Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RAPORT PREZENTAT DE MUNICIPALITATE ÎN PARLAMENTUn eventual cutremur în Istanbul va afecta 200.000 de clădiri, respectiv trei milioane de locuitori

Internaţional /

Un eventual cutremur în Istanbul va afecta 200.000 de clădiri, respectiv trei milioane de locuitori
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Se estimează că 48.000 de clădiri vor fi grav avariate

    Cutremurul ar genera pierderi economice de aproximativ 17 miliarde de dolari

    Un viitor cutremur în Istanbul (Turcia) va afecta 200.000 de clădiri, care vor suferi da­une de nivel me­diu sau ridicat, ceea ce va avea consecinţe negative asupra a circa trei milioane de locuitori din acest oraş, potrivit unui raport realizat de o echipă a municipalităţii metropolitane din Istanbul, prezentat în luna februarie în Parlament.

    Raportul privind consecinţele unui posibil cutremur în metropolă dezvăluie o proiecţie catastrofală, potrivit dailysabah.com, care menţionează că studiul a fost pregătit în comun de municipalităţile districtelor Avcilar şi Esenler din Istanbul şi prezentat unei comisii parlamentare pentru stabilirea măsurilor care se impun să fie luate.

    Conform documentului, oraşul Istanbul, cu o populaţie de peste 15 milioane de locuitori, este cea mai populată localitate a Turciei şi are un risc constant de cutremure, iar mai multe studii arată că oraşul va suferi în mod inevitabil un seism puternic. În opinia experţilor, nu se pune problema "dacă" va avea loc un cutremur, ci "când" se va produce acesta în Istanbul.

    Raportul municipalităţii arată că a crescut semnificativ numărul clădirilor din Istanbul care nu sunt solide din punct de vedere al structurii. "În districtul Avcilar numărul acestor clădiri a crescut de patru ori şi s-a dublat în zona îndepărtată Silivri", conform raportului.

    Tayfun Kahraman, reprezentant al departamentului de transformare urbană din cadrul municipalităţii Istanbulului, a declarat că există aproximativ 1,16 milioane de clădiri în acest oraş, iar un posibil cutremur ar face ca cel puţin 20% dintre ele să devină inutilizabile, în timp ce altele se vor prăbuşi. Kahraman a menţionat că 48.000 de clădiri sunt aşteptate să fie grav avariate în urma cutremurului, adăugând că infrastructura de furnizare a apei şi gazelor ar avea, de asemenea, probleme.

    "Cutremurul va genera pierderi economice de aproximativ 120 de miliarde de lire turceşti (17 miliarde de dolari)", spune Kahraman, precizând: "Acesată cifră va creşte în funcţie de impactul suplimentar al cutremurului, pentru că el va afecta întreaga economie a Turciei".

    Municipalitatea din Istanbul recomandă îmbunătăţirea reţelei de infrastructură şi transport

    Raportul menţionat a sugerat îmbunătăţirea reţelei de infrastructură şi transport în Istanbul, inclusiv prin autostrăzi, poduri şi viaducte. De asemenea, a recomandat crearea unei foi de parcurs pentru apele potabile şi utilitare, respectiv o strategie pentru distribuţia acestora.

    Tayfun Kahraman a spus că municipalitatea a pregătit deja o hartă a apelor subterane din Istanbul şi lucrează la un sistem care să asocieze aceste ape cu zonele de adăpost temporare.

    La rândul său, Ibrahim Aslan, directorul departamentului de transformare urbană al municipalităţii din Esenler, a declarat că marea parte a fondului imobiliar din district a fost construită în perioada migraţiei din zonele rurale către metropole, în anii "70 şi "80, fără inginerie şi planificare corespunzătoare, iar vârsta medie a clădirilor din district este de 33 de ani.

    Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter în 2019, cel mai mare din perioada mai recentă. Turcia a suferit cutremure devastatoare în trecut, inclusiv unul cu o magnitudine de 7,4, în Gölcük, în 1999. Acesta a ucis peste 17.000 de locuitori din regiune. Turcia se numără printre cele mai active zone seismice din lume, fiind situată pe mai multe falii active, iar cea care are cel mai ridicat potenţial devastator este Falia Anatoliei de Nord (NAF), punctul de întâlnire a plăcilor tectonice anatoliene şi eurasiatice.

    Guvernul turc a alocat două miliarde de dolari pentru proiecte de transformare urbană

    Ministerul Mediului şi Urbanismului din Turcia derulează un proiect la nivel naţional care urmăreşte îmbunătăţirea standardelor de construcţie şi siguranţă pentru 689.658 de case, magazine şi birouri. În ultimii opt ani, ministerul a evacuat sau demolat 673.000 de asemenea unităţi imobiliare, în timp ce lucrările la structurile rămase continuă.

    Guvernul a alocat peste 15 miliarde de lire turceşti (două miliarde de dolari) pentru proiecte de transformare urbană care privesc aproximativ 5 milioane de persoane din peste 1,3 milioane de unităţi locative. Operaţiunea îşi propune să asigure case sigure pentru cel puţin 45% din populaţie.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional