Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sarcofag antic, complet conservat, descoperit sub Catedrala Notre-Dame

Internaţional /

Sarcofag antic, complet conservat, descoperit sub Catedrala Notre-Dame
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstrucţia turnului bisericii, distrus de incendiul din 2019

    Mai multe morminte şi un sar­cofag de plumb datând probabil din secolul al XIV- lea au fost descoperite de arheologi la catedrala Notre-Dame din Paris, în urma incendiului devastator din 2019, conform anunţului făcut luna trecută de Ministerul Culturii din Franţa. Potrivit france24.com, care citează AFP, mormintele "de o calitate ştiinţifică remarcabilă" au fost dezgropate în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstrucţia turnului bisericii în locul central unde transeptul traversează naosul. Transeptul catedralei a fost parţial distrus de incendiul din aprilie 2019.

    Printre mormintele descoperite se află "un sarcofag din plumb, complet conservat, în formă de om", conform Ministerului. Instituţia a precizat că sarcofagul ar fi putut fi făcut pentru "un demnitar înalt" şi probabil datează din anii 1300 - secolul care a urmat construcţiei catedralei.

    Săpăturile au mai adus la lumină, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, "existenţa unei fose în care erau îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan al Notre-Dame, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea". Acestea au fost dezgropate în timpul restaurării de la mijlocul anilor 1800 a Notre-Dame şi sunt deja expuse la Muzeul Luvru.

    Cercetătorii francezi au efectuat cea mai recentă săpătură arheologică înainte ca schelele să fie montate pentru reconstrucţia turnului.

    Amintim că incendiul de la Notre-Dame a fost unul violent, declanşat în interiorul catedralei, în seara zilei de 15 aprilie 2019.

    Luând rapid amploare, flăcările au distrus în întregime turnul-fleşă, care s-a prăbuşit , dar şi o mare parte din acoperiş, precum şi şarpanta monumentului, conform Wikipedia.

    Graţie intervenţiei a sute de pompieri, structura globală a edificiului şi cele două turnuri au fost cruţate, însă pagubele sunt considerabile. Intervenţia câtorva sute de pompieri, până în dimineaţa zilei următoare, a putut să salveze structura globală a edificiului, cele două turnuri, precum şi faţada de apus. Totuşi, stricăciunile şi pierderile sunt con­siderabile, atât în interiorul, cât şi în exteriorul monumentului.

    Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul "groaznic", iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat reconstrucţia catedralei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional