Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RFV Ungaria: Până în 2015 vor fi făcute investiţii de 130 milioane lei în sisteme energetice eficiente

F.A. Companii /

Akos Kassai, director executiv responsabil cu dezvoltarea regională a RFV

Akos Kassai, director executiv responsabil cu dezvoltarea regională a RFV

Compania Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) reabilitează sistemul de termoficare din Gheorgheni, judeţul Harghita. De asemenea, a câştigat recent licitaţia cu privire la reabilitarea, modernizarea şi operarea serviciului de termoficare din Zalău şi licitaţia din oraşul Târgu-Mureş.

Ákos Kassai, director executiv responsabil cu dezvoltarea regională a RFV, ne-a declarat că, în condiţiile în care vor mai fi anunţate licitaţii de acest gen şi în alte localităţi, compania este interesată să participe la ele (evident, după o analiză atentă a situaţiei).

Compania RFV, listată la bursa din Ungaria, este specializată în construcţia de sisteme energetice eficiente, are numeroase lucrări de referinţă în Ungaria, dar şi în România.

"Soluţiile energetice de o mare complexitate, care constau în îmbinarea profesională a obiectivului nostru, acela de creştere a eficienţei, cu utilizarea surselor de energie fosile regenerabile, la care se adaugă o concepţie tehnică independentă de tehnologie sau marcă sunt, de asemenea, o noutate în Europa Centrală şi de Est", susţine domnul Kassai.

Investiţiile estimate se ridică la 130 milioane de lei

Programul de investiţii care va începe acum, estimat la 130 de milioane de lei, vizează dezvoltarea şi modernizarea continuă a sistemului de termoficare, precum şi operarea sistemului reabilitat pe o perioadă de 49 de ani. Investiţiile demarează după semnarea contractului de delegare a gestiunii serviciului, programată pentru septembrie, prin lansarea comenzilor pentru instalaţiile principale. "Pentru sezonul de încălzire, ne aşteptăm anul următor la o ameliorare semnificativă, pe o arie extinsă, a serviciului de termoficare. Noile capacităţi de producţie vor fi puse în funcţiune deja în luna august a anului următor. Alimentarea cu energie termică a instituţiilor publice şi a consumatorilor cas­nici aflaţi în prezent pe reţeaua de termoficare reprezintă o prioritate pentru companie", subliniază domnul Kassai.

Pe parcursul lucrărilor de modernizare şi reabilitare, vor beneficia de întâietate zonele cu cele mai multe cereri pentru rebranşare, în vederea prestării unui serviciu de calitate pentru cât mai mulţi consumatori. Astfel, cererea va fi principalul factor în stabilirea zonelor unde vor începe cel mai curând lucrările de modernizare.

Reţeaua de conducte va fi în mare parte reabilitată în primii doi ani.

Ákos Kassai afirmă: "În primăvara anului 2011 ne propunem să punem în funcţiune cazanul de cogenerare pe bază de biomasă, urmând ca în decembrie 2011 să pornim parţial centrala de cogenerare."

La jumătatea lunii septembrie, se derulau procedurile pentru semnarea contractului de delegare a serviciului cu Consiliul Local din Zalău. Concomitent, au fost deja demarate lucrările de proiectare şi erau întreprinse demersurile pentru obţinerea avizelor.

RFV îşi propune să înceapă furnizarea de încălzire pe sistemul vechi până în data de 15 noiembrie 2010. Programul de investiţii de 4 ani care va începe acum va fi finalizat până în anul 2015, întregul sistem de producţie a energiei urmând să fie pus în funcţiune în următorii 3-4 ani. În condiţiile în care rebranşarea pe sistem a populaţiei va fi mai rapidă, acest interval va putea fi micşorat.

RFV vrea să rebranşeze cât mai mulţi consumatori

Reţeaua pe care urmează să o preia RFV are o vechime de 30 de ani, cu mai multe tronsoane dezactivate de ani de zile. Pierderile din sistemul actual sunt foarte mari, peste 40%. "Este foarte important să efectuăm lucrările de reparaţii şi de modernizare necesare cât mai repede, ca să putem opera sistemul în regim eficient", afirmă domnul Kassai.

Pe vremuri, 21.000 de locuinţe din Zalău erau racordate la sistemul de termoficare iar astăzi, datorită gradului ridicat de uzură şi a deprecierii calităţii serviciului, numai 750 de locuinţe şi 31 de instituţii sunt alimentate de sistem. Domnul Ákos Kassai ne-a declarat: "Compania noastră îşi propune să recâştige cât mai mulţi consumatori debranşaţi de pe reţea, având în vedere că, după modernizarea sistemului, calitatea serviciului şi siguranţa alimentării cu energie termică se vor îmbunătăţi drastic."

Sunt vizate sursele de energie regenerabilă

Cea mai mare noutate o constituie filozofia de afaceri a companiei, lucru care se reflectă şi în detaliile tehnice, susţine domnul Kassai. RFV construieşte un sis­tem energetic identificând nevoile individuale de consum, folosind surse de energie accesibile pe plan local şi implementarea unor tehnologii de ultimă oră la nivel mondial.

Pentru sustenabilitatea şi eficienţa economică a proiectului, RFV se bazează foarte mult, pe lângă dezvoltările ce vizează eficienţa energetică, pe sursele de energie regenerabile. În vederea alimentării consumatorilor industriali, compania doreşte să pună în funcţiune o capacitate de producţie a energiei termice de înaltă eficienţă care, pe lângă energie termică, va produce şi energie electrică, fiind prima iniţiativă de acest gen în judeţul Sălaj.

Capacitatea de producţie a energiei termice va fi, în continuare, în mare parte asigurată din cazane pe biomasă. După realizarea lucrărilor de reabilitare ale reţelelor randamentul serviciului va creşte considerabil iar siguranţa şi calitatea serviciului se vor îmbunătăţi drastic.

Până în prezent, RFV a avut în proprietate şi a operat o capacitate termică de 75 MWt la care se adaugă capacitatea termică a sistemului din Zalău de încă 75 MWt, capacitatea electrică urmând să fie de 10 MWe.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional