Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Profit în creştere pentru toate diviziile grupului Wienerberger

Materiale /

Profit în creştere pentru toate diviziile grupului Wienerberger
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Grupul Wienerberger a înregistrat o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor, în primul semestru din 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum ne-a spus, într-un interviu, Corneliu Fecioru, managing director al Wienerberger Sisteme de Cărămizi.

    Domnia sa apreciază că, în România, nevoia de dezvoltare a locuinţelor rezidenţiale este ridicată în continuare, deoarece mare parte a fondului de locuinţe disponibil este degradat.

    Reporter: Care a fost evoluţia activităţii Wienerberger în primul semestru al anului în curs?

    Corneliu Fecioru: Grupul Wienerberger a înregistrat o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor, în primul semestru din 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu venituri totale în creştere şi cu EBITDA operaţional mai mare cu 34%, până la 181 de milioane de euro.

    Toate diviziile grupului au înregistrat venituri şi profit în creştere, fiind susţinute de evoluţia uşor crescătoare a pieţei, dar şi de măsuri de reducere a costurilor sau optimizare la nivelul mixului de produse comercializate.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru restul anului?

    Corneliu Fecioru: În principiu, ne aşteptăm la o menţinere a tendinţelor actuale pentru restul acestui an, dar cu unele diferenţe regionale. În opinia mea, pieţele din Europa de Est îşi vor păstra evoluţia pozitivă până la finalul lui 2015.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa imobiliară?

    Corneliu Fecioru: Din perspectiva noastră, în România este vizibil trendul pozitiv al pieţei, pe care îl vedem atât în evoluţia materialelor de zidărie, cât şi în evoluţia autorizaţiilor de construcţie emise în primele şase luni din 2015.

    Autorizaţiile pentru locuinţe au crescut cu 22%, la 6 luni, dar această cifră este alcătuită dintr-o creştere accelerată de aproximativ 60% pentru apartamente şi un avans mai modest, de 2%, pentru casele individuale. Ponderea diferită a celor două segmente în total locuinţe conduce la evoluţia pe care a înregistrat-o numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate pentru sectorul rezidenţial.

    Dinamica cea mai vizibilă se observă în Bucureşti şi în zonele limitrofe, unde creşterea este de 20% faţă de anul anterior.

    Evoluţia pozitivă a acestor indicatori se transferă şi în dezvoltarea volumelor de materiale de construcţii.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru următoarea perioadă, în ceea ce priveşte piaţa imobiliară?

    Corneliu Fecioru: În România, nevoia de dezvoltare a locuinţelor rezidenţiale este ridicată în continuare, deoarece mare parte a fondului de locuinţe disponibil este degradat.

    Începând cu a doua jumătate a anului trecut, observăm o creştere a încrederii consumatorilor de a investi în locuinţe. Consider că piaţa imobiliară va avea o evoluţie bună până la finalul anului, mai ales că încrederea crescută a consumatorilor şi condiţiile îmbunătăţite de finanţare se corelează.

    Reporter: Mulţumesc!

    Wienerberger se aşteaptă la o menţinere a tendinţelor actuale pentru restul anului în curs, dar cu unele diferenţe regionale.

    Reprezentanţii grupului apreciază: "Un trend stabil, cu o creştere uşoară, se anticipează în Europa, ceea ce ar trebui să conducă la volume aliniate cu evoluţia pieţelor Diviziei Europene de Materiale Ceramice pentru Construcţii. Preţurile medii mai mari, o îmbunătăţire a mixului de produse comercializat şi continuarea optimizării structurilor de cost vor sprijini creşterea veniturilor şi a profitului".

    Divizia Europeană de Ţevi şi Pavaje se aşteaptă să înregistreze o îmbunătăţire moderată a veniturilor în restul anului. Dezvoltarea segmentului de ţevi din plastic va fi susţinută de pieţele din Europa de Nord şi de proiectele internaţionale. Este preconizat că segmentul de sisteme de canalizare din ceramică îşi va îmbunătăţi substanţial rezultatele pe baza exporturilor către Orientul Mijlociu.

    Wienerberger estimează, de asemenea, o creştere uşoară a volumelor pentru segmentul de pavaje din beton în Europa Centrală şi de Est. În total, această divizie va genera profituri semnificativ mai mari la nivelul întregului an, potrivit aşteptărilor companiei.

    Sectorul construcţiilor rezidenţiale din Europa a fost stabil, cu un trend uşor pozitiv în prima jumătate a lui 2015, dar caracterizat încă prin tendinţe regionale foarte diferite, apreciază reprezentanţii grupului Wienerberger. Aceştia subliniază că Marea Britanie şi Olanda au rămas dinamice, la fel ca pieţele cheie din Europa de Est: România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia. În schimb, condiţiile de piaţă dificile au afectat Franţa, Italia şi Rusia. De asemenea, construcţiile de case unifamiliale şi duplexuri din Austria, Germania şi Elveţia au fost mai slabe decât s-a preconizat şi piaţa renovărilor a încetinit notabil.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional