Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

RIVER INVESTÎncepe construcţia a 66.000 mp de birouri în "Sema Parc"

F.A. Companii /

Începe construcţia a 66.000 mp de birouri în "Sema Parc"

Întregul proiect va fi finalizat după 2020

Proiectul "Sema Parc" din Capitală, amplasat pe Splaiul Independenţei, pe terenul fostei fabrici Semănătoarea, avea finalizate, la finele lunii mai, două clădiri de birouri clasa A, care totalizează 50.000 mp. Acestora le este alocată o parcare subterană de 30.000 mp. Cele două imobile de birouri au primit nominalizarea de "Cea mai bună dezvoltare de birouri a anului 2008" la două dintre cele mai importante competiţii de profil - Cij Awards şi Southeas-tern European Real Estate Awards.

Sorin Nistor, director Strategy & Business Development în cadrul "River Invest", compania care dezvoltă "Sema Parc", ne-a declarat că, în acest an, mai sunt propuse pentru execuţie încă patru clădiri de birouri clasa A. Acestea vor avea, în total, 66.000 mp, la care se adaugă 40.000 mp parcare subterană. "Clădirea amplasată pe Splaiul Independenţei va fi pe parter şi 14 etaje, iar celelalte trei clădiri vor avea un regim de înălţime parter şi cinci etaje", ne-a precizat domnia sa.

La finele lunii mari, "River Invest" finalizase deja proiectarea pentru aceste imobile şi aştepta eliberarea autorizaţiei de construcţie. Domnul Nistor ne-a explicat: "O parte dintre lucrările preliminare de amenajare a terenului au fost deja efectuate. Ne aflăm în situaţia de a demara construcţia".

Compania a realizat investiţii de 120 de milioane de euro

Ritmul de dezvoltare al amplului proiect "Sema Parc" a fost afectat de criză, ca toate dezvoltările de acest gen. Potrivit oficialului "River Invest", toţi investitorii se confruntă acum cu dificultăţi în obţinerea finanţării de la bănci. Până în 2009, "River Invest" a investit în proiect peste 120 de milioane de euro. Sorin Nis-tor a subliniat: "Primul nostru proiect de birouri din cadrul dezvoltării a fost finalizat şi vândut către Europolis. Tranzacţia a fost de peste 100 milioane de euro. Dacă adăugăm celelalte lucrări de concept, pregătire şi amenajare a terenului, se poate estima că totalul cumulat al investiţiilor realizate până în prezent se ridică la circa 120 de milioane de euro". Domnia sa ne-a spus că valoarea totală a investiţiilor pentru acest an va depinde de soluţia de finanţare aleasă pentru cele patru clădiri de birouri. Având în vedere condiţiile actuale de piaţă, întregul proiect mixt "Sema Parc" ar putea fi finalizat după anul 2020.

Construcţia locuinţelor din "Sema Parc", amânată cel puţin un an

Segmentul rezidenţial al "Sema Parc" a depăşit, în mare măsură, stadiul de proiectare tehnică de detaliu. Execuţia nu a demarat încă din cauza crizei economice mondiale, care a blocat tranzacţiile imobiliare din ţara noastră.

Sorin Nistor ne-a declarat: "În opinia noastră, piaţa rezidenţială va fi atractivă pentru noi proiecte de dezvoltare peste cel puţin un an de zile. Ca urmare, la acea dată, este posibil ca ceea ce am proiectat să necesite ajustări şi adaptări potrivit trendului care va fi înregistrat la acel moment".

Criza nu a ieftinit, prea mult, costurile de execuţie

Directorul Strategy & Business Development în cadrul "River Invest" ne-a precizat că toţi dezvoltatorii de mari proiecte din ţara noastră se confruntă cu îngheţarea finanţărilor şi contracţia cererii pe majoritatea pieţelor, cu precădere pe segmentul rezidenţial, hotelier şi cel de retail. La prima vedere, 2009 este un an favorabil celor care au deja finanţare pentru construcţii noi. Diminuarea considerabilă a volumului de lucrări noi a determinat scăderea preţurilor materialelor de construcţii şi a preţurilor de manoperă. Sorin Nistor susţine că, în realitate, reducerile costurilor de execuţie nu sunt spectaculoase comparativ cu 2008.

Revenirea pieţei imobiliare depinde de mersul economiei

Momentul în care piaţa noastră imobiliară îşi va reveni va depinde de evoluţia economiilor vestice. Sorin Nistor ne-a declarat că apetitul investitorilor străini trebuie să reînceapă să se manifeste în ţara noastră. Domnia sa a adăugat: "Acum avem şi o problemă de încredere a băncilor în măsurile guvernamentale anti-criză. Dacă această încredere va începe să se manifeste, atunci şi creditarea va începe să funcţioneze". Potrivit reprezentantului "River Invest", piaţa imobiliară îşi va reveni la interval de cel puţin un an din momentul în care economia va reîncepe să crească.

"Sema Parc" va avea peste un milion de metri pătraţi construiţi suprateran şi presupune construcţia pe trei direcţii de dezvoltare a unui parc de afaceri ce va cuprinde clădiri de birouri de clasa A, o zonă de retail sub forma unui shopping village cu alei pietonale şi galerii comerciale, un hotel de patru stele şi o zonă cu funcţiuni complementare: o şcoală, o grădiniţă, un supermarket, terenuri de sport etc. La acestea se adaugă o zonă rezidenţială constând în ridicarea a peste 1.500 de apartamente. Valoarea totală a investiţiei în proiectul mixt "Sema Parc" a fost estimată la circa un miliard de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional