Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Problema utilităţilor rămâne stringentă în sudul Sectorului 4

F.A. Locuinţe /

 Problema utilităţilor rămâne stringentă în sudul Sectorului 4
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Suprafeţele minime ale încăperilor unei locuinţe, stabilite în legea locuinţei, nu pot fi impunse în condiţiile în care apartamentele cu încăperi foarte mici sunt atât de căutate pe piaţă, apreciază Daniel Cărămidă, arhitectul şef al Sectorului 4.

    În sudul Capitalei dezvoltatorii rezidenţiali încearcă să aducă produsul finit la un preţ cât mai scăzut apelând câteodată la compromisuri în ceea ce priveşte suprafaţa apartamentelor. Având în vedere cererea mare de locuinţe şi slaba putere de cumpărare a populaţiei, autorităţile nu sunt în măsură să refuze proiecte de investiţii atât timp cât acestea respectă Planul Urbanistic General al Bucureştiului.

    Daniel Cărămidă, arhitectul şef al Sectorului 4, ne-a precizat: "Este o problemă cumva socială. Se construiesc multe garsoniere. Sunt blocuri de garsoniere, cu suprafeţe rezonabile duse spre 40 - 45 mp, dar care nu vor fi locuinte numai de una sau două persoane. Atât îşi pot permite locatarii. "

    Proiect rezidenţial nou lângă piaţa de Gros

    Zona de sud a Sectorul 4 al Capitalei este împânzită de noi proiecte rezidenţiale. Proprietarii de parcele mici sau mari s-au grăbit să-şi vândă terenurile către dezvoltatori sau să lanseze singuri proiecte rezidenţiale.

    Construcţia unui nou ansamblu rezidenţial de aproape 20 de blocuri mici stă să înceapă în zona pieţei de Gros. La începutul lunii aprilie dezvoltatorul urma să depună documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.

    Este vorba despre un proiect mai vechi care a necesitat elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu. PUD-ul a fost atacat de Prefectura Bucureşti din cauza faptului că terenul era mai mare de 3.000 mp şi ar fi fost necesară realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). După doi ani de judecată procesul a fost câştigat de investitor şi Primăria Sectorului 4, întrucât PUD-ul se încadra în PUZ-ul vechi al sectorului 4 în baza căruia a fost aprobată şi Piaţa de Gros.

    Primăria Sectorului 4 a autorizat în ultimele luni în jur de patru proiecte rezidenţiale. În Berceni va fi construit un ansamblu de trei blocuri cu regimul de înălţime de parter + 4 etaje. În fază de finalizare se află şi nişte blocuri parter + 2 etaje + mansardă în Măgurele.

    PUZ-urile trec cu greu de Primăria Capitalei

    Investiţiile în zona de sud a Sectorului 4 ar lua o şi mai mare amploare dacă reglementările urbanistice ar ţine pasul cu dezvoltarea oraşului. În prezent, investitorii se axează pe zonele unde este permisă ridicarea de clădiri cu un regim de înălţime de parter + 4 etaje. Şi terenurile pe care se pot dezvolta locuinţe parter + etaj + mansardă ar putea prezenta interes pentru investitori dacă Planul Urbanistic General al Capitalei ar permite ridicarea de locuinţe colective.

    O soluţie pentru dezvoltatorii care doresc să construiască pe terenuri de peste 3.000 mp ar fi întocmirea unui P.U.Z. însă este dificil ca acesta să fie aprobat de Primăria Capitalei.

    În prezent, există P.U.Z.-uri realizate pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale ce urmează să fie supuse aprobării Consiliului General al Capitalei.

    Investitorii nu pot conta pe autorităţi pentru drumuri şi utilităţi

    Dezvoltarea reţelelor de utilităţi este atribuţia Primăriei Capitalei. Primăria Sectorului 4 nu poate construi reţele de utilităţi mai lungi de 30 m sau drumuri într-o zonă destructurată. Pe toate drumurile existente în sector au fost deja introduse utilităţi, dar în privinţa construirii de noi drumuri totul depinde de Primăria Capitalei.

    "Primăria Bucureştiului nu conştientizează că aprobarea unui PUZ este şi un angajament pentru primărie să facă drumuri, să facă utilităţi şi după aceea să construiască. Eu nu am cum să rezolv un cartier care se duce undeva mai în câmp. În cazul locuinţelor individuale riscul este al locatarilor, ei merg cu puţ forat, cu fosa septică adică bazin vidanjabil", a explicat Daniel Cărămidă.

    În aceste condiţii se improvizează soluţii la mica înţelegere. "Pe strada Poştalionului utilităţile erau trase, dar spaţiul public rămas pentru a se dezvolta drumul era mai mic decât cel necesar. Am reuşit să rezolvăm local, oamenii ne-au cedat nouă o porţiune de 2-3 m de teren pe care să putem face drumul", a precizat Daniel Cărămidă.

    Au puţine şanse să fie implementate proiectele pentru dezvoltarea de cartiere rezidenţiale pe terenuri mai izolate, care află la o distanţă de 100 m de reţeaua de utilităţi. În condiţiile în care autorităţile nu oferă nici un fel de facilităţi poate deveni neprofitabil pentru investitori să tragă singuri utilităţile şi să facă drumurile.

    În plus, din păcate, nu toţi cei care vor să construiască în sudul Capitalei se informează asupra reglementărilor existente pentru terenul lor. Există persoane care încheie tranzacţii imobiliare şi apoi află că nu pot construi pe acel teren ceea ce şi-au dorit.

    Lipsa spaţiilor verzi va deveni o problemă pe măsură ce zona de sud se dezvoltă

    Primăria Sectorului 4 se află, de asemenea, în imposibilitatea de a amenaja parcuri pentru afluxul de locuitori veniţi în zona de sud. Un parc poate fi amenajat numai pe domeniul public. Aceasta ar însemna realizarea de exproprieri şi procedurile necesare se dovedesc de multe ori a fi foarte anevoioase.

    Totuşi, noile cartiere nu sunt lipsite de spaţii verzi. Dezvoltatorii de ansambluri mari trebuie să asigure toate facilităţile pentru ca apartamentele să fie cumpărate.

    Arhitectul şef al Sectorului 4 apreciază că, pentru moment, nu există o penurie de spaţii verzi în sudul Capitalei, însă odată ce vom ieşi din criză ritmul investiţiilor se va accelera şi se va pune şi această problemă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional