Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Recomandari generale privind lucrul cu plăcile EGGER EUROSTRAND OSB/3 - partea 2

Advertorial Materiale /

Recomandari generale privind lucrul cu plăcile EGGER EUROSTRAND OSB/3 - partea 2

În ediţia trecută am văzut care sunt regulile generale de depozitare şi modul în care trebuie făcută aclimatizarea plăcilor înainte de montaj. Acum vom prezenta necesităţile pentru prelucrare şi normele ce trebuie respectate la punerea în operă a produsului, pentru a elimina riscul apariţiei unor efecte nedorite în exploatare.

DEBITAREA ŞI GĂURIREA

Plăcile EUROSTRAND OSB/3 pot fi tăiate, frezate şi găurite cu ajutorul sculelor electrice uzuale pentru lemn, inclusiv cele portabile. EGGER recomandă utilizarea de discuri sau pânze pentru tăierea metalului, iar pentru debitări de precizie, folosirea circularelor fixe. Pentru o debitare cât mai precisă, tăierea ar trebui executată ceva mai lent decât în cazul cherestelei. Găurirea se poate face cu carote speciale pentru lemn.

FIXAREA PE STRUCTURĂ

Fixarea mecanică a plăcilor OSB în elementele de structură se poate face cu cuie, holzşuruburi sau capse. Rigiditatea deosebită a plăcilor, rezultat al dispunerii ortogonale a aşchiilor în stuctura multistrat, face posibilă aplicarea elementelor de fixare chiar aproape de muchie, fără riscul deteriorării acesteia sau a slăbirii legăturii plăcii cu suportul. În principiu, următoarele reguli trebuie avute în vedere pentru un montaj corect :

1. Lungimea de fixare ar trebui să fie de aproximativ 2,5 ori diametrul cuiului/şurubului, dar nu mai puţin de 50 mm.

2. Cuiele şi holzşuruburile trebuie să aibă un diametru de minim 3 mm, iar capsele o grosime de minim 1,53 mm.

3. Distanţa de la elementul de fixare la muchie ar trebui să fie de minim 7 ori diametrul acestuia (de exemplu, 20 mm ptr. cuie de diametru 3 mm).

4. Distanţa dintre cuie/holzşuruburi trebuie să fie de maxim 150 mm de-a lungul muchiilor, şi de maxim 300 mm în câmp; dacă se lucrează cu capse, distanţele de montaj se reduc la jumătate (75 mm muchie / 150 mm în câmp).

5. Pentru o bună fixare şi rezistenţă sporită la smulgere, recomandăm evitarea cuielor obişnuite de dulgherie şi utilizarea în schimb a cuielor striate sau spiralate din oţel inoxidabil, respectiv a holzşuruburilor galvanizate pentru lemn (autofiletante sau autoforante). Dacă montajul se realizează cu capse, atunci trebuie avut în vedere ca acestea să fie introduse întotdeauna înclinat, la un unghi de aproximativ 30°.

ALTE REGULI GENERALE DE MONTAJ

Pentru un montaj corect, următoarele reguli simple trebuie respectate:

1. În cazul utilizării drept astereală sau element structural de planşeu, plăcile se fizează întotdeauna cu latura lungă, perpendicular pe elementele suport (căpriori, grinzi), respectiv cu latura scurtă sprijinind pe acestea.

2. Pe suprafeţe înclinate (şarpante) sau orizontale (planşee), rândurile de plăci se montează decalând cu minim 40 cm rosturile dintre laturile scurte ale plăcilor din rândurile adiacente. Este interzisă cu desăvârşire panotarea cu rosturi în cruce.

3. Toate laturile scurte trebuie sprijinite şi fixate pe elemente de susţinere (căpriori, grinzi, şipci de montaj). Nu se admit panotări cu laturile scurte ale plăcilor nesusţinute (în consolă).

4. În cazul pereţilor, plăcile pot fi dispuse atât orizontal, cât şi vertical. Pentru minimizarea pierderilor, se recomandă alegerea plăcilor din programul de stoc al producătorului cu lungimea cea mai apropiată de înălţimea etajului.

O atenţie deosebită trebuie acordată rosturilor de montaj dintre plăci (rosturi de dilataţie) : :

1. În toate situaţiile, între muchiile plăcilor se va lasă un rost de 2-3 mm, necesar disipării tensiunilor provenite din posibilele diferenţe de umiditate dintre plăci şi/sau elementul structural de suport (grinzi/montanţi/căpriori). Capetele cuielor/holzşuruburilor trebuie îngropate în placă, astfel încât zona striată/filetată a tijei să între 2-3 mm în material.

2. Între panotajul pereţilor şi suprafaţa planşeului trebuie prevăzut un rost de dilataţie de minim 25 mm.

3. Pe conturul camerei, la îmbinarea planşeului cu pereţii adiacenţi, trebuie lăsat un rost de dilataţie perimetral de aproximativ 15 mm.

4. La deschideri mari ale suprafeţei panotate, se va prevedea câte un rost de dilataţie permanent elastic de 10-15 mm la fiecare 10m de panotaj continuu.

ÎNCLEIEREA PROFILULUI N&F

Pentru incleierea plăcilor OSB cu profil N&F se vor utiliza adezivi PVAC din grupele de rezistenţă D3 şi D4. Aplicarea adezivului se face conform figurii. Intărirea imbinării cu adeziv se face sub presiune, aplicată cel puţin 24 de ore. Presiunea de apăsare poate fi generată cu ajutorul penelor sau centurilor. Penele trebuie inlăturate imediat după incleiere, pentru a permite dilataţia libera a pardoselii şi pentru a nu prejudicia izolaţia acustică. Marginile plăcilor vor fi acoperite cu adeziv, pentru a evita scârţâiturile.

EGGER oferă soluţii de calitate pentru toate etapele unei construcţii: pentru pardoseala, pereţi, tavan şi acoperiş.

Informaţii adiţionale despre EGGER EUROSTRANDŸ OSB/3 sunt disponibile pe www.egger.com la secţiunea produse pentru construcţii.

Informaţii adiţionale despre EGGER EUROSTRAND OSB/3 sunt disponibile pe www.egger.com la secţiunea produse pentru construcţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional