În anii următori eficientizarea consumului de energie în zona rezidenţială şi nu numai, va deveni esenţială. În acest sens, până în anul 2018 clădirile publice noi vor trebui să ajungă la o performanţă energetică apropiată de conceptul "zero energie", iar în 2020 şi celelalte tipuri de clădiri vor trebui să se conformeze la aceeaşi măsură, a precizat domnul Eugen Curteanu, Secretar de stat în Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cadrul celei de a II-a ediţii a conferinţei "Case Pasive în România".
În direcţia creşterii eficienţei energetice a clădirilor reprezentantul MDRT speră ca până la sfârşitul acestui an să fie eficientizate energetic 100.000 de apartamente.
Datorită constrângerilor bugetare, anul trecut Ministerul a propus o nouă variantă a programului de stat, respectiv posibilitatea beneficiarilor de a accesa credite bancare garantate de stat şi cu dobândă subvenţionată pentru a-şi reabilita termic locuinţele. Ministerul intenţionează să introducă o a treia variantă: "În momentul de faţă încercăm să atragem şi o a treia variantă. În urma discuţiilor cu Comisia Europeană, am ajuns să o convingem că o parte din Fondul European pentru Dezvoltare Regională s-ar putea duce spre acest domeniu de interes. 4% din FEDR ar putea fi orientat spre reabilitarea termică a locuinţelor. Ceea ce ne duce spre un număr suficient de mare de locuinţe reabilitate, inclusiv locuinţe individuale, pentru ca în 2020 să ne apropiem de obiectivele strategiei Europa 2020", explică domnul Curteanu.