Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

REABILITAREA TERMICĂ A CLĂDIRILOR DE LOCUITPrimăriile din ţară au alocat bugete speciale

F.A. Consilier /

Primăriile din ţară au alocat bugete speciale

Alba Iulia

Pentru 2009 este prevăzută în bugetul local suma de 230.000 de lei pentru documentaţie şi execuţie

Până în luna aprilie la Primăria Alba Iulia erau depuse 90 de cereri pentru includerea în program. Alte 9 cereri sunt "în execuţie efectivă", precizează domnul Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Costurile lucrărilor sunt suportate în procent de 50% de Guvern, 30% de Primărie şi 20% de asociaţiile de proprietari. Fondurile se derulează prin Primărie, respectiv prin contract de mandat din partea asociaţiilor de proprietari, urmând ca acestea să intre în posesia sumelor în momentul decontării situaţiilor de lucrări.

Domnul Coşer ne-a precizat că pentru anul 2009 sunt prevăzute în bugetul local sumele de 80.000 de lei pentru proiectare, audit, expertiză şi studiu de fezabilitate, respectiv 150.000 de lei pentru execuţia lucrărilor.

În Municipiul Alba Iulia, până în momentul de faţă programul naţional de reabilitare termică s-a concretizat prin finalizarea unui bloc situat pe Strada Detunata, nr. 16.

Bacău

34 de blocuri sunt gata de start şi mai aşteaptă doar fondurile de la Guvern

Programul de reabilitare termică a locuinţelor continuă în Municipiul Bacău, unde sunt alocaţii bugetare de 400.000 de lei pentru primul trimestru din 2009, fonduri destinate proiectării blocurilor pe cele 5-6-7 tipuri de secţiuni, precizează Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău.

Domnia sa relatează că sunt în proces de definitivare 31 de blocuri, pentru care s-a lucrat la finisaje pe perioada iernii. Lucrările efectuate au o valoare de 1,6 milioane lei, sumă alocată de consiliului local şi care reprezintă 66% din costul total. Aceasta deoarece Primăria a plătit anticipat şi contribuţia de 33% care revenea asociaţiilor de proprietari. Fondurile respective urmează să fie restituite de proprietari instituţiei, excepţie făcând cazurile sociale, adică familiile care înregistrează venituri sub venitul mediu pe membru de familie. În paralel se lucrează pentru centralizarea tuturor declaraţiilor pe proprie răspundere ale proprietarilor pentru stabilirea acestor cazuri sociale.

Alte 34 de blocuri construite înainte de 1990, la care a fost deja realizat auditul energetic, pot intra în lucru şi din luna mai, dacă vin fondurile de la Guvern, reprezentând 50% din costurile totale, susţine dommul Tomescu. Şi în acest caz se aplică sistemul menţionat anterior, prin care Primăria plăteşte iniţial 50%, urmând să recupereze de la proprietari 20%, cu excepţia cazurilor sociale. Costurile estimative suportate de Primărie sub această formă ar fi în jur de 2 milioane de lei, cu menţiunea că pentru a avansa o valoare exactă se impune realizarea în prealabil a proiectului.

În viitorul apropiat urmează să fie definitivată inventarierea tuturor blocurilor, pentru ca Primăria să facă ulterior notificările către asociaţiile de proprietari, iar acestea să depună solicitările la Primărie pentru a intra în program, în forma actualizată a programului, precizează aceeaşi sursă.

Domnul Ionuţ Tomescu ne spune că nu pot fi stabilite sume exacte în bugetul local pentru acest proiect atât timp cât nu se ştie ce sume vor fi primite de la Guvern. Însă pentru a începe lucrările anul acesta, ar trebui ca fondurile să fie trimise până la sfârşitul verii. Cu cât vin mai multe alocaţii şi mai repede, cu atât mai bine, conchide domnia sa.

Botoşani

6 blocuri finalizate în 2009, iar la alte 5 vor fi începute lucrările

În Municipiul Botoşani, programul de reabilitare termică a început în anul 2005, dar primele blocuri au fost finalizate în 2009, patru dintre ele în luna martie, în timp ce alte două urmau să fie finalizate în luna aprilie, în total reprezentând un număr de 12 scări, ne-a precizat domnul Gheorghe Durduc, consilier principal în cadrul Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Botoşani. Finanţarea pentru aceste imobile s-a realizat conform prevederilor ordonanţei 174 pe 2006, completează aceeaşi sursă.

În 2009 vor fi demarate lucrările pentru reabilitarea termică a altor cinci blocuri, reprezentând zece scări, pentru acestea fiind întocmită deja documentaţia. În continuare se vor aplica prevederile din ordonanţa 174, deoarece doar din 2010 poate fi aplicată ordonanţa 18/2009, prin care finanţarea se va realiza cu 50% contribuţia de la Guvern, 30% contribuţia Primăriei şi 20% asociaţiile de proprietari. În plus, locatarii pot beneficia şi de o eşalonare a cheltuielilor aferente pe o perioadă de 12 luni, iar proiectul, auditul şi detaliile de execuţie sunt finanţate de Primărie.

Domnul Gheorghe Durduc estimează costurile totale pentru cele zece scări, la care vor fi executate lucrări în 2009, la 340.000 de lei, din care Primăria asigură în jur de 100.000 de lei. Există şi posibilitatea ca Primăria să preia costurile aferente unui anumit număr de proprietari care reprezintă cazuri sociale deosebite, determinate în urma unor anchete sociale.

Braşov

Peste 300 de dosare au aşteptat în zadar finanţare

În Municipiul Braşov se realizase până în luna aprilie studiul de fezabilitate, pe varianta veche a programului, la un număr de patru blocuri, ne-a spus Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov. Domnia sa estimează la câteva sute numărul dosarelor depuse de asociaţiile de proprietari. Primăria a trimis peste 300 de dosare mai departe, dar nu a fost obţinută finanţare în niciun an.

În luna aprilie urma ca instituţia să desfăşoare pe această temă o campanie de informare a preşedinţilor asociaţiilor de proprietari, prin care să le fie oferite broşuri şi îndrumare. "Vrem să ne mişcăm cât mai repede, vrem să-i încurajăm să pregătească documentaţia în câteva săptămâni", ne-a declarat domnul Toarcea. Sunt multe asociaţii care au confirmat că deja au strâns în fondul de reparaţii cel puţin o parte din sumele care le revin pentru reabilitare, completează aceeaşi sursă.

Pentru alocarea de fonduri din partea primăriei vor avea prioritate asociaţiile care, de exemplu, nu au datorii la bugetul local sau la CET, precizează Sorin Toarcea.

Domnia sa adaugă că municipiul beneficiază de avantajul de a avea acces la experţi în audit energetic, prezenţi la nivel local, în cadrul Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului.

În luna aprilie era alocat un milion de lei pentru anul 2009, respectiv 200.000 de lei pentru proiectare şi 800.000 pentru construcţie. Sursa citată subliniază că în mod cert se va încerca suplimentarea acestei sume la următoarea rectificare bugetară.

Călăraşi

Continuarea programului este în impas deoarece nu sunt constituite asociaţii de proprietari în toate blocurile

În Municipiul Călăraşi există trei asociaţii, reprezentând 15 blocuri, care şi-au manifestat interesul să participe la programul de reabilitare termică şi pentru care s-au făcut expertiza, auditul şi proiectul. La una dintre asociaţii, reprezentând două blocuri, a fost constituită şi o parte din fondurile necesare pentru reabilitare, prin urmare lucrările ar putea să înceapă anul acesta, relatează Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Administrare Fond Locativ din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi.

Domnul Ciocârlan consideră că cea mai mare problemă este dată de faptul că pentru multe blocuri din oraş nu sunt constituite încă asociaţii de proprietari, iar autorităţile nu pot face demersurile necesare decât prin persoane juridice. Pentru rezolvarea acestei probleme, s-a realizat inventarierea blocurilor, iar proprietarii au fost îndrumaţi să contacteze compartimentul de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari. O altă problemă identificată este că, deşi mulţi declară că vor să intre în program, nu toţi au şi documentaţia necesară. În plus "ei nu înţeleg ce oportunitate le oferă programul de reabilitarea termică" şi se cam sperie când vine vorba de contribuţia lor, este de părere domnul Ciocârlan.

În ceea ce priveşte sumele necesare pentru implementarea programului, au fost făcute estimările în urma devizului general pentru cele 15 blocuri menţionate anterior, suma totală fiind de aproximativ 5,3 milioane de lei. Această sumă include nu numai lucrările obligatorii (anveloparea, termoizolarea şi hidroizolarea peste subsol, termoizolarea acoperişului şi înlocuirea ferestrelor cu unele performante din punct de vedere energetic), ci şi o serie de alte lucrări precum reparaţii la elementele de construcţie, atât timp cât pot fi justificate tehnic. "Depinde de ce stabileşte auditorul, pentru că el pune ştampila şi urmăreşte obiectivul de reducere a pierderilor de energie", conchide domnul Ciocârlan. Soluţionarea cazurilor sociale "este treabă delicată", Primăria poate să le sprijine plătind iniţial partea care le revenea, urmând totuşi ca ulterior fondurile respective să fie returnate eşalonat. Răspunderea cade tot în seama statului dacă nu sunt plătite lucrările, subliniază aceeaşi sursă. În acest sens, se încheie un contract de mandat între asociaţie şi primărie, care îi dă posibilitatea celui din urmă să facă demersurile pentru a recupera fondurile alocate.

Piatra Neamţ

Un bloc reabilitat şi 153 de cereri pentru intrarea în program

Până în aprilie 2009 erau înregistrate 153 de cereri pentru includerea în programul de reabilitare termică, precizează reprezentanţii Primăriei Municipiului Piatra Neamţ.

Potrivit aceloraşi surse, în conformitate cu legislaţia aflată în vigoare la momentul contractării, Primăria suportă 33% din cheltuieli pentru blocurile contractate în anul 2009. Suma necesară pentru reabilitare termică în anul 2009 este de 25 190 000 de lei, declară sursele citate.

În Municipiul Piatra Neamţ, prin programul naţional de reabilitare termică a clădirilor de locuit a fost reabilitat până acum un sigur bloc de locuinţe.

Râmnicu Vâlcea

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea precizează că până la mijlocul lunii aprilie, a fost alocată în bugetul pentru anul 2009, suma de 1.200.000 lei pentru finanţarea cotei de 30% a lucrărilor de execuţie la blocurile de locuinţe cuprinse în programul pentru anul 2009, urmând ca finanţarea acestor lucrări să fie completată prin rectificări bugetare viitoare.

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, costurile privind realizarea lucrărilor de proiectare, respectiv: expertiza tehnică, auditul energetic, documentaţia de avizare, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, se suportă în întregime din bugetul local, iar pentru executarea lucrărilor de intervenţie se asigură finanţarea din bugetul local, a 30% din costuri.

Târgovişte

Se fac demersurile necesare pentru obţinerea finanţării pentru un număr cât mai mare de blocuri

În urma modificării Ordonanţei de Urgenţă nr.174/2002 prin OUG 18/2009 - privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, la Primăria Municipiului Târgovişte au fost depuse 87 de solicitări din partea Asociaţiilor de Proprietari.

În baza cererilor depuse, s-au aprobat în Consiliul Local Municipal, indicatorii tehnico-economici pentru 54 de blocuri, respective 86 de scări de bloc. Pentru aceste blocuri, au fost finalizate documentaţiile tehnice, care au fost transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, pentru obţinerea finanţării. De asemenea, primăria are în vedere continuarea demersurilor necesare pentru obţinerea fondurilor şi pentru celelalte blocuri, subliniază Bertha Colea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgovişte.

Conform OUG 180/2008 privind instituirea unor măsuri speciale pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe condominii, contribuţia Primăriei Municipiului Târgovişte este de 30% din valoarea lucrărilor. Pentru anul 2009, Consiliul Local al Municipiului Târgovişte a alocat pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare termică, 10 milioane de lei, precizează aceeaşi sursă.

În Municipiul Târgovişte, în anul 2008, a fost finalizat un singur bloc (blocul 68, amplasat pe B-dul Unirii şi având un regim de înalţime S+P+10 nivele), iar spre finalul anului, au intrat în execuţie de reabilitare termică încă trei blocuri (blocul 38, amplasat pe B-dul Unirii, cu regim de înălţime S+P+4 nivele; blocul 41, tot pe B-dul Unirii, cu S+P+10 nivele şi blocul 55, de pe Str. Radu Gioglovan, cu S+P+10 nivele), relatează doamna Colea.

Vaslui

Pentru reabilitarea tuturor blocurilor care necesită astfel de intervenţii nu ar ajunge bugetul local pe un deceniu

În programul instituit conform OUG 174/2002, în Municipiul Vaslui au fost cuprinse cinci blocuri de locuinţe (blocurile 193, 209, 216, 89 şi 321). La trei dintre acestea (blocurile 193, 209 şi 216), lucrările de izolare termică au fost executate din surse proprii ale locatarilor. Pentru celelalte două blocuri, Primăria Municipiului Vaslui a înaintat solicitare de cuprindere în Programul naţional pe anul 2009, explică Ionel Popa, directorul Agenţiei Locale de Eficienţă Energetică şi Mediu Vaslui.

Domnia sa precizează că până la începutul lunii aprilie 2009 au fost înregistrate patru solicitări pentru cuprinderea în programul de reabilitare, reprezentând un număr de 30 de blocuri.

În ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare, din bugetul local al Municipiului Vaslui a fost alocată pentru anul 2009 suma de 663.000 lei pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică a celor două blocuri menţionate anterior. Cu toate acestea, conform estimărilor, necesarul de fonduri pentru reabilitarea tuturor blocurilor din Municipiul Vaslui care îndeplinesc cerinţele stabilite de OUG 18/2009 este de aproximativ 225 milioane lei, o sumă de peste 10 ori mai mare decât veniturile anuale ale bugetului local, semnalează domnul Ionel Popa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional