Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PRODUSE SIDERURGICEConsumul aparent de produse siderurgice ar putea creşte cu 3-4% în 2011

F.A. Materiale /

Consumul aparent de produse siderurgice ar putea creşte cu 3-4% în 2011

Pe fondul declanşării crizei economice piaţa produselor siderurgice din România a cunoscut o reducere majoră a producţiei şi a consumului. Astfel, anul 2009 a fost cel mai slab din ultimii 10-12 ani în privinţa consumului şi cu cea mai mică producţie din ultimii 45 de ani. În 2010 volumul producţiei la toate grupele de produse a rămas în continuare semnificativ mai mic decât cel realizat în anul de referinţă 2007, un an foarte bun din toate punctele de vedere (producţie, preţuri, consum etc.). Cu toate acestea producţia a crescut în 2010 cu circa 18% faţă de anul precedent, ne-a declarat domnul ing. Călae Mândru, director general "Metalinvest Consulting" şi director în cadrul Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

Potrivit domniei sale, în 2010 producţia internă de produse laminate la cald a fost de aproximativ 3,17 milioane tone, faţă de aproximativ 2,7 milioane tone în 2009. Creşterea producţiei a fost susţinută în special de exportul făcut direct de producători, al cărui volum a crescut cu circa 800.000 tone, reprezentând aproape cu 40% mai mult decât în 2009.

În condiţiile în care importurile de produse siderurgice au crescut şi ele cu aproximativ 300.000 de tone, în unele situaţii chiar la produse pe care producătorii români le-au exportat, consumul aparent (n.r. producţia internă la care se adaugă importurile şi se scad exporturile) înregistrat în anul 2010 este aproape egal cu cel din anul 2009, respectiv 2,75 milioane tone, precizează domnul Mândru.

În 2010 au fost produse 500.000 tone de oţel beton

Producţia internă de oţel beton a fost în 2010 de aproape 500.000 tone. Reducerea consumului intern a determinat, însă, producătorii români să se orienteze spre exporturi, care au fost mult mai mari în anul 2010 faţă de anii precedenţi. Numai circa 320.000 tone au fost orientate spre piaţa internă. Chiar şi în aceste condiţii, oţelul beton este singurul produs pentru care consumul intern se bazează în principal pe producţia autohtonă, subliniază domnul Călae Mândru. Importurile de oţel beton au totalizat anul trecut aproximativ 270.000 tone, din care peste 80.000 în ultimul trimestru al anului.

Tot în 2010, livrările interne de table şi benzi din oţeluri nealiate ale producătorilor români au fost realizate exclusiv de "ArcelorMittal" Galaţi, deşi nu au reprezentat decât 15-22% (în funcţie de sortiment) din producţia acestei companii.

În total producătorii au livrat pe piaţa internă 275.000 tone de benzi laminate la cald din oţeluri nealiate. În acelaşi timp au fost importate aproape 400.000 tone.

Volumul livrărilor interne de benzi laminate la rece din oţeluri nealiate realizate de producători au reprezentat doar 82.000 tone faţă de 265.000 tone volumul importurilor, mai spune reprezentantul "Metalinvest Con­su­lting".

La categoria profilelor siderurgice se constată pentru 2010 un volum mai mare al importurilor faţă de livrările din producţia internă. Acest lucru se datorează, pe de o parte incapacităţii producătorilor români de a răspunde cererii interne, chiar şi numai pentru sortimente din gama proprie de fabricaţie, iar pe de altă parte creşterii consumului intern de europrofile, mult mai avantajoase din punct de vedere economic. Nu în ultimul rând mai poate fi invocată şi o lipsă de preocupare în rândul companiilor româneşti de a trece la producţia internă de europrofile, prin adaptarea şi modernizarea unui laminor existent, apreciază directorul general Metalinvest Consulting.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2010 volumul livrărilor directe de profile siderurgice făcute de producătorii români pe piaţa internă a totalizat mai puţin de 100.000 tone. În acelaşi interval, exporturile au atins aproape 130.000 tone.

De asemenea, numai 17% din producţia autohtonă de ţevi din oţel din 2010 au fost livrate pe piaţa internă, respectiv în jur de 90.000 tone. Consumul intern de circa 290.000 tone, s-a bazat într-o proporţie foarte mare pe importuri, în total în jur de 210.000 tone, mai spune domnul Călae Mândru.

Consum de produse siderurgice de 2,85 - 2,9 milioane tone în 2011

În ceea ce priveşte perspectivele privind consumul aparent în anul 2011, reprezentantul Metalinvest Consulting precizează că, în mod uzual, instituţiile şi organismele de prestigiu din domeniu iau în considerare interdependenţa dintre acesta şi Produsul Intern Brut, raţionament confirmat în general de practica economică.

Având în vedere că ultima proiecţie întocmită de Comisia Naţională de Prognoză privind evoluţia principalilor indicatori economici pentru perioada următoare, în special evoluţia PIB şi evoluţia din sectorul construcţii, prevede pentru anul 2011 o creştere de 1,5%, respectiv de 1,6% faţă de anul precedent "pentru acest an prognozăm un consum aparent de 2,85 - 2,9 milioane tone de produse siderurgice, în creştere cu 3 - 4%", estimează domnul Călae Mândru.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional