RUXANDRA BĂNDILĂ, LAFARGE ROMÂNIA:"Piaţa autohtonă de ciment ar putea rămâne la nivelul anului trecut"
Companii / 09 iulie 2014
Reporter: Cum credeţi că va fi anul 2014 din punct de vedere al vânzărilor de ciment, având în vedere evoluţia din primul semestru şi faptul că avem alegeri prezidenţiale în toamnă?
Ruxandra Băndilă: Conform previziunilor comunicate la nivelul Grupului Lafarge în trimestrul 1, piaţa cimentului din România poate rămâne la nivelul anului trecut, cu o evoluţie de la -1% până la +2% faţă de 2013.
Rezultatele din 2014 depind de gradul de absorbţie al fondurilor europene pentru proiecte mari de infrastructură, de numărul de lucrări care se execută efectiv în acest an, dar şi de evoluţia pieţei rezidenţiale şi a clădirilor comerciale, respectiv de finanţarea privată care este asigurată de bănci. Pe termen lung, suntem optimişti. Gradul de urbanizare din România (lucrări de apă-canal, alte servicii edilitare şi utilităţi pentru comunităţi) oferă premise bune de creştere, însă ritmul va fi, probabil, destul de lent şi în acest sector, ca şi în cel al infrastructurii.
Reporter: Autorităţile susţin că fac progrese importante în absorbţia fondurilor europene. Se vede acest lucru în piaţă şi în vânzările de ciment?
Ruxandra Băndilă: Investiţiile în infrastructură au scăzut simţitor în prima parte a anului (-25% în primele patru luni 2014 versus perioada similară din 2013, conform INS), ceea ce afectează semnificativ piaţa cimentului. Pe de altă parte, este adevărat că în trimestrul al IV-lea al anului 2013 gradul de absorbţie al fondurilor pe POS Transport se situa la 26,5%, iar la finele trimestrului I al anului curent acesta a crescut la 33,9%. Dar efectele în piaţa de ciment se vor face simţite în câteva luni de zile, poate chiar anul viitor.
În ceea ce priveşte contribuţia noastră la creşterea competitivităţii industriei româneşti, precizăm că din 2014 şi până la finele 2015 derulăm, la Medgidia, un proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul "Polului Naţional de Competitivitate în Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricaţie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi", în valoare totală de 40.876.474,61 lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil reprezintă 15.712.423,78 lei (13.512.684,45 lei provenind din FEDR şi 2.199.739,33 lei din bugetul naţional).
Durata de realizare a investiţiei este de 19 luni, timp în care se vor crea noi locuri de muncă, proiectul contribuind la creşterea competitivităţii economice a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est. Lafarge România derulează acest proiect împreună cu firme locale ce au ca scop managementul deşeurilor. După cum se ştie, co-procesarea deşeurilor în industria cimentului este una din cele mai eficace modalităţi de valorificare a acestora. Temperatura de ardere în cuptorul de ciment este superioară temperaturilor dintr-un simplu incinerator, asigurând astfel distrugerea completă a componenţilor organici, precum şi înglobarea integrală a cenuşilor în ciment, fără că acestuia să i se modifice calitatea şi proprietăţile.
Reporter: Din ce zone a venit cererea de ciment în prima jumătate a anului?
Ruxandra Băndilă: Aproximativ jumătate din vânzările noastre sunt reprezentate de cimentul la sac, acest segment înregistrând, anul trecut, cea mai bună evoluţie. Acest fapt ne indică o creştere a numărului de proiecte mici (inclusiv renovări), în special în mediul rural. De asemenea, observăm că vânzările de vrac urmăresc judeţele în care proiectele de infrastructură se află în curs de derulare. Mă refer la centuri ocolitoare, drumuri judeţene, reţele de apă, staţii de epurare etc.
Reporter: Consultanţii imobiliari susţin că piaţa rezidenţială dă semne de revenire în acest an şi că sunt investitori care au demarat mai multe ansambluri rezidenţiale în Capitală şi în ţară. Cum comentaţi?
Ruxandra Băndilă: Ca furnizori de ciment, noi ne aflăm într-o altă etapă a ciclului de viaţă al unei clădiri. De aceea putem spune că nu resimţim deocamdată aceste semne de revenire care sunt mult mai evidente în faza de achiziţionare a terenurilor sau de obţinere de finanţări pentru construcţie. Lucrările de construcţie efective nu acoperă capacitatea existentă la nivelul pieţei de ciment.
Reporter: Vă mulţumesc!