Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Producător de materiale de construcţii"Euroholding" Timişoara finalizează investiţii de 15 milioane de euro în producţia de materiale de construcţii

F.A. Companii /

Luca Serena, preşedinte "Euroholding Group" Timişoara

Luca Serena, preşedinte "Euroholding Group" Timişoara

Deşi sectorul nostru de construcţii este puternic afectat de criză, există şi companii puternice care şi-au securizat contractele pentru 2009 şi, mai mult decât atât, construiesc şi capacităţi noi de producţie pentru materiale de construcţii. O astfel de companie, cu încredere nezdruncinată în piaţa noastră este "Euroholding Group" Timişoara, cu capital italian.

Preşedintele grupului, Luca Serena, ne-a declarat: "Şi noi ne-am schimbat strategia de dezvoltare din cauza crizei. Am reuşit, însă, să ne securizăm suficiente contracte şi continuăm nestingheriţi investiţiile în capacităţile de producţie pentru materiale de construcţie". Domnia sa ne-a precizat că holdingul are în derulare construcţia a două fabrici, în valoare totală de circa 15 milioane de euro. Ambele unităţi vor fi finalizate la începutul toamnei.

Una din fabrici se află la Timişoara şi va fi realizată în cadrul companiei "Europrefabricate". Astfel, totală de producţie anuală va fi de 500.000 mp de prefabricate în fabrica nouă de la Timişoara şi cea veche din Târgovişte. La acestea se adaugă capacităţile de producţie pentru piloni de pod pentru autostrăzi şi podeţi pentru autostrăzi (calvert). Până la finele lunii iunie, circa 8 milioane de euro din totalul de 11 milioane de euro prevăzuţi fuseseră cheltuiţi pentru construcţia fabricii.

Cealaltă investiţie, în valoare de 4,2 milioane de euro, constă într-o unitate de producţie a betonului la Timişoara, în cadrul companiei "Europroducts". Astfel, această societate din grupul "Euroholding" va avea o capacitate productivă anuală a tuturor fabricilor şi a staţiilor de betoane de aproximativ 900.000 metri cubi. În plus, "Europroducts" deţine în proprietate directă trei balastiere. Până la finele lunii iunie, valoarea investiţiilor realizate de compania italiană pentru această capacitate de producţie se cifra la 2,7 milioane de euro. "Aceste investiţii estimăm că vor fi recuperate în circa şase ani", ne-a precizat Luca Serena.

Compania a deci să intre şi în sectorul public al investiţiilor

Încă din toamna anului trecut, "Euroholding Group" şi-a schimbat strategia de dezvoltare de la contractarea de lucrări cu finanţare privată, la lucrări din fonduri publice. A şi fost creată o divizie specială pentru participarea la licitaţii. Luca Serena ne-a declarat: "Strategia noastră a dat roade pentru că, la jumătatea lui 2009, avem contracte câştigate în valoare de circa 20 de milioane de euro, în calitate de antreprenor general sau de subantreprenor. Trei sferturi din contracte sunt cu finanţare europeană". La finele lunii iunie, prin companiile cu care activează pe piaţa construcţiilor, holdingul italian avea speranţă că va finaliza anul 2009 cu o cifră de afaceri apropiată cu cea realizată în 2008.

Autorităţile trebuie să investească direct în construcţii şi infrastructură, ca măsură anticriză

Luca Serena spune că patronatele din construcţii au dreptate când acuză autorităţile că nu au investit cât au promis în infrastructură. La finele lunii iunie, foarte puţine investiţii noi fuseseră scoase la licitaţie de autorităţile publice. Domnul Serena ne-a precizat: "Dacă până în toamnă nu se găsesc resurse pentru lucrări noi, firmele de construcţii vor fi în mare dificultate. Multe IMM-uri şi-au închis deja porţile, iar dacă situaţia nu se remediază, vor fi foarte multe companii mici şi medii care vor intra în faliment. Din păcate, până acum, politicienii s-au concentrat pe alegerile europarlamentare şi mai puţin pe criza economică. Este timpul ca şi în România politicienii să lucreze în interesul economiei".

Preşedintele "Euroholding" susţine că multe guverne ale statelor europene au investit masiv în dezvoltarea infrastructurii. Din păcate, România este codaşă la acest capitol şi trebuie să ia măsuri rapide de remediere a situaţiei, mai ales că investiţiile private în construcţii noi depind de reluarea creditării. La finele lunii iunie, băncile nu dăduseră niciun semnal că ar dori să crediteze mai mult economia şi proiectele imobiliare.

Atenţie la fondurile europene!

Potrivit domnului Serena, o sursă sigură de finanţare o reprezintă fondurile europene, care sunt consistente pentru România. "Din datele publicate de autorităţi la nivelul lunii iunie, reiese că puţine lucrări au fost contractate", a subliniat domnia sa. Preşedintele "Euroholding" Timişoara speră ca România să nu facă aceeaşi greşeală ca Italia în primii ani de apartanenţă la Uniunea Europeană. Atunci, Italia nu reuşise să atragă nici 10% din fondurile europene alocate, iar România nu este ferită de acest pericol. Luca Serena susţine că multe contracte cu finanţare europeană încă sunt în aşteptare pentru că administraţiile locale au dificultăţi în asigurarea co-finanţării.

"Prima Casă", o speranţă pentru piaţa imobiliară

Programul "Prima Casă" ar putea avea un impact pozitiv asupra pieţei imobiliare şi a construcţiilor dacă se adresează şi locuinţelor noi. Luca Serena apreciază că: "Guvernul trebuie să aibă mare grijă la normele de aplicare şi, mai ales, să continue programul în măsura în care mai identifică resurse în afara miliardului de euro în care poate garanta acum achiziţiile de locuinţe. Cu achiziţiile a circa 16.000 de unităţi locative nu se va întâmpla mare lucru, dar piaţa va avea un confort psihologic, după această perioadă de neîncredere".

"Euroholding" are în curs de execuţie un mare ansamblu rezidenţial în Timişoara, cu circa 60 de vile. La finele lunii iunie, 28 de vile au fost construite, din care şase au şi fost vândute. Din cauza crizei, graficul de execuţie a fost prelungit pentru acest cartier, iar demararea celui de-al doilea proiect rezidenţial pregătit pentru Timişoara a fost amânată până când piaţa va redeveni favorabilă.

Optimism pentru evoluţia construcţiilor noi

Optimismul preşedintelui "Euroholding" în ceea ce priveşte viitorul construcţiilor noi din ţara noastră provine din deficitul de locuinţe noi, de calitate: "Chiar dacă nu este solvabilă, cererea este foarte mare. Criza a prins România abia la începutul dezvoltării, nu numai pe piaţa de locuinţe, ci şi pe piaţa clădirilor de birouri şi a celor comerciale şi industriale. Deci, premisele revenirii pe un trend ascendent sunt foarte bune".

Luca Serena afirmă că preţurile vor intra în limite normale, din cauza lipsei cererii, deşi încă mai sunt oferte scumpe pe piaţă. Domnia sa ne-a declarat: "Cu siguranţă că această corecţie de preţuri va conduce la maturizarea pieţei. Acum, piaţa se confruntă cu o finanţare foarte scumpă, dar şi cu o lipsă de încredere în nivelul actual de preţuri. Aşteptările cumpărătorilor sunt de înţeles având în vedere că unele proprietăţi aveau preţuri de vânzare foarte mari, aproape ca la Berlin". În acest context, domnul Serena susţine că este foarte important ca băncile să accepte să practice dobânzi mai mici pentru credite, în special pentru achiziţiile prin programul "Prima Casă".

Întrebat dacă va mai face achiziţii imobiliare pe timp de criză, datorită preţurilor mult mai mici ca în anii trecuţi, preşedintele "Euroholding" Timişoara ne-a răspuns negativ, menţionând că grupul are suficiente active proprii în România. Nici companiile de construcţii româneşti scoase la vânzare nu îl încântă pe domnul Serena, deşi nu exclude că pot apărea oferte, în următorii ani, care să fie atractive pentru grupul italian.

132 milioane de euro, cifra de afaceri pe 2008 a grupului în România

După 12 ani de activitate în România, Grupul "Euroholding" Timişoara a închis anul 2008 cu un bilanţ excepţional, având în vedere că a fost atinsă cea mai mare cifră de afaceri de până acum şi cel mai mare profit realizat. Astfel, "Euroholding" a avut, anul trecut, în România, o cifră de afaceri de 132 milioane de euro, cu un EBITDA (profit înainte de plata taxelor, a dobânzilor şi a altor impozite) de 14 milioane de euro. Din cifra de afaceri, 54 milioane de euro a fost realizată de "Euroconstruct" Timişoara. În 2008, holdingul italian a condus o politică de analizare a îndeplinirii obiectivelor, oferind propriilor angajaţi (1.300 în total) prime în valoare de 700.000 euro. Grupul a investit în pregătirea salariaţilor peste 150.000 de euro.

Prezentă în România din 1994, cu sediul în Timişoara, "Euroholding" controlează cele 10 societăţi ale Grupului "Industrie Maurizio Peruzzo" în România, definind strategiile de grup, coordonând societăţile participante şi oferindu-le suport printr-un pachet de servicii centralizate.

Pentru a fi aproape de clienţii săi, în 1994, "Industrie Maurizio Peruzzo" a deschis, la Timişoara, "I.M.P. Romania Industrial & Co" SA. Varietatea produselor a fost amplificată şi diversificată de "Netex" SA Bistriţa care, în anul 2002, se uneşte cu Grupul.

Anticipând dezvoltarea pieţei construcţiilor în România, în anul 1995, "Industrie Maurizio Peruzzo" îşi orientează experienţa acumulată în Italia înspre acest sector, achiziţionând "Euroconstruct" SA, societate cotată la bursă şi certificată ISO 9001. Pentru a-şi completa şi a-şi optimiza oferta de servicii în sectorul construcţiilor, au fost fondate alte şase societăţi de profil, coordonate de "Euroholding", respectiv Europrefabricate, Euroconstruct, Eurodesign Favero&Milan, Eurologistica, Europroducts şi Monlandys. În urmă cu doi ani, "Euroholding" şi-a mărit portofoliul prin achiziţia companiei de construcţii "Marcora".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional