase ani (-3,2%), ceea ce arată un declin major în China, care s-a resimţit pe pieţele emergente.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional