Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ROMSTAL ne spune cum să pregătim casa pentru iarnăRevizia instalaţiei termo, o necesitate sau nu?

F.A. Consilier /

Revizia instalaţiei termo, o necesitate sau nu?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Revizia microcentralelor se recomandă să se efectueze înainte de intrarea în sezonul de iarnă (lunile septembrie - octombrie). Se verifică sistemele de siguranţă ale microcentralei (protecţia la ""lipsă gaz"", supratemperatura agentului termic, presiunea aerului la vasul de expansiune, supapa de siguranţă), presiunea combustibilului de alimentare, parametrii gazelor arse şi evacuarea corectă a gazelor arse. Dacă este cazul (depuneri de calcar în schimbătoarele de căldură) se efectuează o spălare chimică. La fiecare doi ani trebuie efectuată reautorizarea funcţionării de către firme autorizate ISCIR.

    La cazanul pe lemne revizia se efectuează tot la intrarea în sezonul de iarnă. Trebuie verificate sistemele de siguranţă, se curăţă foarte bine focarul şi drumurile de gaze arse. Atenţie, este foarte important ca lemnul să nu aibă o umiditate mai mare de 20 - 25%, altfel cazanul se înfundă cu gudron în maximum 1-2 luni. Este bine ca lemnul să fie achiziţionat cu un an înainte de a fi folosit, astfel încât să fie timp pentru uscarea acestuia. La fiecare doi ani trebuie efectuată reautorizarea funcţionării de către firme autorizate ISCIR.

    Instalaţia de încălzire (ţevi, calorifere) nu trebuie golită niciodată (pentru a evita ca de fiecare dată când încărcăm cu apă să se producă fenomenul de coroziune), se completează cu apă (dacă este cazul), se aeriseşte (pentru ca radiatoarele să se încălzească uniform), se verifică concentraţia de antigel, la fiecare trei, patru ani se adaugă antigel nou pentru că cel vechi îşi pierde proprietăţile de protecţie împotriva îngheţului.

    Revizia microcentralelor, cazanelor şi a instalaţiei de încălzire trebuie efectuată numai de firme autorizate ISCIR conform Prescripţiei Tehnice PT A1/2010.

    Costurile aproximative ale reviziei sunt:

    -Revizia microcentralei: 30 - 40 euro (dacă se efectuează şi spălare chimică se adaugă aprox. 30 euro);

    -Revizia cazanului pe lemne standard-80: 100 euro (dacă se efectuează şi spălare chimică se adaugă aprox. 50 euro);

    -Revizia cazanului pe lemne cu gazeificare: 150 - 200 euro (dacă se efectuează şi spălare chimică se adaugă aprox. 50 euro);

    Revizia realizată la timp ajută la:

    - prelungirea duratei de viaţă a echipamentelor,

    -menţinerea unui randament bun al func­ţionării (dacă avem depuneri de calcar pe schimbătoare randamentul scade cu 15 -20%),

    -certificarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi obţinerea unor costuri reduse de exploatare. Dacă nu se efectuează reau­to­rizarea funcţionării la doi ani a echipamentelor, ISCIR-ul interzice func­ţionarea acestora (microcentrala, cazan).

    Realizarea la timp a reviziei echipamentelor de încălzire ne ajută să obţinem "siguranţa maximă în funcţionare şi costuri reduse de exploatare", afirmă George Dumitrescu, director la Academia Romstal. Un echipament termic funcţionează o lungă perioadă de timp livrând apă caldă şi căldură, timpul de funcţionare fiind de 1300 - 1400 ore anual. Aceasta duce pe de o parte la uzura pieselor centralei, iar pe de altă parte apar disfuncţionalităţi datorită depunerilor de calcar în schimbătoarele de căldura şi de rugină pe suprafaţa arzătorului. Depunerile de calcar şi de impurităţi în schimbătoarele de căldură au drept urmare creşterea temperaturii gazelor de ardere. Prin aceasta creşte şi consumul de gaze naturale sau lichefiate şi, implicit, costurile. De aceea revizia echipamentelor de încălzire trebuie făcută cu regularitate!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional