Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ROMEPS: Piata termoizolatiilor este invadata de polistiren de slaba calitate

A.D. Materiale /

ROMEPS: Piata termoizolatiilor este invadata de polistiren de slaba calitate

Peste 50% din polistirenul expandat folosit in Romania la termoizolatii nu respecta standardele tehnice impuse de aplicatiile pentru care este vandut, iar din acesta mai mult de o treime este comercializat sub denumiri inselatoare. Doar 10% din polistirenul expandat folosit este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrari, potrivit unui studiu al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS).

"Piata este invadata de produse de proasta calitate", afirma Marin Cruţescu, director executiv ROMEPS.

Asociatia intentioneaza sa inainteze la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor un material cu toate abaterile sesizate pe piata de polistiren.

Cumparatorii omit adesea sa citeasca sau nu inteleg continutul etichetei de pe produs, care ar trebui sa reflecte caracteristicile acestuia. Pentru lucrarile de termoizolare, standardele europene recomanda folosirea polistirenului EPS80, cu o grosime minima de 10 cm. In ultimii patru ani, cele mai multe lucrari de termoizolatii din Romania s-au realizat cu polistiren de tip EPS60 sau chiar EPS50, cu o densitate mai mica. Aceste produse prezinta o rezistenta la socuri diminuata, in special in ceea ce priveste presiunea exercitata de vant, existand astfel riscul deteriorarii, argumenteaza domnul Crutescu.

Clientii opteaza pentru produse de o calitate mai slaba deoarece sunt uzual oferite la preturi mai mici. De exemplu, produsului EPS 50 este mai ieftin cu 40-50 de lei pe mc comparativ cu EPS80, mentioneaza domnul Crutescu.

Din cauza scaderii numarului de lucrari de termoizolatii, nivelul pietei locale de polistiren s-a redus cu 20-25% in prima parte a anului curent fata de inceputul anului trecut.

In 2012, piata de polistiren s-a cifrat in jurul a 3,5 milioane mc, cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, conform estimarilor Asociatiei.

Programul guvernamental de reabilitare termica nu a avut efectele scontate. Majoritatea lucrarilor s-au derulat in Bucuresti, in timp ce in numeroase orase din tara nu s-a reabilitat niciun bloc in acest an, subliniaza Marin Crutescu. Daca programul ar fi functionat, volumul pietei ar fi trebuit sa atinga in 2013 minim 4 milioane mc de polistiren expandat, mai spune reprezentantul ROMEPS.

ROMEPS a luat fiinta in 2004 (din 2011 activand sub denumirea actuala) si include 5 producatori de polistiren expandat, care impreuna detin aproape 50% din piata de profil autohtona.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional