Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

REABILITARE TERMICĂÎn forma actuală, programul de reabilitare termică este doar "de trecere"

f.a. Consilier /

Mihai Mereuţă

Mihai Mereuţă

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat

Prin Ordonanţa nr. 19/2009 au fost scoase unele dintre măsurile care erau necesare pentru ca procesul de reabilitare termică a locuinţelor să aibă eficienţă maximă. Astfel, s-a renunţat la realizarea sau înlocuirea şarpantelor, închiderea balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic, înlocuirea instalaţiilor. Din acest motiv este confuzie în ţară în ceea ce priveşte programul naţional, consideră Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. Faptul că a scăzut ponderea cheltuielilor care reveneau asociaţiilor de proprietari, de la 33%, la 20%, nu înseamnă nimic dacă, în ansamblu, sunt realizate mai puţine lucrări la imobilele respective.

Ordonanţa nr. 19/2009 prevede doar izolarea termică a pereţilor interiori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor cu unele performante energetic, izolarea termică a planşeului peste subsol şi termo-hidroizolarea terasei. În urma deplasărilor avute în teritoriu domnul Mereuţă a constatat că există multe neclarităţi. Nu se ştie dacă să fie înlocuite sau nu şi instalaţiile, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa nr. 180/2008. Acum rămâne la latitudinea proiectantului să ia această decizie, dacă găseşte justificare. Ar fi fost mai bine ca acest aspect să intre în caietul de sarcini, consideră Mihai Mereuţă. Ca primă consecinţă a acestor schimbări "se va lucra mai greu, pentru că oamenii sunt obişnuiţi cu ceea ce era înainte". Aşa cum este programul acum, este doar "de trecere" şi nu rezolvă în totalitate problema.

Domnul Mereuţă spune: "Noi putem să învăţăm din experienţa de 20 de ani a altora, nu trebuie să repetăm aceleaşi greşeli". De exemplu, între anii 1970 -1990 a fost implementat în Olanda un program de reabilitare termică şi s-a constatat că nu poate avea succesul scontat atât timp cât nu este integrat într-un proces mai amplu de regenerare urbană, proces care vizează totalitatea problemelor cu care se confruntă un cartier rezidenţial.

Prin executarea unui număr mai mic de lucrări Guvernul a urmărit reducerea costurilor, consideră Mihai Mereuţă, pentru că exista presiunea celor 600 de blocuri incluse în program încă din 2006, la care au fost realizate auditul şi proiectul şi care aşteaptau începerea lucrărilor. În multe cazuri administratorii de bloc au constituit deja fondurile care revin asociaţiilor.

Suma acordată pe anul acesta este de 160 de milioane de lei de la buget, la care se adaugă credite de angajament de 200 de milioane de lei. Această sumă ar trebui să ajungă pentru toate cele 600 de blocuri menţionate, dar rămâne nerezolvată problema blocurilor înscrise în program după anul 2006, care sunt lăsate să aştepte în continuare. Programul de reabilitare termică trebuie prioritizat şi astfel să fie suplimentate fondurile, pentru a începe lucrările şi la blocurile intrate mai recent în program, atrage atenţia domnul Mereuţă.

În privinţa relaţiei stabilite cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, domnia sa afirmă că are o colaborare foarte bună cu domnul Răzvan Murgeanu, secretarul de stat din cadrul ministerului care se ocupă de implementarea programului de reabilitare termică. Dar deşi a existat întotdeauna o uşă des-chisă la acesta, instituţia nu a dat curs niciuneia dintre adresele trimise de Asociaţie cu propuneri pentru formularea ordonanţei 18/2009.

Domnul Mihai Mereuţă este de părere că ar fi mai bine ca banii pentru reabilitare să fie acordaţi direct asociaţiilor de proprietari, care să devină responsabili de lucrarea efectuată, mai ales că şi contribuie în cotă parte la costurile totale. În plus, ar trebui acordat asociaţiilor dreptul de a avea iniţiativa în relaţia cu primăriile.

Pentru a extinde programul, domnul Mereuţă este de părere că ar trebui să fie oferite proprietarilor măcar sumele necesare pentru realizarea auditului şi proiectului, în contextul în care decid să suporte pe cont propriu cheltuielile pentru executarea lucrărilor. "Altfel, nu văd de unde va avea statul 4 miliarde de euro, cât estimăm că ar fi necesar doar pentru reabilitarea unui număr de 1.400.000 de apartamente la care această măsură este urgentă", spune Mihai Mereuţă.

Pentru garantarea creditelor pentru eficienţă energetică de care pot beneficia asociaţiile de proprietari, Asociaţia are în lucru un proiect pentru a aduce 20 de milioane de euro prin fondul de garantare DHG din Olanda. "Noi asigurăm băncii prin care vor fi gestionate aceste credite o rată de succes de 80%, deci cu mult peste nivelul maxim cu care se confruntă o bancă în mod normal, fapt ce face acest proiect atractiv. În prezent avem discuţii avansate cu CEC Bank", menţionează domnul Mihai Mereuţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional