PROTEST APMR: "Producătorii locali de mobilă sunt dezavantajaţi în faţa companiilor procesatoare de cherestea"
Companii / 05 noiembrie 2015

Producătorii de mobilă reuniţi în Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APRM) protestează faţă de lipsa de transparenţă şi cooperare a Ministerului Mediului în ceea ce priveşte aprobarea unei variante a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, care să promoveze valorificarea superioară a resursei lemnoase din ţara noastră.
Reprezentanţii APMR ne-au declarat că este vorba despre avantajarea companiilor străine procesatoare de cherestea care cumpără lemn ca să-l vândă la export, în detrimentul producătorilor locali de mobilă.
În lanţul de la tăierea lemnului până la produsul final, se pare că interesele pentru cherestea sunt mai puternice decât interesele pentru mobilă, susţin oficiali ai APMR, precizând: "Industria de mobilă ia lemnul şi îl foloseşte la producţie aproape pe tot, spre deosebire de companiile străine, care taie copacul, îl frezează, îl face rumeguş direct şi îl vinde în Japonia la preţuri enorme".
Prin noul Cod Silvic, APMR a propus să se asigure dreptul de preempţiune, prin organizarea unei licitaţii între producătorii de mobilă pentru o anumită cotă de masă lemnoasă din cât urmează să taie Romsilva. Această licitaţie ar urma să stabilească un preţ pentru producătorii de mobilă.
APMR a propus ca a doua licitaţie să se facă între firmele care taie şi vând buştenii.
Conform APMR, în Codul Silvic se specifică două principii: să se folosească la maxim lemnul şi, respectiv, sprijinirea dezvoltării industriilor cu specificitate locală prin prelucrarea masei lemnoase.
Oficialii industriei de mobilă susţin: "De exemplu, dacă există firme care fac mobilă în Mureş, atunci trebuie ca acea zonă să se dezvolte folosind lemnul de acolo.
La început, autorităţile ne-au spus că sunt de acord cu noi, după care s-au răzgândit. Dar Ministerul Mediului a făcut Regulamentul de valorificare a masei lemnoase fără să se mai consulte cu nimeni, l-a făcut cum vrea el. Cu siguranţă că acum preţul lemnului va fi dictat de procesatorii care au interes să vândă lemnul în străinătate".