Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Programele guvernamentale ar putea impulsiona piaţa vopselelor în 2013

F.A. Materiale /

Zoltan Jakab, preşedintele Asociaţiei patronale din Industria de Vopsele din România (AIVR)

Zoltan Jakab, preşedintele Asociaţiei patronale din Industria de Vopsele din România (AIVR)

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul 2013 ar putea să aducă o uşoară redresare a pieţei de vopsele din România. Acest lucru nu va fi însă posibil fără investiţii guvernamentale consistente în programele de reabilitare termică şi de finanţare a construcţiei de locuinţe noi, ne-a declarat Zoltan Jakab, preşedintele Asociaţiei patronale din Industria de Vopsele din România (AIVR)

    Programele de reabilitare termică au sporit cererea pentru tencuieli

    Iarna grea de la începutul anului 2012 a condus la o scădere a rezultatelor trimestrului I cu circa 15% comparativ cu perioada similară din 2011. Această situaţie a afectat rezultatul întregului an 2012, în ciuda unor uşoare creşteri ulterioare înregistrate în trimestrul IV. Prin urmare, în ansamblu, anul 2012 a stagnat la nivelul din 2011, estimează reprezentantul AIVR.

    Deşi acoperirile industriale au scăzut în 2012 cu circa 15% comparativ cu 2011, acoperirile arhitecturale pe bază de apă cu 3% iar cele pe bază de solvent cu circa 15%, rezultatele globale nu au fost afectate datorită creşterii cu aproximativ 20% înregistrate de segmentul de tencuieli. Această creştere s-a datorat ,în principal, programelor de reabilitare termică din anul electoral 2012.

    De asemenea, grupa acoperirilor arhitecturale a fost caracterizată de o uşoară scădere a ponderii (circa 2 - 3 %) produselor pe bază de solvent în favoarea celor pe bază de apă, adaugă domnul Jakab.

    Costul materiilor prime majorează preţurile vopselelor

    Creşterea costurilor legate de materiile prime, utilităţi şi devalorizarea leului au impus producătorilor o majorare a preţurilor de 5 - 10 % în 2012 comparativ cu 2011.

    Anul 2013 a debutat deja pentru producătorii de vopsele cu creşteri ale costurilor legate de utilităţi. Sta­bilitatea raportului leu / euro este de asemenea esenţială în condiţiile în care materiile prime de bază provin din afara ţării. Prin urmare, în luna martie principalii operatori de pe piaţă au anunţat majorări de preţ, precizează domnul Jakab.

    Pe lângă creşterea costurilor de producţie, ca şi în anii precedenţi, piaţa de vopsele este afectată de declinul pieţei imobiliare, de reticenţa populaţiei în demararea de proiecte şi de reducerea activităţii industriale per ansamblu. "Într-un top al problemelor o poziţie fruntaşă ar fi ocupată de lipsa lichidităţilor din piaţă", afirmă preşedintele AIVR.

    Propunere pentru un program guvernamental de renovare a locuinţelor

    AIVR îşi propune să sprijine în acest an iniţierea unui program guvernamental pentru facilitarea accesului populaţiei la credite destinate renovării locuinţei. Programul ar putea asigura în subsidiar şi o creştere a producţiei de lacuri şi vopsele în următorii ani.

    De asemenea, AIVR îşi mai propune să promoveze la export vopselele româneşti.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional