Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sector 5Teiuş - o zonă rezidenţială în curs de dezvoltare

F.A. Locuinţe /

Teiuş - o zonă rezidenţială în curs de dezvoltare

Sectorul 5 al Capitalei dispune, în zona sa periferică, de suprafeţe generoase de teren, libere de construcţii. Aici, în anii trecuţi, a şi demarat parcelarea şi construirea de locuinţe individuale de către persoane fizice.

Cristina Başturescu, arhitectul şef al sectorului 5, ne-a declarat că, în 2007, solicitările pentru construcţia de locuinţe noi au explodat. Autorizarea lor este încă îngreunată de faptul că lipsesc Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), care să reglementeze construcţiile din multe zone de interes ale sectorului.

Domnia sa ne-a precizat: "Au fost multe retrocedări de terenuri, multe tranzacţii, iar proprietarii şi-au unit eforturile şi au elaborat planurile de urbanism necesare construirii. Aprobarea lor de către Primăria Capitalei a declanşat o avalanşă de construcţii noi în zone noi, precum Teiuş. În curând, vor dispărea aşa numitele de pe teritoriul sectorului 5".

Predomină construcţia de vile de către persoane fizice

Spre deosebire de alte unităţi administrativ-teritoriale ale Capitalei, în sectorul 5 predomină construcţia de vile noi. Nu au fost autorizate nici ansambluri rezidenţiale cu locuinţe individuale. Investitorii mai mari au obţinut autorizaţii pentru construcţia de blocuri noi în zona 13 Septembrie - Marriott. Dar aceste iniţiative nu au devenit, încă, un fenomen de masă.

Cristina Başturescu ne-a explicat: "Terenurile libere din sectorul 5, situate în sudul Capitalei, sunt mult mai ieftine decât loturile din alte zone de interes. Astfel, aceste parcele sunt achiziţionate pentru construcţia de case modeste, în regie proprie, de către persoane fizice".

Cele mai multe locuinţe noi sunt în curs de execuţie în zona Teiuş, care a fost reglementată printr-un PUZ. În rest, multe autorizaţii au fost eliberate în zona Ghencea, cu tradiţie rezidenţială, dar şi în zona Bucureşti-Măgurele. Aici, în ultimul an, au fost efectuate multe puneri în posesie pentru terenurile libere de construcţii. Proprietarii şi-au parcelat loturile şi le-au vândut celor care doreau terenuri pentru construcţia de vile.

Zone noi rezidenţiale, în care construcţia de vile a început recent, dar care promit o dezvoltare puternică în următoarea perioadă sunt Funigeilor, Ghindari şi Ghidigeni-Cooperativei.

Totodată, în zonele deja constituite ale sectorului 5, au fost aprobate puţine autorizaţii de construire pentru vile noi, pe parcele libere sau rezultate în urma demolării construcţiilor degradate, din paiantă. Pentru că veniturile proprietarilor sunt modeste, aceşti au preferat să execute lucrări de modernizare, consolidare şi extindere sau supraetajare acolo unde structura caselor a fost suficient de solidă.

Vilele noi au suprafeţe modeste

Locuinţele noi autorizate au un regim de înălţime parter şi etaj sau mansardă. Suprafaţa utilă totală este, în medie, de 200 metri pătraţi. Loturile de teren aferente sunt mai generoase decât în alte zone ale Capitalei pentru că şi terenul este mai ieftin. Cu toate că sunt construite în regie proprie, vilele sunt realizate din materiale de construcţie de bună calitate, iar compartimentările sunt moderne. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, din structură de beton şi zidărie portantă.

Au explodat cererile pentru modificări interioare în apartamente

Anul trecut, cererile de autorizare a lucrărilor pentru modificări interioare în apartamentele vechi şi-au continuat trendul crescător. Cristina Başturescu apreciază că majoritatea tranzacţiilor cu locuinţe vechi sunt urmate de lucrări de modernizare, iar cei care doresc să vândă astfel de locuinţe au, la rândul lor, nevoie de autorizaţie de construire pentru modificările efectuate. Cele mai multe modificări interioare sunt înregistrate pentru apartamente din cartierele dens construite ale sectorului.

Măgurele - Alexandriei a devenit zonă tradiţională pentru servicii, depozitare şi producţie uşoară

Cererea pentru amenajarea şi modernizarea de spaţii pentru servicii, de depozitare şi producţie uşoară s-a concentrat, şi anul trecut, în zona Alexandriei - Măgurele. Majoritatea lucrărilor sunt de amenajare şi extindere şi nu reprezintă investiţii mari. Au continuat să fie numeroase cererile de modernizare a spaţiilor comerciale de pe arterele intens circulate ale sectorului 5, dar şi a unor spaţii de la parterul blocurilor unde sunt amenajate sucursale bancare, farmacii şi alte spaţii pentru profesii liberale.

Construcţia "Liberty Center" a primit autorizaţia de construire

Cea mai mare investiţie imobiliară din sectorul 5 al Capitalei va fi efectuată de compania irlandeză "Mivan". Societatea a demarat, anul trecut, construcţia mall-ului "Liberty Center", la intersecţia străzilor Calea Rahovei şi Progresului, pe locul fostului circ al foamei. Programat pentru finalizare în toamna acestui an, "Liberty Center" va cuprinde aproximativ 25.000 mp spaţii de închiriat, dispuşi pe două subsoluri, parter, două etaje şi unul tehnic.

Centrul comercial va avea peste 100 de magazine şi 700 de locuri de parcare subterană. Alte facilităţi sunt un supermarket, magazine specializate, cafenele şi restaurante, cinema multiplex cu şase săli, patinoar acoperit, bănci, curăţătorii, agenţii de turism, agenţii de servicii financiar-bancare şi locuri special amenajate pentru distracţia copiilor.

Antreprenor general este compania "Mivan-Kier", de proiectare se ocupă firma "Ostick&Williams", iar de managementul proiectului - "Gardiner&Theobald". "Ferguson Wheeler" va realiza amenajarea interioară, iar arhitecţi asociaţi sunt cei de la "Alpha Studio".

Pentru ţara noastră, "Mivan" a alocat 750 milioane de euro, care vor fi investiţi în proiecte comerciale şi rezidenţiale în următorii 3-4 ani. "Liberty Center" este primul din această serie de proiecte imobiliare ce vor fi dezvoltate în următorii ani în Bucureşti şi în restul ţării.

Cele mai mari investiţii din sectorul 5

- imobil de locuinţe şi birouri pe strada Izvor nr. 80, ridicat de "RO Naturstein", cu un regim de înălţime trei subsoluri, parter şi 9-11 etaje;

- o persoană fizică a obţinut autorizaţia pentru construirea a două imobile pe strada Baltagului. Acestea sunt dispuse pe subsol, parter şi şase etaje;

- "Palmtree Services" execută, pe strada Sabinelor nr.87, un bloc cu apartamente noi şi un regim de înălţime subsol, parter şi patru etaje;

- "And Construct" construieşte două blocuri pe parter şi şase etaje pe strada Inginer Tacu;

- "Balkanic" a ridicat structura unui imobil nou cu locuinţe pe două subsoluri, parter şi 14 etaje. Acesta este amplasat pe strada 13 Septembrie nr. 231-233;

- "Terra Invest" va construi, în incinta fostei întreprinderi Vulcan, vizavi de Parcul Sebastian, un hipermarket Kaufland pe parter şi etaj.

Primăria sectorului 5 a eliberat, anul trecut, un număr total de 1.022 de autorizaţii de construire. Jumătate din autorizaţii vizează lucrări de branşare la reţelele de gaze, apă şi canalizare, lucrări de modernizare a străzilor, dar şi montarea de panouri publicitare. Restul de jumătate reprezintă autorizaţiile pentru diverse lucrări desfăşurate la imobile. Din acestea, o treime sunt pentru construcţia de locuinţe noi, 44% pentru modificări interioare în apartamente şi extinderi şi consolidări ale caselor vechi. O zecime din autorizaţiile eliberate pentru imobile vizează lucrări de demolare. Lucrările pentru construcţia de locuinţe noi, dar şi cele pentru modificări interioare înregistrează un trend descrescător faţă de anul 2006.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional