Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Producătorii se aşteaptă la o creştere de circa 20% a pieţei cimentului în acest an

F.A. Materiale /

Fabrica Romcif-Carpatcement

Fabrica Romcif-Carpatcement

Producătorii de ciment prezenţi pe piaţa noastră se aşteaptă ca, anul 2007 să aducă o creştere a pieţei de circa 15-20%. În consecinţă, afacerile cu ciment ale fiecărui producător vor înregistra majorări similare. Mihai Rohan, directorul general al "Carpatcement România" ne-a spus: "Numai în Bucureşti am înregistrat o majorare a livrărilor, în lunile de vară ale anului trecut, cu circa 40% faţă de perioada similară din 2005. Livrările de ciment din luna decembrie 2006 au fost de cel puţin cinci ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt datorat şi condiţiilor meteo neobişnuit de favorabile. În condiţiile menţinerii trendului ascendent al pieţei, în 2007 preconizăm o creştere a afacerilor cu ciment similară cu cea înregistrată în 2006".

Markus Wirth, directorul general al "Holcim Româ-nia", ne-a declarat: "Pentru anul acesta estimăm o creştere de circa 15% a pieţei cimentului. De aproximativ trei ani, piaţa a crescut în mod constant cu peste 15%. Pentru anii următori anticipăm o rată de creştere similară. Principalii factori care vor determina creşterea în volum a pieţei vor fi marile proiecte de dezvoltare a infrastructurii, pentru care bugetele programate de autorităţi sunt mai mari decât banii alocaţi în 2006, dar şi creşterea numărului de proiecte rezidenţiale".

La rândul său, Philippe Questiaux, preşedintele "Lafarge Ciment România", ne-a spus că provocările principale cu care se va confrunta România după aderare sunt legate de menţinerea creşterii economice fără majorarea inflaţiei. Din perspectiva socio-economică, ţara noastră trebuie să îşi echilibreze dezvoltarea astfel încât să beneficieze regiunile şi persoanele cel mai puţin prospere. "Integrarea efectivă nu a ridicat probleme deosebite pentru . Urmărim cu prioritate aspectele legate de dezvoltarea şi creşterea activităţii noastre pentru a răs-punde creşterii pieţei, în timp ce ne preocupă con-formarea la normele de mediu UE", a adăugat domnia sa.

Conducerea "Lafarge Ciment" apreciază că 2007 va fi, în linii mari, similar anului anterior şi indicatorii de creştere a pieţei vor fi apropiaţi cu cei înregistraţi în 2006. Totodată, fondurile structurale şi de coeziune vor putea fi accesate prin proiecte abia în semestrul al doilea al anului în curs, motiv pentru care Philippe Ques-tiaux anticipează că impactul crescut al acestor măsuri de echilibrare a dezvoltării comunităţilor va începe să se facă simţit după a doua jumătate a anului 2008, inclusiv în activitatea tuturor producătorilor de ciment.

Cimentul se va scumpi cu

circa 4%

Pentru acest an, directorul "Carpatcement" estimează o scumpire a cimentului de circa 4%, faţă de nivelul anului trecut.

Potrivit directorului "Lafarge Ciment", creşterea preţului mediu al cimentului s-a situat, în 2006, sub valoarea inflaţiei anuale. "În aceste condiţii, nu ne-am acoperit costurile majorate în a doua jumătate a anului 2005 şi în 2006, ca urmare a creşterii preţurilor la energie, în special, precum şi a unora dintre preţurile materiilor prime şi materialelor", ne-a de-clarat Philippe Questiaux.

Piaţa îşi va atinge maximul în anii 2010-2014

Pentru următorii cinci ani, producătorii estimează o creştere anuală a pieţei construcţiilor de minim 12-15%, a subliniat Mihai Rohan.

Philippe Questiaux crede că piaţa îşi va atinge maximul în anii 2010 - 2014, în măsura în care ritmul de dezvoltare al acesteia se va menţine la acelaşi nivel. Domnia sa ne-a precizat: "Aspectele care continuă să ne preocupe mai mult sunt legate de costul utilităţilor şi al unora dintre materiile prime. În România, a pregătit, încă de la început, activităţile şi procesele sale de fabricaţie pentru momentul aderării la Uniunea Europeană, iar integrarea efectivă nu a ridicat probleme pentru noi. Urmărim cu prioritate aspectele de conformare la normele de mediu UE".

Markus Wirth ne-a declarat că sectorul materialelor de construcţii va înregistra un trend ascendent, în pe-rioa-da următoare, datorită continuării marilor proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi a numărului foarte mare de proiecte rezidenţiale. Domeniul proiectelor rezidenţiale îşi va menţine ritmul de creştere datorită deficitului mare de locuinţe, care este înregistrat mai ales în Bucureşti şi în alte zone urbane, dar şi ca urmare a noilor perspective de achiziţionare a unei locuinţe.

Pentru a face faţă cererii, companiile se pregătesc să majoreze capacităţile de producţie a cimentului

Conducerea "Holcim Româ-nia" susţine că a prevăzut creşterea în volum a pieţei şi a investit deja într-o nouă linie de producţie pentru ciment gri la Câmpulung. Aceasta va fi cea mai mare linie de producţie din România, iar, după finalizarea lucrărilor, va fi una dintre cele mai mari din Europa. "Noua linie de uscare a cimentului va fi funcţională începând cu primul trimestru al anului 2008. are în vedere mărirea capacităţii de exploatare şi măcinare a materiilor prime şi a producţiei de ciment la fabrica din Aleşd", ne-a precizat Markus Wirth.

"Carpatcement Holding" estimează o dublare a capacităţii de producţie până în anul 2010. Pentru acest lucru, societatea îşi propune un ritm investiţional anual de circa 35 milioane de euro.

Programul de investiţii al "Lafarge Ciment" s-a cifrat, anul trecut, la aproximativ 50 milioane de euro. Principalele obiective au fost punerea în funcţiune a instalaţiilor şi echipamentelor pentru creşterea capacităţii de deservire a clienţilor (Medgidia) şi îmbunătăţirea indicatorilor de mediu şi conformarea la standardele UE (Hoghiz). Alte investiţii au fost derulate pentru trainingul tehnic şi managerial al propriilor colaboratori, îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă al acestora.

Compania "Carpatcement Holding", divizia din România a Grupului "HeidelbergCement", a raportat, în anul 2006, pentru cele trei companii - ciment, betoane şi agregate - o cifră de afaceri de 980 milioane de lei (circa 280 milioane de euro). Suma este cu 39% mai mare decat în 2005, an în care cifra de afaceri a fost de 705 milioane de lei.

Divizia de ciment a înregistrat o cifră de afaceri de 781 milioane de lei (225 milioane de euro), în creştere cu aproximativ 40% faţă de cea din 2005. Mihai Rohan, directorul general al "Carpatcement Holding", estimează, pentru acest an, o creştere de circa 10% a cifrei de afaceri.

Grupul a investit, anul trecut, aproximativ 25 milioane de euro în modernizarea fabricii de la Fieni, reducerea consumurilor specifice, îmbunătăţirea măsurilor de protecţie a mediului, utilizarea combustibililor solizi la fabricile de la Bicaz şi Deva şi pentru instalaţiile ce utilizează combustibili alternativi. Investiţiile totale pentru protecţia mediului realizate în cele trei fabrici, începând din 1998 până în prezent, se ridică la aproximativ 20 milioane de euro. Pentru anul acesta, compania a alocat 32 milioane de euro pentru toate investiţiile planificate. n

În domeniul de producţie în care "Lafarge" activează în ţara noastră (ciment, agregate, betoane, plăci de gips-carton) 2005 a fost anul în care cifra de afaceri a înregistrat valoarea consolidată de aproximativ 240 milioane euro, inclusiv materiale pentru acoperişuri. Numai în domeniul cimentului, programele de investiţii au însumat 65 milioane de euro.

Totuşi, 2005 a fost anul în care activitatea de agregate a înregistrat o stagnare, urmată de o diminuare a vânzărilor faţă de anul 2004, ca urmare a stopării proiectelor de infrastructură rutieră sau de cale ferată, precum şi atingerii capacităţii maxime de producţie a plăcilor de gips-carton.

Philippe Questiaux ne-a mai spus că, în ceea ce priveşte cimentul, decizia de a securiza cea de-a doua linie de producţie de la Medgidia şi a o aloca exportului, s-a dovedit a fi de real folos în condiţiile existenţei unei supracapacităţi şi a unei pieţe interne în creştere robustă, care poate prelua - în viitor - volumele respective. Anul trecut, compania a vândut circa 2,6 milioane tone de ciment, iar pentru acest an, sporirea vânzărilor "Lafarge Ciment" va urma ritmul pieţei. n

"Holcim România" estimează, pentru acest an, o majorare a cifrei de afaceri similară cu ritmul de creştere pe care îl va înregistra piaţa cimentului în acest an. "În ceea ce priveşte vânzările de betoane, ne aşteptăm ca acestea să fie mai mari în comparaţie cu celelalte tipuri de materiale de construcţii, ca urmare a deschiderii de noi linii de producţie şi a distribuirii în locaţii noi", ne-a declarat Markus Wirth, directorul general al companiei.

"Holcim România" a înregistrat, anul trecut, rezultate bune în ceea ce priveşte performanţele operaţionale şi financiare. Conform datelor preliminare, cifra de afaceri a companiei în 2006 a fost de aproximativ 774 milioane de lei (219 milioane de euro). Astfel, a fost o creştere de 28% faţă de 2005, an în care compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 603 milioane de lei (166 milioane de euro).

În anul 2006, "Holcim România" a investit aproximativ 2,5 milioane euro în proiecte privind protecţia mediului. În perioada 1998 - 2005, compania a investit peste 20 milioane euro în domeniul protecţiei mediului.

Tot anul trecut, "Holcim" a cheltuit aproximativ 57 milioane de euro într-o serie de proiecte privind modernizarea tehnologiei de producţie, protecţia mediului, dezvoltarea afacerii, sănătatea şi securitatea în muncă, proiecte sociale şi de resurse umane.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional